Fokozatosan vezette be a piacra az elmúlt hónapokban saját gluténmentes sörét a Pécsi Sörfőzde. A cég, amelynek termékei komoly megújuláson mentek át a tavalyi évben, a Pécsi APA sört követően ismét, a hazai piacon úttörő lépésre szánta el magát.
A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség nem más, mint a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A glutén- vagy lisztérzékeny betegek igen kellemetlen tünetekkel szembesülnek: leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek náluk, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is.
Magyarországon egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség sajnos nem gyógyítható, és egy életre szól, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek.
A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Kapható ugyan néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és rendkívül nehéz beszerezni őket. A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömeit, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager.
Persze rögtön felmerül a kérdés: hogyan lehet egy sör, amihez rengeteg árpamaláta szükséges, gluténmentes? A Pécsi Sörfőzde sörmestere, Hanák Dávid a kérdésre meglepő választ adott: a sörfőzdében házon belül végzik el a sörlé gluténmentesítését.
A sörmester elárulta, hogy majdnem egy év termékfejlesztési munka áll a Pécsi Gluténmentes Lager mögött, amelyhez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet a hagyományos Pécsi Prémium Lager sörhöz is használnak, ám a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé.
Tehát a sör nem tartalmaz semmilyen plusz összetevőt, de kevesebbet sem – persze a glutént leszámítva – mint a Pécsi Sörfőzde hagyományos termékei, amelyek vízből, árpamalátából, komlóból készülnek, sörélesztő hozzáadásával.
A sörmestertől azt is megtudtuk, hogy 20-30 literes, kis hordós főzetek hosszú során keresztül kísérletezték ki az új terméket, amelyet egy független cég, csomagolási egységenként vizsgál be a piacra kerülés előtt, annak érdekében, hogy garantálni tudják: a glutén a megengedett határérték alatt van benne. A magyar és európai uniós jogszabályok szerint egyébként kilogrammonként 20 mg glutén megengedett egy, még gluténmentesnek tekinthető termékeben. A Pécsi Sörfőzde azonban biztosra ment, hiszen a Pécsi Gluténmentes Lager sör gluténtartalma 4 mg/kg alatt van.
A Pécsi Gluténmentes Lager sör 0,33 literes palackokban kerül a boltokba, azonban a sörfőzde a visszajelzések alapján kész egyéb kiszerelésben is piacra dobni az újdonságot. A termék számos kisebb üzlet és étterem, söröző kínálatában már megtalálható, ezekben a hetekben pedig a polcokra kerül nem csak a Spar és az Interspar, hanem az Auchan és a Tesco üzleteiben is.