Téli zöldségek a SVÉT-en

Február 22-én a szigetmonostori Rosinante Fogadóban elstartolt a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye. 

A fogadó a Stílusos Vidéki Éttermiség bölcsőjének tekinthető: 2012 februárjában itt jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a fogékony közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet, illetve éttermet. A jelenleg 16 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi egy nagy, illetve több kisebb rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

A Tavaszváró Mini Svétre pár nap alatt betelt a regisztráció.Az esemény a tavaszi napsütés és a téltemetés jegyében telt. A tematika ezúttal a téli zöldségek szerepeltetése volt az ételekben,annál is inkább, mert ilyenkor a tavaszi primőrök még nem elérhetőek, a téliek viszont igen, így ezek – a cékla, a sütőtök, a csicsóka, a lilakáposzta - kaptak még egy utolsó lehetőséget a tündöklésre. Az eseményen résztvevő éttermek és fogásaik:

Rosinante Fogadó, Szigetmonostor:

• Lilakáposzta-krémleves szigetmonostori kecskesajttal

• Friss harcsatepertő, zöldség gratin

• Aranygaluska

Szabi A Pék, Szentendre:

•Bivaly ricottával töltött tortelloni zöldségszószban és colonnatai szalonnával

•Bomboloni fánkok 10 féle lekvárral

Kistücsök Étterem, Balatonszemes:

•Gombapástétom tökmagolajos salátával

•Tokhalsült zellerrel, répákkal és tökmagolajos vajszósszal

Macok Bisztró, Eger:

•Vietnámi marhahúsleves

•Macok túrógombóc

Nomád Hotel, Noszvaj:

•Gines paradicsomleves

•Malacpofa téli zöldséges tócsnival, céklával

Viator Étterem, Pannonhalma:

•Krémes rizottó, fokhagymás-gyömbéres garnélával és/vagy rozmaringos sütőtökkel és kéksajtta

l•Levendulás mille-feuille

Forrás: Turizmus Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.