Szarvasgomba: 'a konyha gyémántja'

Jásziványban rendezik 2015. augusztus 15-16-án a Szarvasgomba Ünnepet. Itt találták tavaly minden idők legnagyobb szarvasgombáját Magyarországon, az eredetileg 1,3 kg-os különleges példány a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma is megtekinthető.

A júliustól decemberig tartó szarvasgombaszezonban most a legízesebb a különleges fűszergomba, ez adja az apropóját a Jásziványi Szarvasgomba Ünnepnek, ami nem csak a legkomolyabb szakmai rendezvény, de kellemes és érdekes családi program, ínyenceknek pedig izgalmas gasztronómiai élmény is. A látogatók megismerhetik a szarvasgomba-keresés fortélyait, de a gyerekeknek is rendeznek játékos gombakeresést, lesz szépségverseny a szarvasgomba-kereső kutyák számára, egész napos vásár, koncertek, vetélkedők és kiállítás. És mivel a szarvasgomba az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb fűszer a konyhában, így a kulináris örömök is különös hangsúlyt kapnak a rendezvényen. Lesz bogrács és grill, könnyű saláták és saslik, de emberes marhapofapörkölt is, sőt még a desszert és a kávé is kóstolható lesz szarvasgombás változatban.

A minőségi gasztronómiai kínálatot Dunst Zsolt grill világbajnok és a Centrál Kávéház biztosítja hagyományos, de izgalmasan felfrissített fogásokkal.

A gasztronómiai kínálatból:

Házi grill kolbász szabadtartású és saját nevelésű mangalicából

Mangalicafej rántva szarvasgombás öntettel

Kacsasaslik Burgonyasaláta friss szarvasgombával

Zöldsaláta szarvasgombás öntettel

Bográcsos marhapofapörkölt házi kenyérrel

Szarvasgombás-tejszínes rackaszarv-tészta

Mangalicazsíros kenyér

Grissini bazsalikomos kecskekrémtúróval

Szarvasgombás-csokis tarte

A programot fővédnökként Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Borbás Marcsi nyitja meg. A szakmai előadásokon hallhatunk a szarvasgomba termesztés óriási lehetőségéről a Jászságban, a szarvasgomba gyűjtésről és természetesen a szarvasgomba konyhai felhasználásáról, előadó lesz Cattaneo Graziano, az olaszországi Aranyszakács cím tulajdonosa, a magyarországi Bocuse d’Or verseny állandó zsűritagja. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Egyedülálló program

szakértőknek - mert ez a legnagyobb hazai szakmai esemény, a legkomolyabb előadásokkal a témában kutyabarátoknak - mert lesz szarvasgomba-keresés kutyákkal, szarvasgomba-kereső kutyaszépségverseny természetbarátoknak - mert lesz kirándulás szarvasgomba-kereséssel, a környék pedig gyönyörű családoknak - mert sok gyerekprogrammal, vetélkedővel, játékos gombakereséssel, ugrálóvárral várják a kicsiket ínyenceknek - mert szarvasgomba frissen és feldolgozva is kóstolható, rengeteg ínyenc fogás készül Mindenkinek – mert jó buli lesz!

Érdekességek a szarvasgombáról

A szarvasgomba legendás finomság, már az ókorban is nagy becsben tartották, sok történelmi és kultúrtörténeti érdekességgel találkozhatunk a fűszerként, afrodiziákumként és hajdan gyógyszerként tisztelt szarvasgomba kapcsán.

Tudta-e például, hogy

- amikor a XVI. században Olaszországba megérkezett a burgonya, a szarvasgombával való hasonlósága alapján tartufolónak nevezték el? Az elnevezést a német nyelv is átvette, és máig is őrzi a Kartoffel szóban.

- miért nevezik truffle-nek, Trüffelnek, truffe-nek a csokoládébonbonokat? A gyakran kakaóporba forgatott csokigolyók látványra hasonlítanak a szarvasgombára, de az is elképzeéjető, hogy a gyakran alkohollal készülő desszerthez olyan portóit vagy konyakot használtak, amiben előzőleg a szarvasgombát tartósították. A gombát kimerve a gombaillatú italt a desszertek ízesítésére használták.

