Tejsavóból főznek sört Cornellben

A Cornelli Egyetem néhány kutatója azon kísérletezik, miként is lehetne tejipari melléktermékekből sört előállítani.

Az új projekt keretében Sam Alcaine, az intézmény adjunktusa kezdte el vizsgálgatni, hogy a joghurtkészítők tevékenysége közben keletkező savanyú savót milyen módon tudnák valamilyen hasznos célra alkalmazni. A férfi elmondása szerint az anyag ásványokban és laktózban gazdag, szóval a kérdés az, hogy szarvasmarha-takarmányozáson vagy talajjavításon túl ki lehet-e másként is aknázni az anyag értékes kvalitásait.

Ekkor jött az ötlet, hogy megpróbálhatnának sört főzni belőle.

Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a savanyú savót úgy tudják lebontani, hogy az élesztő reakcióba léphessen vele. Úgy tűnik, az egyik lehetséges megoldás, ha árpát is bevetnek az ital előállítása közben. Az árpa néhány természetes enzime segítségével a laktóz egyszerű cukrokra bontható, amelyek már képesek „felvenni a kapcsolatot” az élesztővel. A malátához adva a laktózzal így finom sör előállítására nyílik lehetőség.


A joghurtok és más tejtermékek előállításának fellegváraiban (pl. New York) az efféle sörök gyártásának rendkívül pozitív gazdasági vonzatai lehetnek. Tevékenységi körükbe integrálva az eljárás kicsi ráfordítással arányaiban még a legkisebb termelőknek is sokat hozhatna a konyájára.

Forrás: Élelmiszer Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.