Sárga lap a gyorsétteremláncnak

Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehús-mintáiban - jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság.

A vállalat nem volt elég körültekintő a beszállítóitól származó alapanyagok vizsgálatakor, ezen a gyakorlaton változtatnia kell - figyelmeztette a KFC-t a bizottság.
Az amerikai cég december közepén került a hatóságok figyelmének középpontjába és a kínai fogyasztók bírálatainak kereszttüzébe, miután a kínai központi televízió riportjában felfedte: a KFC beszállítói olyan gazdáktól vásároltak húst, akik hormonkeverékkel dúsították és antibiotikumokkal etették a csirkéket. A Sanghaj Televízió később azt is kiderítette: a KFC tulajdonosa, a Yum Brands 2010 óta tudott róla, hogy antibiotikum található az általa vásárolt csirkehúsban, a cég ugyanis 2005-ben szerződést kötött a sanghaji élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési intézettel, hogy az kéthavonta ellenőrizze termékeinek minőségét. A visszaélést a vállalat ugyanakkor nem jelentette, sőt a vizsgálati eredmények tudatában is folytatta a beszállítókkal való üzleti kapcsolatot.
A sanghaji hatóságok hétvégi megállapításával még nem ért véget a nyomozás, az a beszállítók vizsgálatával folytatódik tovább, többek között az egészségügyi előírásoknak való megfelelést és a csirkenevelési gyakorlatot veszik nagyító alá.
Ku Csen-hua, a sanghaji élelmiszerbiztonsági hivatal helyettes igazgatója korábban úgy fogalmazott: ha további szabálytalanságokra derül fény, az érintett vállalatok a létező legszigorúbb büntetésre számíthatnak.
A KFC anyavállalatának, a Yum Brandsnek Kínáért felelős vezérigazgatója január közepén a "kínai Twitteren", a Sina mikroblogon kért a fogyasztóktól bocsánatot. A csirkehúsbotrány ugyanakkor minden valószínűség szerint a negyedik negyedéves eladásokon érezteti majd hatását: az előzetes becslések szerint a cég forgalma legalább 6 százalékkal esett vissza.

Forrás: MTI


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.