Séfek figyelem: legyen a szívügyük ez az alapanyag!

Harvardi tudósok 110 000 vizsgálati alany adatait kielemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádófogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatóinak egyik új tanulmánya szerint heti kettő vagy több adag avokádó elfogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát - írja a Store Insider.

Vizsgálatuk eredményeit március 30-án, a Journal of the American Heart Association nevű folyóiratban publikálták a tudósok. Több mint 110 000 nő és férfi résztvevő 30 évnyi adatait összegzi a tanulmány.



A szív- és érrendszeri kockázati tényezők széles skáláját és az általános étrendet figyelembe véve a kutatók azt az eredményt kapták, hogy azoknál az embereknél, akik hetente legalább két adag avokádót fogyasztottak (egy adag fél avokádónak számít), a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata 16, és ezen belül a szívkoszorúér-betegségéé 21 százalékkal volt alacsonyabb a vizsgált időszakban.

Azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik a naponta elfogyasztott húsadag felét avokádóra cserélték, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye 16-22 százalékkal csökkent.

Lorena Pacheco, a Harvard T. H. Chan School Táplálkozástudományi Tanszékének posztdoktori kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint az orvosok és más egészségügyi szakemberek a pácienseiknek megalapozottan javasolhatják, hogy egyes telített zsírokban gazdag élelmiszerek (pl. sajtok, feldolgozott húsok) helyett avokádót fogyasszanak. A dolgukat megkönnyítheti, hogy a gyümölcs világszerte meglehetősen nagy népszerűségnek örvend.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.