Sárga lap a gyorsétteremláncnak

Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehús-mintáiban - jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság.

A vállalat nem volt elég körültekintő a beszállítóitól származó alapanyagok vizsgálatakor, ezen a gyakorlaton változtatnia kell - figyelmeztette a KFC-t a bizottság.
Az amerikai cég december közepén került a hatóságok figyelmének középpontjába és a kínai fogyasztók bírálatainak kereszttüzébe, miután a kínai központi televízió riportjában felfedte: a KFC beszállítói olyan gazdáktól vásároltak húst, akik hormonkeverékkel dúsították és antibiotikumokkal etették a csirkéket. A Sanghaj Televízió később azt is kiderítette: a KFC tulajdonosa, a Yum Brands 2010 óta tudott róla, hogy antibiotikum található az általa vásárolt csirkehúsban, a cég ugyanis 2005-ben szerződést kötött a sanghaji élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési intézettel, hogy az kéthavonta ellenőrizze termékeinek minőségét. A visszaélést a vállalat ugyanakkor nem jelentette, sőt a vizsgálati eredmények tudatában is folytatta a beszállítókkal való üzleti kapcsolatot.
A sanghaji hatóságok hétvégi megállapításával még nem ért véget a nyomozás, az a beszállítók vizsgálatával folytatódik tovább, többek között az egészségügyi előírásoknak való megfelelést és a csirkenevelési gyakorlatot veszik nagyító alá.
Ku Csen-hua, a sanghaji élelmiszerbiztonsági hivatal helyettes igazgatója korábban úgy fogalmazott: ha további szabálytalanságokra derül fény, az érintett vállalatok a létező legszigorúbb büntetésre számíthatnak.
A KFC anyavállalatának, a Yum Brandsnek Kínáért felelős vezérigazgatója január közepén a "kínai Twitteren", a Sina mikroblogon kért a fogyasztóktól bocsánatot. A csirkehúsbotrány ugyanakkor minden valószínűség szerint a negyedik negyedéves eladásokon érezteti majd hatását: az előzetes becslések szerint a cég forgalma legalább 6 százalékkal esett vissza.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.