Tele vannak műanyaggal a tenger gyümölcsei

Tengeri eredetű élelmiszerek műanyagtartalmát vizsgálták meg Ausztráliában. Nem túl örömteli az eredmény.

Minden egyes szemrevételezett mintában talált műanyagot egy öt fajta halászati terméket (tenger gyümölcseit) vizsgáló tanulmány. A górcső alá vett osztrigát, fűrészes garnélarákot, tintahalat, rákot és szardíniát egy ausztráliai piacról szerezték be a kutatók. A mintákat egy öt különböző műanyagtípus kimutatására kifejlesztett módszerrel analizálták.

Az eredmények szerint egy adag osztriga vagy tintahal elfogyasztásával átlagosan 0,7 milligramm, egy adag szardínia elfogyasztásával pedig 30 milligramm műanyagot viszünk be a szervezetünkbe. 30 milligramm például egy szokványos rizsszem tömege is.

A vizsgált műanyagokat plasztik csomagolásokban és szintetikus textíliákban egyaránt gyakran fel szokták használni, és a tengeri hulladékban a jelenlétük meglehetősen hangsúlyos. Ide tartozik a polisztirol, a polietilén, a polivinil-klorid, a polipropilén és a poli(metil-metakrilát).

Az új eljárás keretében az ehető szöveteket vegyszerrel kezelik a mintákban levő plasztik feloldásához. A kapott oldatot egy nagyon érzékeny metódussal, pirolízis-gázkromatográfia-tömegspektrometria alkalmazásával elemzik, amely egyidejűleg tudja azonosítani a mintában szereplő különböző műanyagfajtákat.

Polivinil-kloridot például minden mintában ki tudtak mutatni, a legnagyobb koncentrációkban fellelt műanyag pedig a polietilén volt. Az új vizsgálati módszer a későbbiekben segíthet kideríteni, hogy melyik az a mikroműanyagszint, amely már az egészségre ártalmasnak tekinthető, illetve, hogy a mikroműanyagok pontosan milyen egészségügyi károkat okozhatnak, ha egyszer már bekerültek az emberi szervezetbe.

Forrás: Store insider


Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.