Sosem találná ki, hová szállították a legtöbb skót whisky-t tavaly

India vált a világ legígéretesebb piacává a skót whisky-t előállító vállalkozások számára 2022-ben.

A legfrissebb adatok szerint az ázsiai ország 2021 után tavaly megelőzte Franciaországot, és a világ legnagyobb felvásárlójává vált. A Scotch Whisky Association (SWA) adatai szerint a whiskylepárlók 219 millió palackot exportáltak Indiába, ami 60 százalékkal nagyobb mennyiség, mint 2021-ben, adja hírül az euronews.com portál.

Az export értéke alapján továbbra is az Egyesült Államok a legjelentősebb piac, 2022-ben csaknem 1,3 milliárd dollár értékben vásároltak, míg ezen a listán India az ötödik helyen áll.

A skót whisky Indiában státuszszimbólum, de a skótoknak még így is csak 2 százalékos a részesedése a világ legnagyobb piacán. Az országba irányuló export több mint triplájára nőtt az elmúlt évtizedben, de a vállalatok így is látnak további teret a növekedésre. Tavaly az ázsiai, illetve a csendes-óceáni térség megelőzte az Európai Uniót és a skót whisky legnagyobb piacává vált, a globális export 29 százalékát szívta fel.

Az ország 150 százalékos behozatali vámot vet ki a termékre, ami elsősorban a hazai lepárlók lobbitevékenységének eredménye, ugyanakkor emeli az árakat és csökkenti az exportőrök profitját. A skót gyártói szövetség abban bízik, hogy az India és az Egyesült Királyság között régóta várt kereskedelmi megállapodás javíthat a helyzetükön. Az SWA saját számításai szerint ez további egymilliárd fontnyi forgalomnövekedést hozhat a következő öt évben.

Forrás: Euronews


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.