Rendhagyó sushi étteremmel gazdagodott Tokyo

A japán popkultúra fellegváraként és a szórakoztatóelektronika Mekkájaként számon tartott tōkyōi Akihabara negyedben október elsején egy több szempontból is rendhagyó, különleges hangulatú sushiya nyitotta meg kapuit. A Nadeshico Sushi a szigetország első olyan sushi étterme, ahol csak női szakácsok dolgoznak - tudtuk meg a getnews.jp híréből.

A kizárólag női alkalmazottakat foglalkoztató japán éttermek nem mennek ritkaságszámba Akiba területén, de mivel egy sushi bárról van szó, első látásra szokatlannak tűnhet, hogy nem férfiak, hanem fiatal 18-25 év közötti lányok készítik például a hagyományos Edomae-zushi szeleteket.

A legtöbb sushi étterem esetében a belső kialakítás tradicionális japán hangulatot kölcsönöz a helyszínnek, ám Tokyo Akihabara negyedében nem biztos, hogy a japán hagyományok komoly szerepet kapnak a vendégek étteremválasztási szokásaiban. Abban a városrészben, ahol egymást érik a Cosplay teázók, Maid kávézók és hasonló tematikájú éttermek, csak akkor lehet sikeres egy új üzlet, ha van benne valami kawaii, valami "cuki", ami odavonzza Akibahara látogatóit.

A Nadeshiko lányai nem öltöznek anime karakternek, nem alakítanak moe figurákat, egyszerűen csak önmagukat adják mindenféle színészkedés nélkül. De hogy mégis legyen valami igazán kawaii az étterem kínálatában, a hagyományos nigirizushi mellett specialitásaik közé tartozik az úgynevezett deko-maki és deko-chirashi szusi, amit különböző állatfigurákat és szívecskét formáló rizstekercsek alkotnak.

A hírek szerint az Akihabara állomástól 5 percnyi sétára fekvő Nadeshico Sushi csak az első a sorban, a tulajdonos idén még egy, jövőre pedig 8-10 hasonló, kizárólag lány szakácsokat foglalkoztató szusi étterem nyitását tervezi a japán fővárosban. (forrás: getnews.jp, oriens.hu / kép: getnews.jp)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.