Szennyvízből sör? Ne már!

Pedig Szingapúrban megcsinálták: újrahasznosított szennyvízből gyártanak sört, és a helyi vízellátás sérülékenysége ismeretében ez nem különösebben meglepő a lépés.

Újrahasznosított szennyvízből főz kézműves sört egy szingapúri vállalat. A Brewerkz terméke a reciklált folyadék mellett prémium összetevőket, méghozzá német árpamalátát, aromadús Citra és Calypso komlót, valamint norvég háztáji élesztőt tartalmaz., írja a Brewerkz cikke nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

A NewBrew nevű ital legfontosabb alapanyaga a NEWater, amely tulajdonképpen a szingapúri közüzemi igazgatóság által mikroszűréssel, fordított ozmósissal és UV-fénnyel megtisztított szennyvíz. A központi beavatkozás a szennyeződéseket, a baktériumokat és a vírusokat egyaránt száműzi a folyadékból, és így az emberi fogyasztásra immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint is alkalmassá válik.

 

A Brewerkz szerint a sör a maga sajátosan lágy, „pirított mézes” utóízével a helyi trópusi éghajlattal megkülönböztetett harmóniát mutat.

A cég a termékkel ugyanakkor arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy az elhúzódó aszályok és egyre gyakoribb árvizek a világ édesvízellátására milyen súlyos fenyegetést is jelentenek.

Mint ismeretes, Szingapúr természetes vízkészlete igencsak szűkös, és a sűrűn lakott városállamon belül a nagyobb vízgyűjtő és -tároló létesítmények felépítése gyakorlatilag lehetetlen. A nehézségek ellenére az ország mind nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy a malajziai vízimporttól függetlenítse magát, és ezen a területen önellátóvá váljon. Ezen gyakorlatok sorát gazdagítja például az esővíz hasznosítása, a tengervíz sótalanítása és a szennyvíz kezelése is.

 

Forrás: Brewerkz / Store Insider


Komoly növekedési lehetőség előtt a pulykahús

Komoly növekedési lehetőség előtt a pulykahús 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.
A név a régi, a tulajdonos és a megjelenés változott

A név a régi, a tulajdonos és a megjelenés változott 

Kívül-belül új ruhába öltöztetve, korábbi tulajdonosváltást követően, december 3-tól ismét várja vendégeit a Rómain a Cziniel Cukrászda.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása

A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása 

A régióról és a champagne készítés hagyományairól Kiszely Katalin a Champagne For You tulajdonosával beszélgettünk.
Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli

Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli  

Néhány a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiváljának sokszínű, egészséges kínálatából.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.
A pulyka reneszánsza a konyhában

A pulyka reneszánsza a konyhában 

A főzés és étkezés kétségtelenül összehozza az embereket, ezért is volt külön öröm, hogy a Magyar Pulykaszövetség meghívott minket egy közös főzésre a Gallicoop-pal a Chefparade konyhájába.
Megvan a világ legjobb sajtja

Megvan a világ legjobb sajtja 

Idén 47 országból 4786 különböző sajtot értékelt a 240 fős zsűri.
Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Badacsonyi sikerek a Vince gálán 

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.