Somlói pezsgőket díjaztak a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták: a Prestige Brut ezüstérmet kapott, az Extra Dry és Brut Classic pezsgők egy-egy bronzérmet szereztek. A verseny életre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértői panelével együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A CSWWC pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.

A CSWWC* pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri – a versenyt életre hívó Tom Stevenson, Essi Avellan MW** és Dr Tony Jordan idén második alkalommal kóstolta és pontozta a világ minden pontjáról beérkező pezsgőket és champagne-okat. A 2015-ös mezőnyt területenként és stílusonként, vakon kóstolták le a bírák. A pezsgők és a champagne-ok értékelésére két teljes hetet szántak Kentben.

Tavalyhoz képest jelentősen, további 113 új termelővel nőtt a mezőny, míg a résztvevő országok száma közel 40 %-kal bővült. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítéltek oda. A somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. A kategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.

Somlói furmint pezsgő szerzett ezüstérmet

A verseny mezőnyének nagy részét champagne-ok adják, köztük olyan házak, amelyek több száz év tradícióira lehetnek büszkék. Ehhez képest a Somlói borvidék még egy teljesen új régió a pezsgők világtérképén, az első itt készített tradicionális pezsgők kevesebb, mint egy éve mutatkoztak be a nagyközönségnek. „Óriási elismerés, hogy már a Kreinbacher Birtokon készített első pezsgő ilyen szép eredményt ért el, és hogy a legfontosabb szaktekintélyektől kaphattunk visszajelzést a munkánkról” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője. A Kreinbacher pezsgők idén szerepeltek először nemzetközi borversenyeken. A Prestige Brut nemrég a Decanter World Wine Awardson szerzett bronzérmet, ugyanez a pezsgő és a Brut Classic is aranyérmet kaptak a VinAgora borversenyen. Somlón minden pezsgőt tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek. A finom aromák és buborékok a legalább két éven át tartó seprőn tartásnak köszönhetőek.

Magyar szakértő is segítette a zsűri munkáját

A világbajnokságon a magyar specialista, Márkus György tartalék-zsűritagként közreműködött. Champagne és Burgundia szakértője már a tavalyi világbajnokságon megismerte a verseny értékelési rendszerét, most újra több száz bor közös kóstolásával és véleményezésével segítette a konzultációt. A Master Sommelier jelölt Szentkirályi Orsinak a háttérmunkákban, a minőségbiztosításban jutott fontos feladat, a palackvariáció vizsgálata. A tesztelt és a rendelkezésre álló tartalék palackok összehasonlításával minimálisra redukálták az esélyét annak, hogy akár árnyalatnyi minőségkülönbség miatt a reálisnál kedvezőtlenebb értékelés szülessen egy-egy pezsgő kóstolásakor.

*Champagne and Sparkling Wine World Championships

**Master of Wine, azaz legmagasabb szintű nemzetközi borszakértő.

 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.