Taroltak a villányi borok a bordói teszten

Hatvan hazai kiállító közel 150 bora várja november 17-én a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. Az eseményt hagyományosan megelőző teszten az is kiderült, melyik hazai pincészetek standjainál érdemes mindenképpen kóstolni. A Nagykóstoló exkluzív borsorára - Bordeaux TOP5 Château - befizetve az érdeklődők pedig arról győződhetnek meg, hol tartanak a magyar bordói házasítások a világ etalonjának számító bordeaux-i borokhoz képest.

Magyarországon összesen 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú fajtát, a cabernet sauvignont, cabernet franc-t és a merlot-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja a fajták jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon. Ennek megfelelően a Winelovers Bordói November Nagykóstolón összesen 10 hazai borvidék mutatja be bordói típusú borait a budapesti Corinthia Hotelben, ahová a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is 1000-nél több főt várnak.

A nyolcórás rendezvény a sétáló kóstolón kívül további izgalmas programokat kínál. A Borkollégium három ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: a sokak által csak „Monsieur Cabernet Franc”-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba például személyesen mutatja be a Maghari 2015-ös cabernet franc-ját, amelyet egy saját maga által kifejlesztett és francia innovációs díjjal elismert eljárással készít.

„Azt tapasztaljuk, hogy a borkedvelők kifejezetten igénylik az adott borstílussal kapcsolatos edukációt, ezért minden évben nagy hangsúlyt fektetünk az ingyenes és kötetlen pop-up kurzusok, illetve a komolyabb mesterkurzusok szervezésére is. Ilyenkor ráadásul a Winelovers Bortesztek legjobbjai is jelen vannak a kóstolón, így akár személyesen a borásztól is kérdezhetnek vendégeink” – foglalta össze Ferenczi Csilla, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Hazai csúcsborok és egy exkluzív bordeaux-i borsor

A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint megkóstolhatnak egy bordeaux-i borsort is. Az öt tételből álló sor az 1855-ös bordeaux-i klasszifikáció során a legmagasabb, premier cru besorolást kapott öt chateau 1-1 borát tartalmazza. Ezek a borászatok stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, boraik a világ legkeresettebbjei közé tartoznak, hazánkban azonban nehezen elérhetőek, ezért is különleges és egyedülálló ez a mostani alkalom.

Tesztgyőztes fajtaborok és házasítások

A Winelovers Bortesztek mindenkor a Winelovers nagykóstolók tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait. A négyfős független szakértői zsűri idén 60 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait.

Zsűritagok:

•    Bálint László - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója
•    Dr. Bérczes Rita - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), A The Winery Project Igazgatója
•    Kielmayer Kristian - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
•    Kollár Mariann - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója

A Borkollégiumban zajló bírálaton a tételeket a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE (Union Internationale des Œnologues), valamint az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján értékelték.

A teszt után Dr. Bérczes Rita foglalta össze a tapasztalatait: „Öröm látni, hogy a hazai bordói típusú boroknál a minőség már nem kérdés, így a megfelelő hordóhasználat, illetve harmónia keresésére koncentrálhatnak a borászok. És az is jól látszik, hogy ebben a termelők igyekeznek illeszkedni a nemzetközi trendekhez.”

Top 10 bordeaux-i fajtabor

1.    Bock Pince - Cabernet Sauvignon Selection 2013 (cabernet sauvignon)
2.    Sümegi Ákos - Cabernet 2015 (cabernet franc)
3.    Heumann Pincészet - Trinitás Villányi Franc 2015 (cabernet franc)
4.    Schieber Pincészet - Patina Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
5.    Iváncsics Zoltán - Soproni Merlot 2015 (merlot)
6.    Csányi Pincészet - Kővilla Cabernet Sauvignon Válogatás 2015 (cabernet sauvignon)
7.    Takler Borbirtok - Szenta-hegyi Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
8.    Schieber Pincészet - Patina Cabernet Sauvignon 2013 (cabernet sauvignon)
9.    Maul Zsolt - ZS Cabernet 2015 (cabernet sauvignon)
10.    Bodri Pincészet - Gurovica Merlot 2013 (merlot)

Top 10 bordói házasítás 2018

1.    Bock Pince - Bock Cuvée 2012
2.    Bock Pince - Capella 2007
3.    Vesztergombi Pince - Csaba Cuvée 2015
4.    Csányi Pincészet - Elegence Cuvée 2012
5.    Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
6.    Tiffán's - Grande Selection 2015
7.    Heumann Pincészet - Lagona 2015
8.    Günzer Családi Birtok - Ördögárok 2009
9.    Vylyan Duennium 2011
10.    Tiffán's - Grande Selection 2011

Forrás: Élelmiszer Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.