Sör mi több: párosan szép az ünnep

Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.

A hal, ami halászléként, rántott halként sok helyen csak ilyenkor kerül a magyar asztalokra. A világos láger száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halászléhez, érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött lágert, ami a paprikás hallével izgalmas párt alkothat. A rántott halak fűszeres majonézes mártással és krumplipürével jól illenek még a frissítő, citrusos bajor típusú búzasörökhöz.

Angolszász szokás, de nálunk is egyre népszerűbb az ünnepi pulyka. A gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, melynek a malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemes harmóniát adnak a pulyka teltebb ízeihez és az édeskés gesztenyéhez. Pikánsabb fűszerezésű szárnyasokhoz kacsa, fácán, vagy csípősebb egzotikusabb ízesítésű pulykához pedig bátran merjünk egy extravagánsabb sört, egy komlóban gazdagabb, illatos, enyhén gyantás, kesernyésebb IPA-t (India Pale Ale) társítani.

Nagy kedvenc a székelykáposzta, töltött káposzta. A káposztás ételekhez profi választás egy zöldséges ízű, nemeskomlókkal főzött cseh vagy németes félbarna vagy barna lágersör, melynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltebb gazdagabb ízei, a tejfölös húsos ízekkel teszi még nagyobb élménnyé a vacsorát.

Vadpörköltek, sötét vadhúsok (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek, vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú Premium Bitterek passzolnak a legjobban.

Nincs karácsony édességek nélkül. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó), a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de fell is frissítenek, és elveszik a teltség érzést.

Fontos! Figyeljünk oda a megfelelő pohárválasztásra, a sörök hőmérsékletére (a tartalmasabb sörök kicsit magasabb hőfokon jobban kihozzák illatukat, ízeiket) és fogyasszuk a sört felelősen!


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.