Somlói Trófea

A Tornai Pincészet hazánkban egyedülálló sikersorozattal idén már negyedik alkalommal térhetett haza Trófea-díjjal Londonból, az International Wine Challange-ről. A legjobb a legjobbak között megtisztelő címet most a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű nyerte el, és került be ezzel a világ top borai közé. 

Az 1946-ban alapított Tornai Pincészet 65 hektáros birtoka ma már a borvidék egyik meghatározó borászata, ültetvényei a Somló legjobb dűlőiben találhatók. A Somlón a hegy speciális, vulkanikus talajának, a klímának és a helyi fajtáknak köszönhetően egyedülálló borok készülnek, a Tornai célja pedig ezen egyediség megmutatása. Szortimentjében az alapborok mellett kiemelkedő helyet kapnak a különleges, hosszan érlelhető tételek, amelyek rendre a legnagyobb díjakkal térnek haza a nemzetközi versenyekről – nyár elején éppen Londonból.

A londoni International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye, amelyre idén csaknem 50 ország 15 ezernél is több tételt nevezett. Itt csak az kaphat aranyérmet, amelyet három, legalább 10 szakértőből álló zsűri is erre érdemesnek talál. Az aranyérmesek közül egy újabb kóstolással választják ki a kategóriagyőzteseket, ezek nyerik az úgynevezett Trófea-díjat.

Július elsején a zártkörű szakmai kóstoló mellett Tornai Tamás vezetésével a nagyközönség is először kóstolhatta meg a 2019-ben Trófea-díjjal kitüntetett Grófi Hárslevelűt. A szakember a bemutatón kiemelte: az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés, hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is bemutatják. Ennek is köszönhetően már több külföldi megkeresésük volt, és az elmúlt évek sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból tehát nemcsak a pincészet, hanem egy egész borvidék profitálhat.

A Trófea-díjjal jutalmazott Grófi Hárslevelű kizárólag előjegyzéssel érhető el, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

 

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.