Rendet teremt a vendéglátói szektorban az NTAK

2023. július 1-től kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára szoknak a vendéglátó üzleteknek, amelyek évente 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkeznek.

A kisebb vendéglátó üzleteknek pedig 2024. január elsejétől kell csatlakozniuk a rendszerhez. Az NTAK regisztráció ugyanakkor továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező.

Július elseje óta rengeteg cikk látott napvilágot a hazai sajtóban, amelyek a kötelező NTAK regisztrációval és adatszolgáltatással foglalkoztak, azonban gyakran egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaztak. Szántó Krisztinát, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ programigazgatóját arra kérte a Dining Guide, segítsen tisztázni az iparág NTAK-kal kapcsolatos bizonytalanságait.

"Meg lehet majd nézni, hogy hogyan alakul az átlagár a szálláshelyen, vagy a kosárérték a vendéglátásban, de akár azt is, hogy mennyi időt töltenek az emberek az egyes vendéglátóhelyeken, milyen típusú termékeket fogyasztanak, milyen eseményeken, hányan vesznek részt stb. Ez persze csak az adatok egyik felhasználását jelenti, de talán ez a legfontosabb mind a szolgáltatók, mind a döntéshozók szempontjából is.

Az NTAK-ba beérkezett adatok számos más módon is segítik az ágazat fejlődését: így például a fogyasztási szokások folyamatos detektálása hatással lesz a vendéglátás-oktatásra, vagy akár a szakácsképzésre is. Röviden: tervezhetővé válik a turisztikai teljesítmény. A kisebb vendéglátó üzletek pedig kizárólag így tudnak a működésüket segítő, komplex adatokhoz jutni." - mondta többek között a szakember.

A teljes interjú a Dining Guide oldalán olvasható >>

Forrás: Dining Guide


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.