Találja ki, milyen színű volt eredetileg a debreceni páros kolbász!

A hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász a főszereplője az első Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amelyet a cívisváros polgármestere nyitott meg szombaton a nagyerdei Békás-tó partján - írja az MTI.

Papp László emlékezetett rá: a több száz éves tradíciót felelevenítve felkutatták a páros kolbász egykori receptjeit, s az újra felfedezett "párost" szeretnék a világ egyik legértékesebb gasztronómai termékévé tenni.

A hagyományteremtő rendezvény legfontosabb célja, hogy a minőségi gasztronómia jegyében minél többen megismerjék, megszeressék a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt - tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy az első gourmet fesztiválra több mint száz külföldi gasztroturista regisztrált és érkezett meg a debreceni Nagyerdőbe Hollandiából, Dániából, Belgiumból, Olaszországból, Svédországból, Németországból és Angliából.

Az első Debrecziner Gourmet Fesztivált a helyi Ikon étterem és Debreceni Campus Kft. szervezte a város és a WizzAir támogatásával. Pataky Péter, az Ikon étterem séfje arra hívta fel a figyelmet, hogy a híres debreceni páros kolbász nem csak kenyérrel és mustárral finom, hanem különféle ételek minőségi alapanyagaként is felhasználható.

Utóbbit a fesztiválon résztvevő 18 étterem kínálata is igazolja: egyebek mellett debrecenivel pirított szürkemarha bélszínt, debreceni kolbászos malaccsülköt vagy mangalica tarját kínálnak debreceni kolbászmorzsákkal. Voltak olyan különlegességek, mint maláj rizstészta debreceni morzsával és garnélával, lecsó gazpacho debreceni morzsával, avagy rozmaringos meggyfagylalt lilahagymalekvárral és pirított debreczenivel.

Jelen van a vasárnap befejeződő fesztiválon Debrecen két testvérvárosa is: a németországi Paderborn hagyományos grillkolbászát, a Rostbratwurst-ot vitte a Nagyerdőbe, Tiszafüred pedig harcsás-debrecenis káposztát kínál. Mindemellett a híres bécsi kolbászokból is kapnak ízelítőt a Békás-tó partjára látogatók.

Kevesen tudják, hogy eredetileg a debreceni páros kolbász is olyan fehér volt, mint a német kolbászok - magyarázta a helyi értéktár vezetője a helyszínen az MTI tudósítójának. Mazsu János felidézte, hogy Jókai kedvenc levesében, az azóta róla elnevezett bablevesben még fehér kolbász főtt. Az 1870-es évek után a Debrecenig eljutó szegedi kereskedők révén került a paprika a térségbe, és vált tőle egyre pirosabbá az előbb marhahúsból, majd marha és birkahúsból, végül mangalicából, illetve hússertésből készült debreceni kolbász, ami "olyan finom volt, hogy rögtön párban kínálták".

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.