Taroltak a villányi borok a bordói teszten

Hatvan hazai kiállító közel 150 bora várja november 17-én a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. Az eseményt hagyományosan megelőző teszten az is kiderült, melyik hazai pincészetek standjainál érdemes mindenképpen kóstolni. A Nagykóstoló exkluzív borsorára - Bordeaux TOP5 Château - befizetve az érdeklődők pedig arról győződhetnek meg, hol tartanak a magyar bordói házasítások a világ etalonjának számító bordeaux-i borokhoz képest.

Magyarországon összesen 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú fajtát, a cabernet sauvignont, cabernet franc-t és a merlot-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja a fajták jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon. Ennek megfelelően a Winelovers Bordói November Nagykóstolón összesen 10 hazai borvidék mutatja be bordói típusú borait a budapesti Corinthia Hotelben, ahová a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is 1000-nél több főt várnak.

A nyolcórás rendezvény a sétáló kóstolón kívül további izgalmas programokat kínál. A Borkollégium három ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: a sokak által csak „Monsieur Cabernet Franc”-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba például személyesen mutatja be a Maghari 2015-ös cabernet franc-ját, amelyet egy saját maga által kifejlesztett és francia innovációs díjjal elismert eljárással készít.

„Azt tapasztaljuk, hogy a borkedvelők kifejezetten igénylik az adott borstílussal kapcsolatos edukációt, ezért minden évben nagy hangsúlyt fektetünk az ingyenes és kötetlen pop-up kurzusok, illetve a komolyabb mesterkurzusok szervezésére is. Ilyenkor ráadásul a Winelovers Bortesztek legjobbjai is jelen vannak a kóstolón, így akár személyesen a borásztól is kérdezhetnek vendégeink” – foglalta össze Ferenczi Csilla, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Hazai csúcsborok és egy exkluzív bordeaux-i borsor

A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint megkóstolhatnak egy bordeaux-i borsort is. Az öt tételből álló sor az 1855-ös bordeaux-i klasszifikáció során a legmagasabb, premier cru besorolást kapott öt chateau 1-1 borát tartalmazza. Ezek a borászatok stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, boraik a világ legkeresettebbjei közé tartoznak, hazánkban azonban nehezen elérhetőek, ezért is különleges és egyedülálló ez a mostani alkalom.

Tesztgyőztes fajtaborok és házasítások

A Winelovers Bortesztek mindenkor a Winelovers nagykóstolók tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait. A négyfős független szakértői zsűri idén 60 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait.

Zsűritagok:

•    Bálint László - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója
•    Dr. Bérczes Rita - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), A The Winery Project Igazgatója
•    Kielmayer Kristian - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
•    Kollár Mariann - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója

A Borkollégiumban zajló bírálaton a tételeket a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE (Union Internationale des Œnologues), valamint az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján értékelték.

A teszt után Dr. Bérczes Rita foglalta össze a tapasztalatait: „Öröm látni, hogy a hazai bordói típusú boroknál a minőség már nem kérdés, így a megfelelő hordóhasználat, illetve harmónia keresésére koncentrálhatnak a borászok. És az is jól látszik, hogy ebben a termelők igyekeznek illeszkedni a nemzetközi trendekhez.”

Top 10 bordeaux-i fajtabor

1.    Bock Pince - Cabernet Sauvignon Selection 2013 (cabernet sauvignon)
2.    Sümegi Ákos - Cabernet 2015 (cabernet franc)
3.    Heumann Pincészet - Trinitás Villányi Franc 2015 (cabernet franc)
4.    Schieber Pincészet - Patina Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
5.    Iváncsics Zoltán - Soproni Merlot 2015 (merlot)
6.    Csányi Pincészet - Kővilla Cabernet Sauvignon Válogatás 2015 (cabernet sauvignon)
7.    Takler Borbirtok - Szenta-hegyi Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
8.    Schieber Pincészet - Patina Cabernet Sauvignon 2013 (cabernet sauvignon)
9.    Maul Zsolt - ZS Cabernet 2015 (cabernet sauvignon)
10.    Bodri Pincészet - Gurovica Merlot 2013 (merlot)

Top 10 bordói házasítás 2018

1.    Bock Pince - Bock Cuvée 2012
2.    Bock Pince - Capella 2007
3.    Vesztergombi Pince - Csaba Cuvée 2015
4.    Csányi Pincészet - Elegence Cuvée 2012
5.    Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
6.    Tiffán's - Grande Selection 2015
7.    Heumann Pincészet - Lagona 2015
8.    Günzer Családi Birtok - Ördögárok 2009
9.    Vylyan Duennium 2011
10.    Tiffán's - Grande Selection 2011

Forrás: Élelmiszer Online


Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?