Sárga lap a gyorsétteremláncnak

Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehús-mintáiban - jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság.

A vállalat nem volt elég körültekintő a beszállítóitól származó alapanyagok vizsgálatakor, ezen a gyakorlaton változtatnia kell - figyelmeztette a KFC-t a bizottság.
Az amerikai cég december közepén került a hatóságok figyelmének középpontjába és a kínai fogyasztók bírálatainak kereszttüzébe, miután a kínai központi televízió riportjában felfedte: a KFC beszállítói olyan gazdáktól vásároltak húst, akik hormonkeverékkel dúsították és antibiotikumokkal etették a csirkéket. A Sanghaj Televízió később azt is kiderítette: a KFC tulajdonosa, a Yum Brands 2010 óta tudott róla, hogy antibiotikum található az általa vásárolt csirkehúsban, a cég ugyanis 2005-ben szerződést kötött a sanghaji élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési intézettel, hogy az kéthavonta ellenőrizze termékeinek minőségét. A visszaélést a vállalat ugyanakkor nem jelentette, sőt a vizsgálati eredmények tudatában is folytatta a beszállítókkal való üzleti kapcsolatot.
A sanghaji hatóságok hétvégi megállapításával még nem ért véget a nyomozás, az a beszállítók vizsgálatával folytatódik tovább, többek között az egészségügyi előírásoknak való megfelelést és a csirkenevelési gyakorlatot veszik nagyító alá.
Ku Csen-hua, a sanghaji élelmiszerbiztonsági hivatal helyettes igazgatója korábban úgy fogalmazott: ha további szabálytalanságokra derül fény, az érintett vállalatok a létező legszigorúbb büntetésre számíthatnak.
A KFC anyavállalatának, a Yum Brandsnek Kínáért felelős vezérigazgatója január közepén a "kínai Twitteren", a Sina mikroblogon kért a fogyasztóktól bocsánatot. A csirkehúsbotrány ugyanakkor minden valószínűség szerint a negyedik negyedéves eladásokon érezteti majd hatását: az előzetes becslések szerint a cég forgalma legalább 6 százalékkal esett vissza.

Forrás: MTI


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.