Sosem találná ki, hová szállították a legtöbb skót whisky-t tavaly

India vált a világ legígéretesebb piacává a skót whisky-t előállító vállalkozások számára 2022-ben.

A legfrissebb adatok szerint az ázsiai ország 2021 után tavaly megelőzte Franciaországot, és a világ legnagyobb felvásárlójává vált. A Scotch Whisky Association (SWA) adatai szerint a whiskylepárlók 219 millió palackot exportáltak Indiába, ami 60 százalékkal nagyobb mennyiség, mint 2021-ben, adja hírül az euronews.com portál.

Az export értéke alapján továbbra is az Egyesült Államok a legjelentősebb piac, 2022-ben csaknem 1,3 milliárd dollár értékben vásároltak, míg ezen a listán India az ötödik helyen áll.

A skót whisky Indiában státuszszimbólum, de a skótoknak még így is csak 2 százalékos a részesedése a világ legnagyobb piacán. Az országba irányuló export több mint triplájára nőtt az elmúlt évtizedben, de a vállalatok így is látnak további teret a növekedésre. Tavaly az ázsiai, illetve a csendes-óceáni térség megelőzte az Európai Uniót és a skót whisky legnagyobb piacává vált, a globális export 29 százalékát szívta fel.

Az ország 150 százalékos behozatali vámot vet ki a termékre, ami elsősorban a hazai lepárlók lobbitevékenységének eredménye, ugyanakkor emeli az árakat és csökkenti az exportőrök profitját. A skót gyártói szövetség abban bízik, hogy az India és az Egyesült Királyság között régóta várt kereskedelmi megállapodás javíthat a helyzetükön. Az SWA saját számításai szerint ez további egymilliárd fontnyi forgalomnövekedést hozhat a következő öt évben.

Forrás: Euronews


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.