Slowing sushi

(MTI) - Rohamosan veszítenek népszerűségükből a szusit az asztalok között köröztetett futószalagokon felszolgáló éttermek Japánban, miután a vendégek a gyorsaság helyett egyre inkább a frissességre helyezik a hangsúlyt.

A Japánban kaitendzusinak (forgó szusi) nevezett felszolgálási módszer világszerte elterjedt, Magyarországon is megtalálható: a fogások egy futószalagon járnak körbe az étterem asztalai körül, a vendégek pedig kedvükre válogathatnak a mellettük elhaladó étkekből.

Ugyanakkor a szigetországban egyre többen csupán forgó kirakatként tekintenek a rendszerre, és a futószalagokról való fogyasztás helyett inkább friss szusit rendelnek a pincérektől. A korábban szokatlannak tekintett rendelési mód a közelmúltban olyannyira elterjedt Tokióban, hogy manapság már teljesen bevettnek számít a futószalagra mutogatással való rendelés. Egy felmérés szerint a vendégek 61,1 százaléka egyáltalán nem nyúl a futószalagon haladó tányérokhoz - számolt be a JapanToday hírportál.
A 60 éves múltra visszatekintő kaitendzusi népszerűségvesztésének másik oka, hogy egyre több étterem helyez el az asztaloknál érintőképernyős rendelési rendszert, amelynek segítségével gyorsan lehet friss szusit kérni. A rendelés egyenesen a konyhába megy, garantálva, hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a rendelés leadása és az étel elkészítése között.
A fogyasztói szokások változása miatt számos japán szusiétterem átalakította a futószalagos rendszert. Az asztaloknál érintőkijelzőket helyeztek el a rendeléshez, míg a többemeletes futószalagrendszert úgy szerelték át, hogy azon keresztül az ételek köröztetése helyett minél hamarabb az asztalokhoz tudják küldeni a megrendelt fogásokat.
Vendéglátóipari szereplők szerint az is előfordulhat, hogy az igények megváltozása miatt hamarosan kihal a nagy múltú, bevezetésekor rendkívül modernnek és egyedinek számító rendszer. Egyelőre annyi biztos, hogy számos tokiói útikönyvet és gasztronómiai kalauzt kell majd átírni a kaitendzusi éttermek átalakulása miatt - írta a JapanToday.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.