Már kóstolható az Ország Tortája

A verseny idei győztesét már korábban kihirdették, szerdától az ország több száz cukrászdájában lehetőség van megízlelni a különlegességet. Most eláruljuk Füredi Krisztián cukrászmester alkotását: itt a Curiositas torta sikerének titka.  

Lágy, fanyar, gyümölcsös birszselé, pörkölt mandulalisztből készült, puha piskóta és narancsos mandula mousse belül, amelyet alulról roppanós, hántolt ostyás, sópelyhes réteg, felülről fényes étcsokis tükörbevonó keretez be – az ország tortája megmérettetés idei győztese nem csupán egy valódi műalkotás, hanem nemzetközi versenyeken is esélyes induló lehet.

Az aktuális nemzetközi gasztroszcénában ugyanis egyértelműen a Curiositashoz hasonló, ropogós réteggel és valamilyen gyümölcsbetéttel készülő mousse-os torták jelenleg a favoritok, állítja Erdélyi Balázs, a Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, aki úgy véli: az országos tortaverseny tizennégy éve alatt fokozatosan jutottunk el a hagyományos magyar cukrászattól a modern nemzetközi trendekig. „Egyre hangsúlyosabban vannak jelen a felvertek, piskóták a tortákban, ami szintén visszakanyarodás a hagyományokhoz” – folytatja a szakmai elnök, aki egyértelmű és egyirányú fejlődést tapasztal a színvonalban: a magyar cukrászok egyre többször nyúlnak minőségi alapanyagokhoz, a messze átlag feletti vaj, tejszín vagy csokoládé használata már nem pusztán teljesen természetes, de a vendégek igénylik is.

„Hiszek abban, hogy az ország legjobb tortája csak a legjobb alapanyagokból készülhet” – hangsúlyozza Füredi Krisztián cukrászmester, a Curiositas megálmodója, aki minden komponensből az elérhető legjobbat kereste. A lágy textúra, az elképzelt krémes állag, valamint a finom, selymes íz tejszínből is megkövetelték a kiváló minőséget: a mester szakértelme és a Debic 32%-os tejszíne nyerő párosnak bizonyult.

A kétéves kísérletezés és gondos tökéletesítés eredménye augusztus 19-től már az ország több száz cukrászdájában megkóstolható.

Forrás: Friesland / Uniomedia


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.