Somlói Trófea

A Tornai Pincészet hazánkban egyedülálló sikersorozattal idén már negyedik alkalommal térhetett haza Trófea-díjjal Londonból, az International Wine Challange-ről. A legjobb a legjobbak között megtisztelő címet most a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű nyerte el, és került be ezzel a világ top borai közé. 

Az 1946-ban alapított Tornai Pincészet 65 hektáros birtoka ma már a borvidék egyik meghatározó borászata, ültetvényei a Somló legjobb dűlőiben találhatók. A Somlón a hegy speciális, vulkanikus talajának, a klímának és a helyi fajtáknak köszönhetően egyedülálló borok készülnek, a Tornai célja pedig ezen egyediség megmutatása. Szortimentjében az alapborok mellett kiemelkedő helyet kapnak a különleges, hosszan érlelhető tételek, amelyek rendre a legnagyobb díjakkal térnek haza a nemzetközi versenyekről – nyár elején éppen Londonból.

A londoni International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye, amelyre idén csaknem 50 ország 15 ezernél is több tételt nevezett. Itt csak az kaphat aranyérmet, amelyet három, legalább 10 szakértőből álló zsűri is erre érdemesnek talál. Az aranyérmesek közül egy újabb kóstolással választják ki a kategóriagyőzteseket, ezek nyerik az úgynevezett Trófea-díjat.

Július elsején a zártkörű szakmai kóstoló mellett Tornai Tamás vezetésével a nagyközönség is először kóstolhatta meg a 2019-ben Trófea-díjjal kitüntetett Grófi Hárslevelűt. A szakember a bemutatón kiemelte: az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés, hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is bemutatják. Ennek is köszönhetően már több külföldi megkeresésük volt, és az elmúlt évek sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból tehát nemcsak a pincészet, hanem egy egész borvidék profitálhat.

A Trófea-díjjal jutalmazott Grófi Hárslevelű kizárólag előjegyzéssel érhető el, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

 

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.