Somlói Trófea

A Tornai Pincészet hazánkban egyedülálló sikersorozattal idén már negyedik alkalommal térhetett haza Trófea-díjjal Londonból, az International Wine Challange-ről. A legjobb a legjobbak között megtisztelő címet most a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű nyerte el, és került be ezzel a világ top borai közé. 

Az 1946-ban alapított Tornai Pincészet 65 hektáros birtoka ma már a borvidék egyik meghatározó borászata, ültetvényei a Somló legjobb dűlőiben találhatók. A Somlón a hegy speciális, vulkanikus talajának, a klímának és a helyi fajtáknak köszönhetően egyedülálló borok készülnek, a Tornai célja pedig ezen egyediség megmutatása. Szortimentjében az alapborok mellett kiemelkedő helyet kapnak a különleges, hosszan érlelhető tételek, amelyek rendre a legnagyobb díjakkal térnek haza a nemzetközi versenyekről – nyár elején éppen Londonból.

A londoni International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye, amelyre idén csaknem 50 ország 15 ezernél is több tételt nevezett. Itt csak az kaphat aranyérmet, amelyet három, legalább 10 szakértőből álló zsűri is erre érdemesnek talál. Az aranyérmesek közül egy újabb kóstolással választják ki a kategóriagyőzteseket, ezek nyerik az úgynevezett Trófea-díjat.

Július elsején a zártkörű szakmai kóstoló mellett Tornai Tamás vezetésével a nagyközönség is először kóstolhatta meg a 2019-ben Trófea-díjjal kitüntetett Grófi Hárslevelűt. A szakember a bemutatón kiemelte: az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés, hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is bemutatják. Ennek is köszönhetően már több külföldi megkeresésük volt, és az elmúlt évek sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból tehát nemcsak a pincészet, hanem egy egész borvidék profitálhat.

A Trófea-díjjal jutalmazott Grófi Hárslevelű kizárólag előjegyzéssel érhető el, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

 

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.