Szarvasgomba üzem átadása Szolnokon

Szolnokon átadták a NEFAG Zrt. szarvasgomba feldolgozó üzemet.

Egy húsz évvel ezelőtt kezdődött folyamat fontos állomása érkezett el, amely mind a NEFAG Zrt. életében mind a magyarországi szarvasgomba hasznosítás történetében meghatározó eseményként jellemezhető.

A folyamat kezdetét az a felfedezés jelentette, hogy a NEFAG Zrt. vagyonkezelésében lévő jászsági erdőkben terem a nyári szarvasgomba. Tekintettel arra, hogy föld alatt termő gombákról van szó, a termés mennyisége nem volt ismert és megbecsülhető sem. A gyűjtési tevékenység megkezdése után egyre nagyobb területeken lehetett megtalálni a triflákat és évek alatt nőtt meg a fellelt mennyiség annyira, hogy a friss gombával való kereskedelmi tevékenység önálló szerepet kaphatott. Ezzel a kereskedelmi tevékenységgel rajzolódtak ki a felhasználás célterületei is.

A prémium minőségű termőtestek minden esetben éttermi felhasználásra kerülnek és friss fűszerként használják fel. A termés nagyobb hányadát jelentő feldolgozási minőségű gombák pedig mindeddig különböző európai feldolgozóüzemekbe kerültek.

A feldolgozó üzemrész 350 m2, amelyben 21 helyiségben találhatóak meg az adminisztrációs munka, a földesáru munkák és a feldolgozás élelmiszertechnológiai munkáinak színterei. A feldolgozó üzem 7 fő állandó munkavállaló számára biztosít munkahelyet, a gombatermés szezonalitása miatt a terméscsúcsok idején ezen felül is fellép munkaerő igény.

A gyártásra tervezett termékek köre két csoportra bontható: feldolgozási alapanyagként használható konzervált szarvasgomba darált, kockázott, vagy szeletelt formában, valamint a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékek.

A konzervek különböző méretű kiszerelésekben fém dobozokban készülnek és autoklávos sterilizálással, hőkezeléssel biztosított az eltarthatóságuk. A közvetlenül felhasználható termékek egy része más gyártók által már bevezetett összetételű és megjelenésű, de folyamatos termékfejlesztéssel cél a megkülönböztető készítmények piacra vezetése.

Ennek egyik legjobb alapjaként a homoki szarvasgomba szolgál, amely különösen édes ízével és kizárólag a Kárpát-medencei előfordulásával nemzetközi hírvivője lehet a szolnoki gyártásnak.

Forrás: MVI / Turizmus Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.