Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Új étterem nyitásáról állapodott meg az idén indult egyik legnagyobb balatoni kikötő, az alsóörsi Ypsilon Yacht Club és a COSTES GROUP. A körpanorámás étterem Rácz Jenő sztárséf vezetésével indul majd, a balatoni hangulathoz illeszkedő, minőségi ételekkel, balatoni árakon. Az étteremnek is helyet adó új, 300 férőhelyes alsóörsi kikötő 5,5 hektáron kezdte meg első szezonját a Balaton legmodernebb szolgáltatásaival és kiemelkedően környezetkímélő intézkedésekkel.

A beruházást az erre a projektre alapított Ypsilon Yacht Club Kft. valósította meg, teljes egészében önerőből. Az építkezés 2022-ben indult, a kivitelezésénél pedig alkalmazkodtak a balatoni élővilághoz. A klub a nevét az Y alakú különleges belső öbölrészről kapta.

„Több nagyszerű dolog; a természet, a hajózás, a balatoni életérzés, a kiemelkedő szolgáltatások, valamint a minőségi vendéglátás találkozik mostantól Alsóörsön. A hatalmas, tágas területek, az egész tóra kiterjedő horizont és a több hektáros park növényzetének sokszínűsége igazán egyedi hangulatot kölcsönöz a klubnak. Ez az első olyan kikötő Magyarországon, ahol a változatos kényelmi funkciók mellett a hajózáshoz köthető szolgáltatások is egy helyen, magas színvonalon érhetők el”

– mondta Janák Enikő, a vitorláskikötő részéről.

Hiánypótló kikötő

Y by RJ étterem
Y by RJ étterem
Fotó: Ypsilon Yacht Club

Az Ypsilon területén medencék, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok, játszótér várja a bérlők és a túravitorlázók baráti társaságait és a Balatonon szinte egyedülálló módon minden bérlő részére biztosítják a parkolási lehetőséget is ingatlanon belül.

A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is képes helyet adni, ahogy 65 elektromos hajó befogadására is alkalmas, ritka gyors áramvételezési lehetőséget kínálva. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosórarendszerekkel szerelték fel, de a klub autós parkolójában is építettek ki elektromos töltőket. Különlegesség az is, hogy a bérlők egymás között, charterszolgáltatók nélküli körülmények között, csendes miliőben tölthetik el a szabadidejüket. A parti szolgáltatások mellett a komplexumon belül egy minden igényt kielégítő hajószerviz is üzemel, melynek központi eleme a 16 tonna teherbírású telepített daru.

Rácz Jenő, Gerendai Károly a pénteki megnyitón / Fotó: Véssey Endre
Rácz Jenő, Gerendai Károly a pénteki megnyitón / Fotó: Véssey Endre

További kuriózum, hogy a kikötő területén a csúcsgasztronómiában piacvezető étteremcsoport, a COSTES GROUP pop-up büféje szolgálja ki a már leszerződött hajós partnereket és a kívülről érkező látogatókat is, kifejezetten a Balaton partjára megálmodott elképzelésekkel. A következő szezontól pedig még tovább bővül a kikötő gasztronómiai kínálata, ugyanis onnantól már Rácz Jenő és csapata az Y by RJ étteremben várja majd a vendégeket.

„A körpanorámás Y By Rácz Jenő éttermünkben ugyanúgy megtalálhatóak lesznek a házias, magyaros fogások, mint a kiváló minőségű steakek, vagy az olaszos tésztáktól a könnyű salátákig szinte minden közkedvelt étel. A célunk, hogy a környék lakóinak is megfizethető, népszerű termékeket adjunk, de olyan színvonalon, amit a COSTES cégcsoport fővárosi egységeiben már megszokhattak tőlünk”

– mondta el a sztárséf a helyszínen.

A Michelin csillagos sztárséf nevével fémjelzett egységeket a fine dining éttermeiről ismert, Gerendai Károlyhoz tartozó cégcsoport üzemelteti.

Gerendai Károly arról mesélt, hogy nem egyszerűen egy új étteremnyitásban gondolkodnak, hanem egy komplett gasztronómiai koncepció megvalósításában.

Egy újabb Michelin-csillag esélyes fine dining egység helyett egy lazább, szélesebb közönséget célzó komplexumot álmodtunk meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint a szendvicseket és süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt, de az sem  hozhat minket zavarba, ha valaki a medence partjára vagy a hajójára szeretne kérni valamit. Az itt található minőségi környezet azért fontos, mert meghatározza azt is, hogy nekünk milyen színvonalú szolgáltatást kell nyújtanunk. A partnerségnek pedig azért is örülök, mert nagyra becsülöm, hogy tisztán piaci alapon jött létre ez a beruházás és ennyire környezettudatosan gondolkodva tudtak beleilleszkedni a törékeny balatoni ökológiai környezetbe.

A térség madártávlatból
A térség madártávlatból
Fotó: Ypsilon Yacht Club

Fenntartható megoldások

Az Y by RJ étterem a COSTES csoportnál már korábban bevezetett zöld törekvéseket követi, fenntartható higiéniai megoldásokat és lebomló csomagolóanyagokat használnak, sőt, a terveik szerint a konyhai hulladékokat a helyszínen komposztálják majd és a belőle előállított bioműtrágyát a környező parkban mindjárt újra is hasznosítják. Az energiaellátást megújuló energia biztosítja majd, csakúgy, mint a klub teljes területén.

A kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében.

A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együttműködve figyelték, hogy a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezés, sem az üzemeltetés során.

Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, az épületek zöldteteje pedig zavartalanul illeszkedik az északi part panorámájába. A kikötőhöz tartozik szervizépület is, ez egyedülálló módon természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található. Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba, ez egyedülálló megoldás.

 


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.