Téli zöldségek a SVÉT-en

Február 22-én a szigetmonostori Rosinante Fogadóban elstartolt a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye. 

A fogadó a Stílusos Vidéki Éttermiség bölcsőjének tekinthető: 2012 februárjában itt jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a fogékony közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet, illetve éttermet. A jelenleg 16 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi egy nagy, illetve több kisebb rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

A Tavaszváró Mini Svétre pár nap alatt betelt a regisztráció.Az esemény a tavaszi napsütés és a téltemetés jegyében telt. A tematika ezúttal a téli zöldségek szerepeltetése volt az ételekben,annál is inkább, mert ilyenkor a tavaszi primőrök még nem elérhetőek, a téliek viszont igen, így ezek – a cékla, a sütőtök, a csicsóka, a lilakáposzta - kaptak még egy utolsó lehetőséget a tündöklésre. Az eseményen résztvevő éttermek és fogásaik:

Rosinante Fogadó, Szigetmonostor:

• Lilakáposzta-krémleves szigetmonostori kecskesajttal

• Friss harcsatepertő, zöldség gratin

• Aranygaluska

Szabi A Pék, Szentendre:

•Bivaly ricottával töltött tortelloni zöldségszószban és colonnatai szalonnával

•Bomboloni fánkok 10 féle lekvárral

Kistücsök Étterem, Balatonszemes:

•Gombapástétom tökmagolajos salátával

•Tokhalsült zellerrel, répákkal és tökmagolajos vajszósszal

Macok Bisztró, Eger:

•Vietnámi marhahúsleves

•Macok túrógombóc

Nomád Hotel, Noszvaj:

•Gines paradicsomleves

•Malacpofa téli zöldséges tócsnival, céklával

Viator Étterem, Pannonhalma:

•Krémes rizottó, fokhagymás-gyömbéres garnélával és/vagy rozmaringos sütőtökkel és kéksajtta

l•Levendulás mille-feuille

Forrás: Turizmus Online


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.