Tele vannak műanyaggal a tenger gyümölcsei

Tengeri eredetű élelmiszerek műanyagtartalmát vizsgálták meg Ausztráliában. Nem túl örömteli az eredmény.

Minden egyes szemrevételezett mintában talált műanyagot egy öt fajta halászati terméket (tenger gyümölcseit) vizsgáló tanulmány. A górcső alá vett osztrigát, fűrészes garnélarákot, tintahalat, rákot és szardíniát egy ausztráliai piacról szerezték be a kutatók. A mintákat egy öt különböző műanyagtípus kimutatására kifejlesztett módszerrel analizálták.

Az eredmények szerint egy adag osztriga vagy tintahal elfogyasztásával átlagosan 0,7 milligramm, egy adag szardínia elfogyasztásával pedig 30 milligramm műanyagot viszünk be a szervezetünkbe. 30 milligramm például egy szokványos rizsszem tömege is.

A vizsgált műanyagokat plasztik csomagolásokban és szintetikus textíliákban egyaránt gyakran fel szokták használni, és a tengeri hulladékban a jelenlétük meglehetősen hangsúlyos. Ide tartozik a polisztirol, a polietilén, a polivinil-klorid, a polipropilén és a poli(metil-metakrilát).

Az új eljárás keretében az ehető szöveteket vegyszerrel kezelik a mintákban levő plasztik feloldásához. A kapott oldatot egy nagyon érzékeny metódussal, pirolízis-gázkromatográfia-tömegspektrometria alkalmazásával elemzik, amely egyidejűleg tudja azonosítani a mintában szereplő különböző műanyagfajtákat.

Polivinil-kloridot például minden mintában ki tudtak mutatni, a legnagyobb koncentrációkban fellelt műanyag pedig a polietilén volt. Az új vizsgálati módszer a későbbiekben segíthet kideríteni, hogy melyik az a mikroműanyagszint, amely már az egészségre ártalmasnak tekinthető, illetve, hogy a mikroműanyagok pontosan milyen egészségügyi károkat okozhatnak, ha egyszer már bekerültek az emberi szervezetbe.

Forrás: Store insider


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.