Somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza

Április 13-án, pénteken este tartották a Boscolo-hotelben az idei Borászok Borásza-gálát, ahol Györgykovács Imre somlói borászt választotta a szakma 2012 legjobbjának. A tokaji Balassa István lett az év borászfelfedezettje.

A borászok szavazatai alapján a legjobb öt mezőnyábe került Áts Károly, a Royal Tokaji főborásza, Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója, Berecz Stephanie, a tarcali Kikelet pince borásza, Györgykovács Imre somlói borász és Szentesi József nadapi-pázmándi borász. Közülük a legtöbb voksot szerző szakember, Györgykovács Imre somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza.

(Fotot: Somlói Kalauz)

Györgykovács Imre a kőszegi kertészeti technikum után fél évig gyakornokoskodott a devecseri tsz szőlészetében, de főállásnak inkább a gyári munkát választotta.
A hetvenes évek végétől afféle hétvégi borászként művelte szőlőjét. Tizenkét évvel ezelőtt ő is részt vett azon a pesti borfesztiválon, melyre dr. Halla László először csábította fel a gazdákat. Györgykovács hirtelen annyira ismertté vált "tiszta ízű, egészséges boraival" - ahogy az egyik szaklap fogalmazott -, hogy két évvel később úgy döntött, a jövőben csak a szőlővel, borral foglalkozik. Azóta is egy hektár körüli birtoka van, melyen a feleségével mindent maguk csinálnak - írja a 2012-es Borászok Borászáról a Somlói Kalauz.

A furmint mellett hárslevelűt, olaszrizlinget és traminit termeszt. Ha vásárol hozzá, akkor még a tőkén, amit maga szüreteltet le. Szép szőlőből lehet jó bort csinálni, állítja másokkal együtt ő is. Ám ő csak a kimondottan egészséges, a se nem éretlen, se nem túlérett szőlőt szereti. Nem híve a mindenek feletti terméskorlátozásnak. A tőke állapota, a helyesen kialakított vesszők szabják meg, hogy mennyi termés lehet. Ebben is vallja, hogy a szőlő akarata szerint kell eljárni - fogalmaz a Somlói Kalauz írása.

A feldolgozásnál hagyományos eszközöket, módszerekkel dolgozik, nem használ fajélesztőt. Ötszáz literes fahordóban erjeszt és érlel, mert úgy véli, ez hozza ki legjobban a bor somlói jellegét. Saját tapasztalatai alapján úgy véli, ha valaki komolyan akar borászkodni, akkor ahhoz megfelelő időre van szükség. S ez nem függ a szőlő méretétől. 

"Bármekkora szőlője is legyen valakinek, ezt a szakmát nem csak nagyon jól, becsületesen is kell csinálni. S persze alapvető, hogy a gazda szeresse a szőlőt" - mondta egy interjúban Györgykovács Imre

(Foto: Borászportál)

Az év borászfelfedezettje 2012-ben a tokaji Balassa István lett, aki saját birtokán kívül a mádi Szent Tamás pincészetben is borászkodik.

A Magyar borért különdíjat 2012-ben Szentesi József nadapi-pázmándi borász, a hazai gyöngyözőbor- és pezsgőkészítés felélesztője kapta.

A Borászok barátja-díjat, amit 2012-ben Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapta.

(Borászportál, Somlói Kalauz)


Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.