Só stop Mexico City-ben

Ha egy étterem megszegi, bírság ugyan nem jár érte, de el kell számolni az agyvérzésben meghaló mexikóiakkal.

Mexikóváros körülbelül 200 ezer vendéglőjében, kocsmájában és kávézójában betiltották a sószóró használatát - írja a The Commentator. A kormányzat által kezdeményezett lépés annak a kampánynak a része, melyben a sófogyasztás veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet. A sófogyasztás ugyanis összefüggésben van a magas vérnyomás és más betegségek kialakulásával, amelyek a mexikói társadalmat is súlyosan érintik.

Mexikóváros az intézkedést a Mexikói Vendéglátósok Egyesületével és a mexikói Nemzeti Vendéglátóipari Kamarával egyetértésben hozta meg. Mexikóváros egészségüggyel foglalkozó egyik tisztségviselője április 4-én indította el a Kevesebb sót, több egészséget szlogennel futó egészségügyi kampányt. Ennek részeként a mexikóvárosi pincérek kiteszik a kampány kitűzőjét, és az étlapra is rárakják az akció logóját. Azok az éttermek egyébként nem kapnak büntetést, amelyek megszegik az ajánlást, a sót kérő vendégek pedig továbbra is kapnak sót az ételükhöz.

Armando Ahued azt mondta, hogy a sószórók eltávolításával talán meg tudják változtatni az emberek azon szokását, hogy még azelőtt megsózzák az ételt, mielőtt megkóstolnák. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása napi öt gramm sót javasol, ezzel szemben egy átlagos mexikói napi 11-12 grammot fogyaszt. A nagy sófogyasztás eredményeként a mexikói társadalom 31 százaléka szenved magas vérnyomástól, amely olyan betegségekkel párosul, mint az elhízás, a szívbetegség vagy az agyvérzés. Egy mexikói kardiológus szerint az akcióval akár 50 százalékkal is csökkenthető a sóbevitel.

Forrás: [origo]


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.