Szabadegyetem a Kárpát-medence borászainak

Csaknem 100 kárpát-medencei magyar borászat vett részt április 20-22. között a szőlész-borász rendezvényen Ópusztaszeren.

Csaknem 100 kárpát-medencei magyar borászat vett részt április 20-22. között a szőlész-borász rendezvényen Ópusztaszeren, a hagyományteremtő jelleggel életre hívott szakmai fórum és képzés célja, hogy erősítse az anyaországi és a határon túli magyar borászatok közötti együttműködést, illetve elősegítse az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapok feltérképezését - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH).  

A Szabadegyetemen neves magyar és külföldi szakemberek, elismert borászok ismereteik és szakmai tudásuk átadásával segítik a fiatal borászok jövőbeli tevékenységét. A fiatal borászok így a "dűlőtől a pohárig" elv mentén megfelelő szakmai alapot kaphatnak a borágazat szegmenseiben. Az MNKH közleménye szerint a kormány által meghirdetett kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program pályázatai nagyban segítik a határon túli borászatok fejlesztését, a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak. A gazdaságfejlesztési program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatoknak is; a régiós gazdasági környezet minden szereplőt érdekelté tesz a hosszú távú együttműködések kialakításában, ami elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlődéséhez - idézi a közlemény Oláh Zsanettet, a MNKH vezérigazgatóját.

Hernyák Tamás, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy az egyesület alapértékei a közösségi gondolkodás, az összefogás, a nyitottság és a magyar bor fejlődésének az ügye. "A szabadegyetem éppen ezért a legfontosabb rendezvény számunkra, hiszen pontosan ezeket az értékeket közvetíti, úgy, hogy közben a külhonban élő magyar borászokkal is megismerkedhetünk, szorosabb kapcsolatot teremthetünk" - mondta.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.