Sikeres a magyar gluténmentes sör

Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. 

Fokozatosan vezette be a piacra az elmúlt hónapokban saját gluténmentes sörét a Pécsi Sörfőzde. A cég, amelynek termékei komoly megújuláson mentek át a tavalyi évben, a Pécsi APA sört követően ismét, a hazai piacon úttörő lépésre szánta el magát. 

A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség nem más, mint a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A glutén- vagy lisztérzékeny betegek igen kellemetlen tünetekkel szembesülnek: leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek náluk, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is.

Magyarországon egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség sajnos nem gyógyítható, és egy életre szól, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek.

A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Kapható ugyan néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és rendkívül nehéz beszerezni őket. A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömeit, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager. 

Persze rögtön felmerül a kérdés: hogyan lehet egy sör, amihez rengeteg árpamaláta szükséges, gluténmentes? A Pécsi Sörfőzde sörmestere, Hanák Dávid a kérdésre meglepő választ adott: a sörfőzdében házon belül végzik el a sörlé gluténmentesítését. 



A sörmester elárulta, hogy majdnem egy év termékfejlesztési munka áll a Pécsi Gluténmentes Lager mögött, amelyhez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet a hagyományos Pécsi Prémium Lager sörhöz is használnak, ám a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé. 

Tehát a sör nem tartalmaz semmilyen plusz összetevőt, de kevesebbet sem – persze a glutént leszámítva – mint a Pécsi Sörfőzde hagyományos termékei, amelyek vízből, árpamalátából, komlóból készülnek, sörélesztő hozzáadásával.

A sörmestertől azt is megtudtuk, hogy 20-30 literes, kis hordós főzetek hosszú során keresztül kísérletezték ki az új terméket, amelyet egy független cég, csomagolási egységenként vizsgál be a piacra kerülés előtt, annak érdekében, hogy garantálni tudják: a glutén a megengedett határérték alatt van benne. A magyar és európai uniós jogszabályok szerint egyébként kilogrammonként 20 mg glutén megengedett egy, még gluténmentesnek tekinthető termékeben. A Pécsi Sörfőzde azonban biztosra ment, hiszen a Pécsi Gluténmentes Lager sör gluténtartalma 4 mg/kg alatt van.

A Pécsi Gluténmentes Lager sör 0,33 literes palackokban kerül a boltokba, azonban a sörfőzde a visszajelzések alapján kész egyéb kiszerelésben is piacra dobni az újdonságot. A termék számos kisebb üzlet és étterem, söröző kínálatában már megtalálható, ezekben a hetekben pedig a polcokra kerül nem csak a Spar és az Interspar, hanem az Auchan és a Tesco üzleteiben is.


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.