Somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza

Április 13-án, pénteken este tartották a Boscolo-hotelben az idei Borászok Borásza-gálát, ahol Györgykovács Imre somlói borászt választotta a szakma 2012 legjobbjának. A tokaji Balassa István lett az év borászfelfedezettje.

A borászok szavazatai alapján a legjobb öt mezőnyábe került Áts Károly, a Royal Tokaji főborásza, Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója, Berecz Stephanie, a tarcali Kikelet pince borásza, Györgykovács Imre somlói borász és Szentesi József nadapi-pázmándi borász. Közülük a legtöbb voksot szerző szakember, Györgykovács Imre somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza.

(Fotot: Somlói Kalauz)

Györgykovács Imre a kőszegi kertészeti technikum után fél évig gyakornokoskodott a devecseri tsz szőlészetében, de főállásnak inkább a gyári munkát választotta.
A hetvenes évek végétől afféle hétvégi borászként művelte szőlőjét. Tizenkét évvel ezelőtt ő is részt vett azon a pesti borfesztiválon, melyre dr. Halla László először csábította fel a gazdákat. Györgykovács hirtelen annyira ismertté vált "tiszta ízű, egészséges boraival" - ahogy az egyik szaklap fogalmazott -, hogy két évvel később úgy döntött, a jövőben csak a szőlővel, borral foglalkozik. Azóta is egy hektár körüli birtoka van, melyen a feleségével mindent maguk csinálnak - írja a 2012-es Borászok Borászáról a Somlói Kalauz.

A furmint mellett hárslevelűt, olaszrizlinget és traminit termeszt. Ha vásárol hozzá, akkor még a tőkén, amit maga szüreteltet le. Szép szőlőből lehet jó bort csinálni, állítja másokkal együtt ő is. Ám ő csak a kimondottan egészséges, a se nem éretlen, se nem túlérett szőlőt szereti. Nem híve a mindenek feletti terméskorlátozásnak. A tőke állapota, a helyesen kialakított vesszők szabják meg, hogy mennyi termés lehet. Ebben is vallja, hogy a szőlő akarata szerint kell eljárni - fogalmaz a Somlói Kalauz írása.

A feldolgozásnál hagyományos eszközöket, módszerekkel dolgozik, nem használ fajélesztőt. Ötszáz literes fahordóban erjeszt és érlel, mert úgy véli, ez hozza ki legjobban a bor somlói jellegét. Saját tapasztalatai alapján úgy véli, ha valaki komolyan akar borászkodni, akkor ahhoz megfelelő időre van szükség. S ez nem függ a szőlő méretétől. 

"Bármekkora szőlője is legyen valakinek, ezt a szakmát nem csak nagyon jól, becsületesen is kell csinálni. S persze alapvető, hogy a gazda szeresse a szőlőt" - mondta egy interjúban Györgykovács Imre

(Foto: Borászportál)

Az év borászfelfedezettje 2012-ben a tokaji Balassa István lett, aki saját birtokán kívül a mádi Szent Tamás pincészetben is borászkodik.

A Magyar borért különdíjat 2012-ben Szentesi József nadapi-pázmándi borász, a hazai gyöngyözőbor- és pezsgőkészítés felélesztője kapta.

A Borászok barátja-díjat, amit 2012-ben Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapta.

(Borászportál, Somlói Kalauz)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.