Somlói Juhfark Ünnep 2023

Október 21-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a Juhfark reprezentatív bemutatóját a Somlón, a Tornai Pincészetben. A rendezvényen a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható, személyesen a borászok prezentálásában.

A kóstoló mellett Juhfark tematikájú workshopok, vezetett somlóhegyi túra és pincelátogatás is szerepel a programban.

 

A Juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost alkotnak – együttműködésükből olyan borok születnek, amelyek a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt.

A somlói terroir – az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a helyi klimatikus viszonyok – ugyanis az egyedülálló ízvilágot ad az itteni boroknak. A Juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni. Ráadásul rengeteg arca van, és minden borstílusban kiemelkedő minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és sok éven át a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt tételek utánozhatatlan különlegességek; de könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is különleges élményt nyújt.

A rendezvény a Somlói borászok összefogásából jött létre, és 2016 óta évről-évre megrendezik – egyre növekvő közönség és szakmai érdeklődés mellett. Fontos jellemzője a személyesség és hitelesség: a borok készítői maguk kínálnak, és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek kérdéseire. És az élményhez a helyszín is hozzáad: a borokkal együtt élvezhető a Somló összetéveszthetetlen varázsa is.

Az idei sétálókóstolón 2017 és 2022 közötti évjáratú, változatos stílusban készült borokat kóstolhat a közönség, 14 pincészettől összesen 25 tételt. A megszokott dűlő és pincetúra mellett két új, izgalmas témájú workshopot is megrendeznek: somlói és nem a Somlón készülő Juhfark tételek összehasonlító kóstolóját, valamint Juhfarkból készült borkoktélok elkészítésének bemutatóját és kóstolóját. És hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét, a rendezvényre különbusz indul Budapestről, és a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről.

A Somlói Juhfarkünnepre itt válthatók jegyek: https://www.tornaipince.hu/sju-171

Forrás: Tornai Pincészet


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.