Sajtbíráló képzést indít a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben, de a szervezetek tervei között regionális sajtverseny megrendezése is szerepel.

A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. Az elmúlt években egyre nagyobb igény merült fel hazai regionális sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) végezte, egyedi igények figyelembevételével. A rendezvények szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, akik egyúttal a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

A képzés témakörei: a sajtkészítés története; sajtkészítési alapismeretek; sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája; bírálati etika, bírálati jegyzetek készítése; sajttípusok, világ sajtjai, arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország); bírálati szoftver alkalmazása; sajthibák, sajtbetegségek; külföldi bírálati módszerek, versenyek; bírálati gyakorlat.

A sikeresen végzett sajtbírálók a jövőben részt vesznek az MSE sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben – a sajtkészítőktől független – szakmai segítséget adhatnak. A képzést követően a sikeres vizsgát tevők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D’or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. 

A képzés előtt 2022. február 18-án felvételi lesz, ahol az egyéni érzékszervi képességek is felmérésre kerülnek. A képzés helyszíne a kamara Dunaharasztiban található oktatóközpontja. Oktatás minden második pénteken délután 14 órától, a vizsga várható időpontja 2022. június 10-e.

 

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.