Rendet teremt a vendéglátói szektorban az NTAK

2023. július 1-től kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára szoknak a vendéglátó üzleteknek, amelyek évente 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkeznek.

A kisebb vendéglátó üzleteknek pedig 2024. január elsejétől kell csatlakozniuk a rendszerhez. Az NTAK regisztráció ugyanakkor továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező.

Július elseje óta rengeteg cikk látott napvilágot a hazai sajtóban, amelyek a kötelező NTAK regisztrációval és adatszolgáltatással foglalkoztak, azonban gyakran egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaztak. Szántó Krisztinát, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ programigazgatóját arra kérte a Dining Guide, segítsen tisztázni az iparág NTAK-kal kapcsolatos bizonytalanságait.

"Meg lehet majd nézni, hogy hogyan alakul az átlagár a szálláshelyen, vagy a kosárérték a vendéglátásban, de akár azt is, hogy mennyi időt töltenek az emberek az egyes vendéglátóhelyeken, milyen típusú termékeket fogyasztanak, milyen eseményeken, hányan vesznek részt stb. Ez persze csak az adatok egyik felhasználását jelenti, de talán ez a legfontosabb mind a szolgáltatók, mind a döntéshozók szempontjából is.

Az NTAK-ba beérkezett adatok számos más módon is segítik az ágazat fejlődését: így például a fogyasztási szokások folyamatos detektálása hatással lesz a vendéglátás-oktatásra, vagy akár a szakácsképzésre is. Röviden: tervezhetővé válik a turisztikai teljesítmény. A kisebb vendéglátó üzletek pedig kizárólag így tudnak a működésüket segítő, komplex adatokhoz jutni." - mondta többek között a szakember.

A teljes interjú a Dining Guide oldalán olvasható >>

Forrás: Dining Guide


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.