Só stop Mexico City-ben

Ha egy étterem megszegi, bírság ugyan nem jár érte, de el kell számolni az agyvérzésben meghaló mexikóiakkal.

Mexikóváros körülbelül 200 ezer vendéglőjében, kocsmájában és kávézójában betiltották a sószóró használatát - írja a The Commentator. A kormányzat által kezdeményezett lépés annak a kampánynak a része, melyben a sófogyasztás veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet. A sófogyasztás ugyanis összefüggésben van a magas vérnyomás és más betegségek kialakulásával, amelyek a mexikói társadalmat is súlyosan érintik.

Mexikóváros az intézkedést a Mexikói Vendéglátósok Egyesületével és a mexikói Nemzeti Vendéglátóipari Kamarával egyetértésben hozta meg. Mexikóváros egészségüggyel foglalkozó egyik tisztségviselője április 4-én indította el a Kevesebb sót, több egészséget szlogennel futó egészségügyi kampányt. Ennek részeként a mexikóvárosi pincérek kiteszik a kampány kitűzőjét, és az étlapra is rárakják az akció logóját. Azok az éttermek egyébként nem kapnak büntetést, amelyek megszegik az ajánlást, a sót kérő vendégek pedig továbbra is kapnak sót az ételükhöz.

Armando Ahued azt mondta, hogy a sószórók eltávolításával talán meg tudják változtatni az emberek azon szokását, hogy még azelőtt megsózzák az ételt, mielőtt megkóstolnák. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása napi öt gramm sót javasol, ezzel szemben egy átlagos mexikói napi 11-12 grammot fogyaszt. A nagy sófogyasztás eredményeként a mexikói társadalom 31 százaléka szenved magas vérnyomástól, amely olyan betegségekkel párosul, mint az elhízás, a szívbetegség vagy az agyvérzés. Egy mexikói kardiológus szerint az akcióval akár 50 százalékkal is csökkenthető a sóbevitel.

Forrás: [origo]


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.