Somlói Juhfark Ünnep 2023

Október 21-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a Juhfark reprezentatív bemutatóját a Somlón, a Tornai Pincészetben. A rendezvényen a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható, személyesen a borászok prezentálásában.

A kóstoló mellett Juhfark tematikájú workshopok, vezetett somlóhegyi túra és pincelátogatás is szerepel a programban.

 

A Juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost alkotnak – együttműködésükből olyan borok születnek, amelyek a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt.

A somlói terroir – az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a helyi klimatikus viszonyok – ugyanis az egyedülálló ízvilágot ad az itteni boroknak. A Juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni. Ráadásul rengeteg arca van, és minden borstílusban kiemelkedő minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és sok éven át a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt tételek utánozhatatlan különlegességek; de könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is különleges élményt nyújt.

A rendezvény a Somlói borászok összefogásából jött létre, és 2016 óta évről-évre megrendezik – egyre növekvő közönség és szakmai érdeklődés mellett. Fontos jellemzője a személyesség és hitelesség: a borok készítői maguk kínálnak, és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek kérdéseire. És az élményhez a helyszín is hozzáad: a borokkal együtt élvezhető a Somló összetéveszthetetlen varázsa is.

Az idei sétálókóstolón 2017 és 2022 közötti évjáratú, változatos stílusban készült borokat kóstolhat a közönség, 14 pincészettől összesen 25 tételt. A megszokott dűlő és pincetúra mellett két új, izgalmas témájú workshopot is megrendeznek: somlói és nem a Somlón készülő Juhfark tételek összehasonlító kóstolóját, valamint Juhfarkból készült borkoktélok elkészítésének bemutatóját és kóstolóját. És hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét, a rendezvényre különbusz indul Budapestről, és a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről.

A Somlói Juhfarkünnepre itt válthatók jegyek: https://www.tornaipince.hu/sju-171

Forrás: Tornai Pincészet


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.