Somlói Juhfark Ünnep 2023 - az elmúlt évek legjobb tételeivel

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját. A sétálókóstolón maguk a borok készítői mutatták be a közönségnek 14 pincészet 25 Juhfarkját.

Az őshonos, helyi fajták kiemelt szerepet töltenek be a világ borpiacain, hiszen semmi máshoz nem hasonlítható élményt kínálnak a fogyasztóknak. A Somló a maga Juhfarkjával ezen belül is különleges helyet foglal el.

Egyrészt azért, mert ezt a fajtát szinte kizárólag a Somlón termesztik, másrészt a borvidék terroir adottságai és mérete miatt: az egyedi összetételű, vulkanikus talajon limitált mennyiségű bor készül.

Az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan növekvő hazai és nemzetközi figyelem irányul a Somlóra és fő fajtájára, amit a Juhfarkünnep népszerűsége is jól mutat. Amiben persze a Somló borászainak következetes munkája is benne van – nemcsak világszínvonalú, nemzetközi díjnyertes borokat készítenek, hanem elkötelezetten dolgoznak a borvidék hazai és nemzetközi ismertségének növelésén. A Somlói Juhfark Ünnep is az összefogásukból valósul meg évről évre.

A rendezvényhez ezúttal is kegyes volt az időjárás: a kellemes, koraőszi időben megtelt a Tornai Pincészet rendezvényterme és borterasza. A sétálókóstolót a szervezők szokás szerint kiegészítő programokkal tették még érdekesebbé.

A Somló VS Más Borvidékek összehasonító kóstolón például a Somlón készült Juhfarkokat vetették össze a Balatonfelvidéken, Etyeken és a Garam mentén készített Juhfarkokkal. A fajtát ugyanis – kis mennyiségben – más borvidékeken is termesztik, és érdekesnek ígérkezett, hogy a különböző terroirokon mit produkál.

A máshol készült tételek jól állták a versenyt, de a résztvevők számára is könnyen és egyértelműen felismerhető volt, hogy melyek származtak a Somlóról. A workshop talán legizgalmasabb része mégis az volt, hogy hogyan érhetők tetten a borban az az évjáratbeli különbségek (csapadékmennyiség, hőmérséklet stb).

Népszerű volt a hegy nevezetességeit és történetét a borokkal együtt bemutató dűlőtúra, és a Tornai Pincészet házi múzeumába és pincéjébe vezető látogatás is.

A Juhfarkünnep kiállta az idők próbáját – évről évre komoly közönség és szakmai sikerrel állítja fókuszba hazánk világviszonylatban is különleges minőséget produkáló borvidékét és ikonikus fajtáját, a Juhfarkot.

Forrás: Tornai Pincészet


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.