Rendet teremt a vendéglátói szektorban az NTAK

2023. július 1-től kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára szoknak a vendéglátó üzleteknek, amelyek évente 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkeznek.

A kisebb vendéglátó üzleteknek pedig 2024. január elsejétől kell csatlakozniuk a rendszerhez. Az NTAK regisztráció ugyanakkor továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező.

Július elseje óta rengeteg cikk látott napvilágot a hazai sajtóban, amelyek a kötelező NTAK regisztrációval és adatszolgáltatással foglalkoztak, azonban gyakran egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaztak. Szántó Krisztinát, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ programigazgatóját arra kérte a Dining Guide, segítsen tisztázni az iparág NTAK-kal kapcsolatos bizonytalanságait.

"Meg lehet majd nézni, hogy hogyan alakul az átlagár a szálláshelyen, vagy a kosárérték a vendéglátásban, de akár azt is, hogy mennyi időt töltenek az emberek az egyes vendéglátóhelyeken, milyen típusú termékeket fogyasztanak, milyen eseményeken, hányan vesznek részt stb. Ez persze csak az adatok egyik felhasználását jelenti, de talán ez a legfontosabb mind a szolgáltatók, mind a döntéshozók szempontjából is.

Az NTAK-ba beérkezett adatok számos más módon is segítik az ágazat fejlődését: így például a fogyasztási szokások folyamatos detektálása hatással lesz a vendéglátás-oktatásra, vagy akár a szakácsképzésre is. Röviden: tervezhetővé válik a turisztikai teljesítmény. A kisebb vendéglátó üzletek pedig kizárólag így tudnak a működésüket segítő, komplex adatokhoz jutni." - mondta többek között a szakember.

A teljes interjú a Dining Guide oldalán olvasható >>

Forrás: Dining Guide


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.