Somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza

Április 13-án, pénteken este tartották a Boscolo-hotelben az idei Borászok Borásza-gálát, ahol Györgykovács Imre somlói borászt választotta a szakma 2012 legjobbjának. A tokaji Balassa István lett az év borászfelfedezettje.

A borászok szavazatai alapján a legjobb öt mezőnyábe került Áts Károly, a Royal Tokaji főborásza, Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója, Berecz Stephanie, a tarcali Kikelet pince borásza, Györgykovács Imre somlói borász és Szentesi József nadapi-pázmándi borász. Közülük a legtöbb voksot szerző szakember, Györgykovács Imre somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza.

(Fotot: Somlói Kalauz)

Györgykovács Imre a kőszegi kertészeti technikum után fél évig gyakornokoskodott a devecseri tsz szőlészetében, de főállásnak inkább a gyári munkát választotta.
A hetvenes évek végétől afféle hétvégi borászként művelte szőlőjét. Tizenkét évvel ezelőtt ő is részt vett azon a pesti borfesztiválon, melyre dr. Halla László először csábította fel a gazdákat. Györgykovács hirtelen annyira ismertté vált "tiszta ízű, egészséges boraival" - ahogy az egyik szaklap fogalmazott -, hogy két évvel később úgy döntött, a jövőben csak a szőlővel, borral foglalkozik. Azóta is egy hektár körüli birtoka van, melyen a feleségével mindent maguk csinálnak - írja a 2012-es Borászok Borászáról a Somlói Kalauz.

A furmint mellett hárslevelűt, olaszrizlinget és traminit termeszt. Ha vásárol hozzá, akkor még a tőkén, amit maga szüreteltet le. Szép szőlőből lehet jó bort csinálni, állítja másokkal együtt ő is. Ám ő csak a kimondottan egészséges, a se nem éretlen, se nem túlérett szőlőt szereti. Nem híve a mindenek feletti terméskorlátozásnak. A tőke állapota, a helyesen kialakított vesszők szabják meg, hogy mennyi termés lehet. Ebben is vallja, hogy a szőlő akarata szerint kell eljárni - fogalmaz a Somlói Kalauz írása.

A feldolgozásnál hagyományos eszközöket, módszerekkel dolgozik, nem használ fajélesztőt. Ötszáz literes fahordóban erjeszt és érlel, mert úgy véli, ez hozza ki legjobban a bor somlói jellegét. Saját tapasztalatai alapján úgy véli, ha valaki komolyan akar borászkodni, akkor ahhoz megfelelő időre van szükség. S ez nem függ a szőlő méretétől. 

"Bármekkora szőlője is legyen valakinek, ezt a szakmát nem csak nagyon jól, becsületesen is kell csinálni. S persze alapvető, hogy a gazda szeresse a szőlőt" - mondta egy interjúban Györgykovács Imre

(Foto: Borászportál)

Az év borászfelfedezettje 2012-ben a tokaji Balassa István lett, aki saját birtokán kívül a mádi Szent Tamás pincészetben is borászkodik.

A Magyar borért különdíjat 2012-ben Szentesi József nadapi-pázmándi borász, a hazai gyöngyözőbor- és pezsgőkészítés felélesztője kapta.

A Borászok barátja-díjat, amit 2012-ben Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapta.

(Borászportál, Somlói Kalauz)


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.