Találja ki, milyen színű volt eredetileg a debreceni páros kolbász!

A hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász a főszereplője az első Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amelyet a cívisváros polgármestere nyitott meg szombaton a nagyerdei Békás-tó partján - írja az MTI.

Papp László emlékezetett rá: a több száz éves tradíciót felelevenítve felkutatták a páros kolbász egykori receptjeit, s az újra felfedezett "párost" szeretnék a világ egyik legértékesebb gasztronómai termékévé tenni.

A hagyományteremtő rendezvény legfontosabb célja, hogy a minőségi gasztronómia jegyében minél többen megismerjék, megszeressék a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt - tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy az első gourmet fesztiválra több mint száz külföldi gasztroturista regisztrált és érkezett meg a debreceni Nagyerdőbe Hollandiából, Dániából, Belgiumból, Olaszországból, Svédországból, Németországból és Angliából.

Az első Debrecziner Gourmet Fesztivált a helyi Ikon étterem és Debreceni Campus Kft. szervezte a város és a WizzAir támogatásával. Pataky Péter, az Ikon étterem séfje arra hívta fel a figyelmet, hogy a híres debreceni páros kolbász nem csak kenyérrel és mustárral finom, hanem különféle ételek minőségi alapanyagaként is felhasználható.

Utóbbit a fesztiválon résztvevő 18 étterem kínálata is igazolja: egyebek mellett debrecenivel pirított szürkemarha bélszínt, debreceni kolbászos malaccsülköt vagy mangalica tarját kínálnak debreceni kolbászmorzsákkal. Voltak olyan különlegességek, mint maláj rizstészta debreceni morzsával és garnélával, lecsó gazpacho debreceni morzsával, avagy rozmaringos meggyfagylalt lilahagymalekvárral és pirított debreczenivel.

Jelen van a vasárnap befejeződő fesztiválon Debrecen két testvérvárosa is: a németországi Paderborn hagyományos grillkolbászát, a Rostbratwurst-ot vitte a Nagyerdőbe, Tiszafüred pedig harcsás-debrecenis káposztát kínál. Mindemellett a híres bécsi kolbászokból is kapnak ízelítőt a Békás-tó partjára látogatók.

Kevesen tudják, hogy eredetileg a debreceni páros kolbász is olyan fehér volt, mint a német kolbászok - magyarázta a helyi értéktár vezetője a helyszínen az MTI tudósítójának. Mazsu János felidézte, hogy Jókai kedvenc levesében, az azóta róla elnevezett bablevesben még fehér kolbász főtt. Az 1870-es évek után a Debrecenig eljutó szegedi kereskedők révén került a paprika a térségbe, és vált tőle egyre pirosabbá az előbb marhahúsból, majd marha és birkahúsból, végül mangalicából, illetve hússertésből készült debreceni kolbász, ami "olyan finom volt, hogy rögtön párban kínálták".

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.