Szarvasgomba üzem átadása Szolnokon

Szolnokon átadták a NEFAG Zrt. szarvasgomba feldolgozó üzemet.

Egy húsz évvel ezelőtt kezdődött folyamat fontos állomása érkezett el, amely mind a NEFAG Zrt. életében mind a magyarországi szarvasgomba hasznosítás történetében meghatározó eseményként jellemezhető.

A folyamat kezdetét az a felfedezés jelentette, hogy a NEFAG Zrt. vagyonkezelésében lévő jászsági erdőkben terem a nyári szarvasgomba. Tekintettel arra, hogy föld alatt termő gombákról van szó, a termés mennyisége nem volt ismert és megbecsülhető sem. A gyűjtési tevékenység megkezdése után egyre nagyobb területeken lehetett megtalálni a triflákat és évek alatt nőtt meg a fellelt mennyiség annyira, hogy a friss gombával való kereskedelmi tevékenység önálló szerepet kaphatott. Ezzel a kereskedelmi tevékenységgel rajzolódtak ki a felhasználás célterületei is.

A prémium minőségű termőtestek minden esetben éttermi felhasználásra kerülnek és friss fűszerként használják fel. A termés nagyobb hányadát jelentő feldolgozási minőségű gombák pedig mindeddig különböző európai feldolgozóüzemekbe kerültek.

A feldolgozó üzemrész 350 m2, amelyben 21 helyiségben találhatóak meg az adminisztrációs munka, a földesáru munkák és a feldolgozás élelmiszertechnológiai munkáinak színterei. A feldolgozó üzem 7 fő állandó munkavállaló számára biztosít munkahelyet, a gombatermés szezonalitása miatt a terméscsúcsok idején ezen felül is fellép munkaerő igény.

A gyártásra tervezett termékek köre két csoportra bontható: feldolgozási alapanyagként használható konzervált szarvasgomba darált, kockázott, vagy szeletelt formában, valamint a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékek.

A konzervek különböző méretű kiszerelésekben fém dobozokban készülnek és autoklávos sterilizálással, hőkezeléssel biztosított az eltarthatóságuk. A közvetlenül felhasználható termékek egy része más gyártók által már bevezetett összetételű és megjelenésű, de folyamatos termékfejlesztéssel cél a megkülönböztető készítmények piacra vezetése.

Ennek egyik legjobb alapjaként a homoki szarvasgomba szolgál, amely különösen édes ízével és kizárólag a Kárpát-medencei előfordulásával nemzetközi hírvivője lehet a szolnoki gyártásnak.

Forrás: MVI / Turizmus Online


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.