Teltházas volt a hetedik Somlói Juhfarkünnep

A somlói borászok idén hetedik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját a Tornai pincészetben. Az ismét teltházas, mégis családias találkozón 17 pincészet 27 Juhfarkját kóstolhatták a vendégek - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Juhfark 30 évvel ezelőtt egy kihalás szélén álló, elfeledett fajta volt, ami a somlói termelők céltudatos munkája révén mára a világ egyik elismert, sikeres márkájává vált. Ezt bizonyítják a legrangosabb nemzetközi elismerések és a világpiac egyre növekvő érdeklődése is. A Juhfark nagyon szépen mutatja meg a hegy különleges terroirját, vulkanikus talajának és mikroklímájának egyediségét, emellett sokarcú, minden borstílusban magas minőséget produkáló fajta.

A somlói borászok összefogásából létrejött reprezentatív sétálókóstolót 2016-ban rendezték meg először, és azóta minden év őszén bemutatják a közönségnek legjobb tételeiket. A résztvevő borokat szigorú előkóstolón választják ki, az utóbbi években pedig több más garancia is biztosítja a rendezvényen bemutatott borok hamisítatlan somlói minőségét. A Borvidék Hegyközsége ugyanis az Agrárminisztérium támogatásával kampányt indított az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok (OEM) népszerűsítésére, és ennek a Somlói Juhfark Ünnep kiemelt eseménye. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor az, amely (minőségi kritériumok mellett) egyértelmű és vitathatatlan kapcsolatban van azzal a szőlőterülettel, ahol készítik. Vagyis az alapanyag teljes egészében a címkén megjelölt borvidéken termett, és itt is dolgozzák fel.  A borok minőségét a Somlón az újonnan megalkotott termékleírással is garantálják, amelyben szintén fontos szerep jut a „legsomlóibb” fajtának.

A Juhfarkünnep programját a sétálókóstoló mellett dűlőtúra, pincelátogatás és mesterkurzusok egészítették ki, amelyeken a résztvevők különböző kontextusokban, mélyebben is megismerkedhettek a fajtával.
Fiáth Attila (WSET) mesterkurzusán a közönség aktív közreműködésével hasonlított össze válogatott Juhfark tételeket más világhíres borvidékek ikonikus fajtáival, mint például a Chablis, a wachaui Zöld Veltelini vagy az Assyrtiko Santorini szigetéről. A ritka élményt kínáló, tanulságos kóstolón a somlói Juhfarkok úgy is kiemelkedően szerepeltek, hogy különlegesen erős volt a nemzetközi mezőny.
Tornai Tamás az elmúlt két évtized különböző évjáratú Tornai Juhfarkjait mutatta be vertikális összehasonlító kóstolóján, amelynek legfőbb tapasztalata az volt, hogy a régi nagy borok még nagyobbakká fejlődtek az esztendők során.



A résztvevő borászatok és borok:
5 Ház Birtok: Juhfark 2020, Juhfark 2019
Baráth Borműhely: Juhfark 2020
Barcza Pincészet: Barcza Juhfark 2020 (szűretlen), Juhfark 2019 (szűretlen)
Csetvei Pincészet: Juhfark 2017
Dobosi Pincészet: Bio Juhfark 2021
Fehérvári Birtok: Reserve Juhfark 2020, Grand Reserve Juhfark 2020
Fekete Pince: Juhfark 2019
Hegedűs-Szabó Pincészet: Juhfark 2020, 2021
Kolonics Pincészet: Juhfark 2021
Kőfejtő Pince: Juhfark 2020, Juhfark 2019, Juhfark 2018, Juhfark 2017
Kreinbacher Birtok: Juhfark Selection 2020, Juhfark 2021
Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2020
Somlói Vándor Pince: Juhfark 2021
Szabó Pincészet: Juhfark 2020
Tomcsányi Családi Birtok: Juhfark 2021 (szűretlen)
Tornai Pincészet: Prémium Juhfark 2021, Aranyhegy Juhfark 2020, Grófi Juhfark 2019
Zsirai Pincészet: Juhfark 2020


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.