Só stop Mexico City-ben

Ha egy étterem megszegi, bírság ugyan nem jár érte, de el kell számolni az agyvérzésben meghaló mexikóiakkal.

Mexikóváros körülbelül 200 ezer vendéglőjében, kocsmájában és kávézójában betiltották a sószóró használatát - írja a The Commentator. A kormányzat által kezdeményezett lépés annak a kampánynak a része, melyben a sófogyasztás veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet. A sófogyasztás ugyanis összefüggésben van a magas vérnyomás és más betegségek kialakulásával, amelyek a mexikói társadalmat is súlyosan érintik.

Mexikóváros az intézkedést a Mexikói Vendéglátósok Egyesületével és a mexikói Nemzeti Vendéglátóipari Kamarával egyetértésben hozta meg. Mexikóváros egészségüggyel foglalkozó egyik tisztségviselője április 4-én indította el a Kevesebb sót, több egészséget szlogennel futó egészségügyi kampányt. Ennek részeként a mexikóvárosi pincérek kiteszik a kampány kitűzőjét, és az étlapra is rárakják az akció logóját. Azok az éttermek egyébként nem kapnak büntetést, amelyek megszegik az ajánlást, a sót kérő vendégek pedig továbbra is kapnak sót az ételükhöz.

Armando Ahued azt mondta, hogy a sószórók eltávolításával talán meg tudják változtatni az emberek azon szokását, hogy még azelőtt megsózzák az ételt, mielőtt megkóstolnák. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása napi öt gramm sót javasol, ezzel szemben egy átlagos mexikói napi 11-12 grammot fogyaszt. A nagy sófogyasztás eredményeként a mexikói társadalom 31 százaléka szenved magas vérnyomástól, amely olyan betegségekkel párosul, mint az elhízás, a szívbetegség vagy az agyvérzés. Egy mexikói kardiológus szerint az akcióval akár 50 százalékkal is csökkenthető a sóbevitel.

Forrás: [origo]


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.