A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatóinak egyik új tanulmánya szerint heti kettő vagy több adag avokádó elfogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát - írja a Store Insider.
Vizsgálatuk eredményeit március 30-án, a Journal of the American Heart Association nevű folyóiratban publikálták a tudósok. Több mint 110 000 nő és férfi résztvevő 30 évnyi adatait összegzi a tanulmány.
A szív- és érrendszeri kockázati tényezők széles skáláját és az általános étrendet figyelembe véve a kutatók azt az eredményt kapták, hogy azoknál az embereknél, akik hetente legalább két adag avokádót fogyasztottak (egy adag fél avokádónak számít), a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata 16, és ezen belül a szívkoszorúér-betegségéé 21 százalékkal volt alacsonyabb a vizsgált időszakban.
Azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik a naponta elfogyasztott húsadag felét avokádóra cserélték, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye 16-22 százalékkal csökkent.
Lorena Pacheco, a Harvard T. H. Chan School Táplálkozástudományi Tanszékének posztdoktori kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint az orvosok és más egészségügyi szakemberek a pácienseiknek megalapozottan javasolhatják, hogy egyes telített zsírokban gazdag élelmiszerek (pl. sajtok, feldolgozott húsok) helyett avokádót fogyasszanak. A dolgukat megkönnyítheti, hogy a gyümölcs világszerte meglehetősen nagy népszerűségnek örvend.