Somlói Juhfark Ünnep 2023 - az elmúlt évek legjobb tételeivel

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját. A sétálókóstolón maguk a borok készítői mutatták be a közönségnek 14 pincészet 25 Juhfarkját.

Az őshonos, helyi fajták kiemelt szerepet töltenek be a világ borpiacain, hiszen semmi máshoz nem hasonlítható élményt kínálnak a fogyasztóknak. A Somló a maga Juhfarkjával ezen belül is különleges helyet foglal el.

Egyrészt azért, mert ezt a fajtát szinte kizárólag a Somlón termesztik, másrészt a borvidék terroir adottságai és mérete miatt: az egyedi összetételű, vulkanikus talajon limitált mennyiségű bor készül.

Az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan növekvő hazai és nemzetközi figyelem irányul a Somlóra és fő fajtájára, amit a Juhfarkünnep népszerűsége is jól mutat. Amiben persze a Somló borászainak következetes munkája is benne van – nemcsak világszínvonalú, nemzetközi díjnyertes borokat készítenek, hanem elkötelezetten dolgoznak a borvidék hazai és nemzetközi ismertségének növelésén. A Somlói Juhfark Ünnep is az összefogásukból valósul meg évről évre.

A rendezvényhez ezúttal is kegyes volt az időjárás: a kellemes, koraőszi időben megtelt a Tornai Pincészet rendezvényterme és borterasza. A sétálókóstolót a szervezők szokás szerint kiegészítő programokkal tették még érdekesebbé.

A Somló VS Más Borvidékek összehasonító kóstolón például a Somlón készült Juhfarkokat vetették össze a Balatonfelvidéken, Etyeken és a Garam mentén készített Juhfarkokkal. A fajtát ugyanis – kis mennyiségben – más borvidékeken is termesztik, és érdekesnek ígérkezett, hogy a különböző terroirokon mit produkál.

A máshol készült tételek jól állták a versenyt, de a résztvevők számára is könnyen és egyértelműen felismerhető volt, hogy melyek származtak a Somlóról. A workshop talán legizgalmasabb része mégis az volt, hogy hogyan érhetők tetten a borban az az évjáratbeli különbségek (csapadékmennyiség, hőmérséklet stb).

Népszerű volt a hegy nevezetességeit és történetét a borokkal együtt bemutató dűlőtúra, és a Tornai Pincészet házi múzeumába és pincéjébe vezető látogatás is.

A Juhfarkünnep kiállta az idők próbáját – évről évre komoly közönség és szakmai sikerrel állítja fókuszba hazánk világviszonylatban is különleges minőséget produkáló borvidékét és ikonikus fajtáját, a Juhfarkot.

Forrás: Tornai Pincészet


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.