Szennyvízből sör? Ne már!

Pedig Szingapúrban megcsinálták: újrahasznosított szennyvízből gyártanak sört, és a helyi vízellátás sérülékenysége ismeretében ez nem különösebben meglepő a lépés.

Újrahasznosított szennyvízből főz kézműves sört egy szingapúri vállalat. A Brewerkz terméke a reciklált folyadék mellett prémium összetevőket, méghozzá német árpamalátát, aromadús Citra és Calypso komlót, valamint norvég háztáji élesztőt tartalmaz., írja a Brewerkz cikke nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

A NewBrew nevű ital legfontosabb alapanyaga a NEWater, amely tulajdonképpen a szingapúri közüzemi igazgatóság által mikroszűréssel, fordított ozmósissal és UV-fénnyel megtisztított szennyvíz. A központi beavatkozás a szennyeződéseket, a baktériumokat és a vírusokat egyaránt száműzi a folyadékból, és így az emberi fogyasztásra immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint is alkalmassá válik.

 

A Brewerkz szerint a sör a maga sajátosan lágy, „pirított mézes” utóízével a helyi trópusi éghajlattal megkülönböztetett harmóniát mutat.

A cég a termékkel ugyanakkor arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy az elhúzódó aszályok és egyre gyakoribb árvizek a világ édesvízellátására milyen súlyos fenyegetést is jelentenek.

Mint ismeretes, Szingapúr természetes vízkészlete igencsak szűkös, és a sűrűn lakott városállamon belül a nagyobb vízgyűjtő és -tároló létesítmények felépítése gyakorlatilag lehetetlen. A nehézségek ellenére az ország mind nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy a malajziai vízimporttól függetlenítse magát, és ezen a területen önellátóvá váljon. Ezen gyakorlatok sorát gazdagítja például az esővíz hasznosítása, a tengervíz sótalanítása és a szennyvíz kezelése is.

 

Forrás: Brewerkz / Store Insider


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.