Több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon

Idén is elindította a „Nyár, dinnye, szeletem” szlogen alatt futó dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kampány nyitó sajtótájékoztatóján, a zamárdi STRAND Fesztiválon elhangzott: a magyar termőterületek sokszínűségének, a gazdálkodók termelési gyakorlatának vevői igényekhez történő igazodásának köszönhetően több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon, így még szeptember közepéig lehet jó minőségű gyümölcsöt kapni a piacokon és áruházakban.

A kampányt szervező szakmai szervezetek a zamárdi STRAND Fesztiválon indították el az idei dinnye fogyasztásösztönző kampányt. Az elmúlt négy évben a promóciós időszakban mintegy 20%-kal növekedett a gyümölcs fogyasztása, a szakemberek ezúttal is ekkora növekedésre számítanak.

A kampány nyár végi időpontjával arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a dinnyeszezon ma már tovább tart a szeptember 5-i Lőrinc-napnál, szeptember közepéig is elérhető lesz a magyar dinnye, kiváló minőségben. Ennek okairól Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt. „A friss, egészséges magyar gyümölcs iránti kereslet erősítése egészségpolitikai és agrárpolitikai szempontból is kiemelt célkitűzésünk. A július óta elérhető hazai dinnye nemcsak finom és frissít, hanem számos jótékony hatása miatt kifejezetten egészséges. Ezért is fontos fegyvertény, hogy a dinnyetermelőknek sikerült „széthúzni”a betakarítási időszakot, így még a következő hetekben is, egészen szeptember közepéig nagy mennyiségben találunk ízletes magyar dinnyét a piacokon.”

A kampány során számos eseményen kóstolhat hazai dinnyét a vásárlóközönség. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: az Agrármarketing Centrum szervezésében országszerte összesen 5 helyszínen, 14 alkalommal kóstolhatnak dinnyét többek között a FINA Junior Úszó Világbajnokságon. A kampány egyik legfőbb vidéki eseménye pedig 2019. augusztus 30 és szeptember 1. között a Kiskőrősi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok rendezvénye lesz.

Ondré Péter hozzátette: „Legfőbb célunk, hogy formáljuk a fogyasztói tudatosságot és felhívjuk a figyelmet az egészséges, friss, rövid szállítási idővel elérhető élelmiszerekre.”

A sajtótájékoztatón Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke kiemelte: „Ahhoz, hogy a dinnyetermesztés kiegyensúlyozott, tervezhető legyen, szükséges az, hogy az áruházláncok ne ingassák meg a piacot július végén vagy augusztus elején árletörő, a dinnyét vevőbecsalogatásul használó akciókkal. A kamarának idén a sajtón keresztül is fel kellett hívnia egy indokolatlanul ilyen akcióba kezdő áruházlánc figyelmét, akik végül elfogadták a termelők érveit.”


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.