Szennyvízből sör? Ne már!

Pedig Szingapúrban megcsinálták: újrahasznosított szennyvízből gyártanak sört, és a helyi vízellátás sérülékenysége ismeretében ez nem különösebben meglepő a lépés.

Újrahasznosított szennyvízből főz kézműves sört egy szingapúri vállalat. A Brewerkz terméke a reciklált folyadék mellett prémium összetevőket, méghozzá német árpamalátát, aromadús Citra és Calypso komlót, valamint norvég háztáji élesztőt tartalmaz., írja a Brewerkz cikke nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

A NewBrew nevű ital legfontosabb alapanyaga a NEWater, amely tulajdonképpen a szingapúri közüzemi igazgatóság által mikroszűréssel, fordított ozmósissal és UV-fénnyel megtisztított szennyvíz. A központi beavatkozás a szennyeződéseket, a baktériumokat és a vírusokat egyaránt száműzi a folyadékból, és így az emberi fogyasztásra immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint is alkalmassá válik.

 

A Brewerkz szerint a sör a maga sajátosan lágy, „pirított mézes” utóízével a helyi trópusi éghajlattal megkülönböztetett harmóniát mutat.

A cég a termékkel ugyanakkor arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy az elhúzódó aszályok és egyre gyakoribb árvizek a világ édesvízellátására milyen súlyos fenyegetést is jelentenek.

Mint ismeretes, Szingapúr természetes vízkészlete igencsak szűkös, és a sűrűn lakott városállamon belül a nagyobb vízgyűjtő és -tároló létesítmények felépítése gyakorlatilag lehetetlen. A nehézségek ellenére az ország mind nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy a malajziai vízimporttól függetlenítse magát, és ezen a területen önellátóvá váljon. Ezen gyakorlatok sorát gazdagítja például az esővíz hasznosítása, a tengervíz sótalanítása és a szennyvíz kezelése is.

 

Forrás: Brewerkz / Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.