Sajtmustra a Hangistállóban

A Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva Nagyegyházán, szeptember végén avatták fel a Völgy Vidék Sajtút első sajtmegállóját. Ezt az alkalmat használták ki arra is, hogy a pályázati pénzből megvalósult új sajtpince átadását is „elpróbálják” a meghívott turisztikai újságírók közreműködésével. Az igazi átadást az október 3. és 4. közötti kétnapos II. Magyar Sajtmustrára tervezik.

Ribli Ilona és Kolozsvári Mihály, az Óbarok-Nagyegyházán lévő Hangistálló alkotói az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves – most felújított – istállóépületben már másodszor adnak otthont a sajtmustrának, amely tavaly is nagy sikert aratott.

A szakújságírókat Hegedűs Imre igazgató, a Bicskei Mg. Zrt. és az Etyeki Sajtút-állomás tulajdonosa tájékoztatta a sajtkészítés szakmai kérdéseiről, majd Kovács László, a KKASE - Sajtkészítők Egyesületének elnöke a Magyar Sajtút Hálózat felépítéséről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete (KKASE) a borutak mintájára Magyar Sajtút Hálózat kialakítására vállalkozott. A sajtutak helyi kézműves sajtkészítők együttműködésével jönnek létre, sajtállomások és sajtmegállók alkotják. A sajtállomásokon sajtkészítési bemutatókra, sajtkóstolókra, képzésekre, rendezvényekre, sajtvásárlásra van lehetőség a térség kínálatából. A sajtmegálló alkalmi sajtkínálati lehetőség, egy-egy rendezvényhez vagy eseményhez kapcsolódik. A program az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER Térségek közötti együttműködés jogcím keretében nyert támogatást, LEADER helyi akciócsoportok részvételével.

A Völgy Vidék Sajtkészítői közül hatan is beszámoltak az újságíróknak az indulásukról, hogy miért is kezdtek bele a sajtkészítésbe, majd bemutatták gazdaságukat és termékeiket.

Sajtmustra sajtversennyel

Az ősz első hétvégéjén, október 3-án sajtversenyt és szakmai konferenciát rendeznek a Hangistállóban, a felkért, független zsűri a szakmai nap folyamán a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja el a termékeket. A verseny és a mustra másnap, 4-én folytatódik, sajtvásárral és sajtünneppel, ahová a nagyközönséget várják sajtkészítési bemutatóval, vajköpüléssel, sajtkavalkáddal, színvonalas zenei programokkal. A II. Magyar Sajtmustrán az odalátogatók nemcsak vásárolhatnak a sajtokból, hanem minősíthetik is azokat – szavazhatnak a Mustra legjobb sajtjára.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.