Sajtmustra a Hangistállóban

A Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva Nagyegyházán, szeptember végén avatták fel a Völgy Vidék Sajtút első sajtmegállóját. Ezt az alkalmat használták ki arra is, hogy a pályázati pénzből megvalósult új sajtpince átadását is „elpróbálják” a meghívott turisztikai újságírók közreműködésével. Az igazi átadást az október 3. és 4. közötti kétnapos II. Magyar Sajtmustrára tervezik.

Ribli Ilona és Kolozsvári Mihály, az Óbarok-Nagyegyházán lévő Hangistálló alkotói az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves – most felújított – istállóépületben már másodszor adnak otthont a sajtmustrának, amely tavaly is nagy sikert aratott.

A szakújságírókat Hegedűs Imre igazgató, a Bicskei Mg. Zrt. és az Etyeki Sajtút-állomás tulajdonosa tájékoztatta a sajtkészítés szakmai kérdéseiről, majd Kovács László, a KKASE - Sajtkészítők Egyesületének elnöke a Magyar Sajtút Hálózat felépítéséről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete (KKASE) a borutak mintájára Magyar Sajtút Hálózat kialakítására vállalkozott. A sajtutak helyi kézműves sajtkészítők együttműködésével jönnek létre, sajtállomások és sajtmegállók alkotják. A sajtállomásokon sajtkészítési bemutatókra, sajtkóstolókra, képzésekre, rendezvényekre, sajtvásárlásra van lehetőség a térség kínálatából. A sajtmegálló alkalmi sajtkínálati lehetőség, egy-egy rendezvényhez vagy eseményhez kapcsolódik. A program az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER Térségek közötti együttműködés jogcím keretében nyert támogatást, LEADER helyi akciócsoportok részvételével.

A Völgy Vidék Sajtkészítői közül hatan is beszámoltak az újságíróknak az indulásukról, hogy miért is kezdtek bele a sajtkészítésbe, majd bemutatták gazdaságukat és termékeiket.

Sajtmustra sajtversennyel

Az ősz első hétvégéjén, október 3-án sajtversenyt és szakmai konferenciát rendeznek a Hangistállóban, a felkért, független zsűri a szakmai nap folyamán a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja el a termékeket. A verseny és a mustra másnap, 4-én folytatódik, sajtvásárral és sajtünneppel, ahová a nagyközönséget várják sajtkészítési bemutatóval, vajköpüléssel, sajtkavalkáddal, színvonalas zenei programokkal. A II. Magyar Sajtmustrán az odalátogatók nemcsak vásárolhatnak a sajtokból, hanem minősíthetik is azokat – szavazhatnak a Mustra legjobb sajtjára.


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.