Szakácsverseny közétkeztetőknek

Az év végére szervezett országos szakácsverseny, az OKÉS 2011 a közétkeztetést vette célba.

Az utóbbi időkben egyre nagyobb célpont az iskolák, kórházak, önkiszolgáló éttermek nyújtotta kínálat. A nagy mennyiségben előállított ételekben található mesterséges, és természetes hozzávalók aránya miatt hirdették meg a versenyt, tájékoztatta a TurizmusOnline-t a Magyar Konyhafőnökök Egyesülete.

A versenyre jelentkezőknek az őszre jellemző nyersanyagokból olyan menüt kell főzniük, ami a közétkeztetésben megvalósíthatóak, és messze menőkig nélkülözi a mesterséges adalékokat. A jelentkezők csapata közétkeztető cégek, vagy közétkeztetésben dolgozókból, vagy olyan szakácsokból állhat össze, akik ezen a téren kihívást éreznek, és szívesen megmutatnák tehetségüket.

A szakácsverseny első fordulója tulajdonképpen receptverseny, ami a jelentkezőket szelektálja egy második fordulóba, ahol magát az OKÉS 2011. győzteseit hirdetik ki.

Az elbírálás szigorú előírásai a mai modern konyhaművészet alap pillérein nyugszik. Fontos a helyes, szakszerű elkészítési technológia, a munka közbeni higiénia, az ízek harmóniája, a tiszta, pontos tálalás, ami mesterséges díszítőanyagoktól mentesen kerül a szakmai zsűri elé.

A zsűriben helyet foglal a rendezvény főszervezői is Némedi József, az Étrend egyesület elnöke, és Végh Tamás az Étrend egyesület, közétkeztetési szekciójának vezetője is.

A verseny kiírás pontos részleteit a www.etrendegyesulet.hu oldalon olvashatják az érdeklődők. Jelentkezési határidő, és a receptverseny határideje: szeptember 30. Második forduló: október 22.

A verseny kiirása és alapanyagkosara a linkekre kattintva oldalunkon is letölthető.

Miért OKÉS?

A verseny neve tulajdonképpen egy mozaikszó, ami az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny betűiből áll össze. A főszervezők egy fiatalos elnevezésre törekedtek, ami a szakma fiatalítását is jelzi. Ezt erősítve a jelentkező csapatokban kötelezővé tették egy 25 év alatti versenyző indulását is.

Ha a közétkeztetés szó felmerül, elsőre szinte mindenkinek az iskolások jutnak az eszükbe. A fiatalos nyelvezetben ez a szó mindennapos, csakúgy, mint az étkezés. A mögöttes üzenetben egy mai modern, élettel teli közétkeztetés rejlik, amely megteremtését célul tűzte ki az Étrend egyesület. Remélhetőleg a versenyben indulók is átérzik ennek a szónak a jelentését, és a maximumot nyújtják, ahol majd elválik melyik alkotás OKÉS.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.