Sörre sör - előre tör

Elindult a Belvárosi Sörfesztivál a pesti Szabadság téren augusztus 29-én, ami szeptember 3-ig tart, és úgy tűnik, az égiek is kedvelik malátából készült minőségi italokat, mert elállt az eső és kisütött a nap a sörivók hat napon át tartó vigalmának nyitó eseményére.  

A Budai Várból költözött le hat éve a pesti belváros kellős közepébe a rendezvény és a megváltoztatott helyszín jó választásnak bizonyult, hallhattuk a rendezőktől, mert azóta 30 százalékkal nőtt mind a kiállítók, mind a rendezvényre látogató sörbarátok száma. A sikerhez azért, tegyük hozzá, nagyban hozzájárul az is, hogy a sörrel bélelt rendezvény bárki számára ingyenesen látogatható, „csak” egy speciális Sörfesztivál pohár a belépő bármelyik pavilonhoz (amely egyébként úgyis abszolválható, hogy a leleményesebb látogató megőrizte mondjuk a tavalyi programról, és elhozza magával az idei fesztiválra is).

 

Ötven minőségi hazai kézműves sörfőzde, több mint 250 féle sörféleséggel, 13 gasztro kiállító, kakukktojásként pedig 1 boros pavilon és 1 pezsgős, proseccos kiállító várja idén a nagyérdeműt – vasárnap éjfélig bezárólag.

A verseny egyik kiállítója és fő támogatója a SPAR, amely, mint Heiszler Gabriellától, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezető igazgatójától megtudtuk, sok-sok éve támogatja az itthoni kis- és családi sörfőzdéket, és az ott készült sörkülönlegességek piacra kerülését. Amúgy a kisüzemi sör szerelemprojektük, mondja a SPAR-vezér, aki azt is elmesélte, pár éve, amikor cégük atyaúristenei, az osztrák családi vállalkozás fejei személyesen jöttek el hozzájuk, és megtekintettek a Várban egy másik alkoholos nagyközönségi rendezvényt, egyemberként azt kérdezték: Jó, jó, de hol van a sör?!" Így nem csoda, hogy a sört cégük kiemelt termékként kezeli. Tény, hogy ma sörválasztékuk 75 százaléka a mainstream kategóriába tartozó termék, és választékuk egynegyedét a kézműves kis sörfőzdék készítményei teszik ki.

 

Dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója elmondta, adataik alapján a nagyok, azaz a hazánkban jelen lévő öt legnagyobb cég eladási számai korántsem ütősek, azonban a kisebb, kézműves sörfőzdéknek egyre jobban szalad a szekér. Ez év július végéig 12,7 százalékkal kevesebb sört adtak el a nagyok, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a szuperprémiumot képviselő minőségi sörökből viszont sokkal több fogyott. A gazdaságos, azaz az olcsóbb minőségűből 20 százalékkal kevesebb fogyott 2022-höz képest, azaz összességében elmondható: „sörtudatos” lett a magyar sörvásárló, inkább a drágább, de minőségi terméket keresi és fogyasztja, mintsem az átlagos minőségű sört.

A budapesti Szabadság téren augusztus 29. és szeptember 3. között zajló Belvárosi Sörfesztiválon nemcsak minőségi söröket kóstolhatnak a látogatók, hanem széles street food kínálattal és zenés kísérőprogramokkal igazi gasztro-kulturális esemény várja a sört kedvelő kisebb és nagyobb társaságokat.

A teljes progarmkavalkádot ITT böngészheti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.