- a szarvasgomba híveinek védőszentje Szent Antal? Ennek alapja, hogy a szentet legtöbbször bottal és sertésekkel ábrázolják, melyek alkalmas eszköznek tűnnek a szarvasgombászáshoz. Szent Antal azonban többet foglalkozott egy másik gombafajjal, az anyarozzsal (Calviceps Purpurea), illetve ezen gomba által okozott járványszerű mérgezés (Szent Antal tüze) gyógyításával. A mérgezésből eredő bőrbántalmakat disznózsírral kezelte, tehát alighanem átértékelhetjük a lábainál turkáló sertések szerepét. A botján pedig egy kis csengő volt, amit járvány idején az hordott, aki elkapta a kórt és aki betegeket ápolt. Egy remény azért még maradt a szarvasgombászoknak: a szent huszonöt éves korában aszkétaéletbe kezdett a sivatagban, ahol minden bizonnyal megkóstolta a terféziát is.

- Napóleon nagy fogyasztója volt a szarvasgombának, ahogy Casanova és Madame Pompadour is?

- Alexandre Dumas szerint a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretnivalóbbá teszi?

- egy olasz közmondás szerint aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától? - a labrador és golden retrieverek a legnépszerűbb kutyák szarvasgomba-keresésben? Bagi István szerint, aki labradorokkal keresi a különleges gombát már 16 éve, nem a fajta számít, hanem az, hogy a kutya együttműködő legyen. Sokan használnak vizslát, spánieleket, beagle-t vagy keverék kutyákat is.

- Magyarországon is nagy hagyománya van a szarvasgombának? Mátyás állítólag nagyon kedvelte, de egy megbízható forrás szerint 1568-ban a szarvasgomba volt az egyik főfogás egy lőcsei díszebéden.

- a szarvasgombát más élelmiszerekkel befőttes üvegbe vagy dobozba zárva átadja illatát a tojásnak, a sajtnak, a vajnak és a rizsnek is? Egy szarvasgombával akár 50 tojást is meg lehet ízesíteni.

- a szájhagyomány szerint a szarvasok a nyári párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak erőre? Innen kapta magyar nevét is. A szaporulat növelése céljából adták a múltban a háziállatoknak, ezért nevezik hazánkban gímgombának is.

- Brillat-Savarin szerint a szarvasgomba a konyha gyémántja? A gasztronómia mindenki által elismert pápája 1825-ben Franciaországban megjelent Physilogie du gout (Az ízlés fiziológiája) című alapműve a mai napig az egyik legfontosabb hivatkozási alap a gasztronómiában. Magyarul 1912-ben jelent meg – 47 évvel a német nyelvű kiadást követően, de mintegy 37 évvel megelőzve az angolt. Ha ő így gondolja, az így is van: a szarvasgomba a fekete gyémánt!

Terfézia, a homoki szarvasgomba

A szarvasgombák átható illatát hordozó, gyakorlatilag csak Magyarországon termő szarvasgombaféle ugyanis édes. Nem is kicsit, mérések szerint ugyanis a terfézia tízszer édesebb a cukornál. A legjobb években is legfeljebb 500 kilogramm terem belőle a világon – ami szinte teljes egészében Magyarországot jelenti! A terfézia ugyanis kizárólag homoki akácosokban terem, ez a klasszikus élőhely pedig nagy területen mára kizárólag az Alföldön található meg.

Nem volt ez mindig így, hajdan Tunéziából szállították a terféziát a római polgárok konyhájára, ám az ottani élőhelyeket a fakitermelés és az elsivatagosodás tönkretette. A terfézia augusztustól októberig terem, de nagyon érzékeny az időjárásra. Ennek függvényében évente 200-500 kilogramm terem belőle Magyarországon. Közvetlenül a föld alatt terem, de a termőtest sokszor megrepeszti a talajt és kissé kibújik a felszínre. Ma már a legtöbb szarvasgombavadász kutyával dolgozik, de régen, amikor disznókkal keresték a drága kincset, a terfézia még ritkább falatnak bizonyult, a disznók ugyanis valamilyen titokzatos ok miatt nem szeretik, így nem is nagyon találták meg, szedésére csak szakosod kutyás gyűjtők vállalkoztak.

A Jásziványi Szarvasgomba Ünnepen is megkóstolható az édes szarvasgomba, mégpedig fagylaltba és csokis tarte-ba komponálva. A terféziás fagylalt a Damniczki Cukrászda különlegessége (a cukrászda 2013-ban elnyerte az Év fagylaltja díjat vörösboros málnafagyijával, 2014-ben ők álmodták az Országtortát, a Somlói revolúciót, 2015-ben pedig második helyezést értek el Fűszeres málnatortájukkal az Országtorta pályázatán). A homoki édes szarvasgomba a csokoládéval is nagyon jól harmonizál, a fesztiválon Urbán Gábor, a Centrál Kávéház cukrásza készít szarvasgombás-csokoládés tarte-ot (mandulás tésztakosárka terféziás ganache krémmel).

Forrás: Vendég & Hotel Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.