Somlói pezsgőket díjaztak a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták: a Prestige Brut ezüstérmet kapott, az Extra Dry és Brut Classic pezsgők egy-egy bronzérmet szereztek. A verseny életre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértői panelével együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A CSWWC pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.

A CSWWC* pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri – a versenyt életre hívó Tom Stevenson, Essi Avellan MW** és Dr Tony Jordan idén második alkalommal kóstolta és pontozta a világ minden pontjáról beérkező pezsgőket és champagne-okat. A 2015-ös mezőnyt területenként és stílusonként, vakon kóstolták le a bírák. A pezsgők és a champagne-ok értékelésére két teljes hetet szántak Kentben.

Tavalyhoz képest jelentősen, további 113 új termelővel nőtt a mezőny, míg a résztvevő országok száma közel 40 %-kal bővült. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítéltek oda. A somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. A kategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.

Somlói furmint pezsgő szerzett ezüstérmet

A verseny mezőnyének nagy részét champagne-ok adják, köztük olyan házak, amelyek több száz év tradícióira lehetnek büszkék. Ehhez képest a Somlói borvidék még egy teljesen új régió a pezsgők világtérképén, az első itt készített tradicionális pezsgők kevesebb, mint egy éve mutatkoztak be a nagyközönségnek. „Óriási elismerés, hogy már a Kreinbacher Birtokon készített első pezsgő ilyen szép eredményt ért el, és hogy a legfontosabb szaktekintélyektől kaphattunk visszajelzést a munkánkról” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője. A Kreinbacher pezsgők idén szerepeltek először nemzetközi borversenyeken. A Prestige Brut nemrég a Decanter World Wine Awardson szerzett bronzérmet, ugyanez a pezsgő és a Brut Classic is aranyérmet kaptak a VinAgora borversenyen. Somlón minden pezsgőt tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek. A finom aromák és buborékok a legalább két éven át tartó seprőn tartásnak köszönhetőek.

Magyar szakértő is segítette a zsűri munkáját

A világbajnokságon a magyar specialista, Márkus György tartalék-zsűritagként közreműködött. Champagne és Burgundia szakértője már a tavalyi világbajnokságon megismerte a verseny értékelési rendszerét, most újra több száz bor közös kóstolásával és véleményezésével segítette a konzultációt. A Master Sommelier jelölt Szentkirályi Orsinak a háttérmunkákban, a minőségbiztosításban jutott fontos feladat, a palackvariáció vizsgálata. A tesztelt és a rendelkezésre álló tartalék palackok összehasonlításával minimálisra redukálták az esélyét annak, hogy akár árnyalatnyi minőségkülönbség miatt a reálisnál kedvezőtlenebb értékelés szülessen egy-egy pezsgő kóstolásakor.

*Champagne and Sparkling Wine World Championships

**Master of Wine, azaz legmagasabb szintű nemzetközi borszakértő.

 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.