Teltházas volt a hetedik Somlói Juhfarkünnep

A somlói borászok idén hetedik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját a Tornai pincészetben. Az ismét teltházas, mégis családias találkozón 17 pincészet 27 Juhfarkját kóstolhatták a vendégek - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Juhfark 30 évvel ezelőtt egy kihalás szélén álló, elfeledett fajta volt, ami a somlói termelők céltudatos munkája révén mára a világ egyik elismert, sikeres márkájává vált. Ezt bizonyítják a legrangosabb nemzetközi elismerések és a világpiac egyre növekvő érdeklődése is. A Juhfark nagyon szépen mutatja meg a hegy különleges terroirját, vulkanikus talajának és mikroklímájának egyediségét, emellett sokarcú, minden borstílusban magas minőséget produkáló fajta.

A somlói borászok összefogásából létrejött reprezentatív sétálókóstolót 2016-ban rendezték meg először, és azóta minden év őszén bemutatják a közönségnek legjobb tételeiket. A résztvevő borokat szigorú előkóstolón választják ki, az utóbbi években pedig több más garancia is biztosítja a rendezvényen bemutatott borok hamisítatlan somlói minőségét. A Borvidék Hegyközsége ugyanis az Agrárminisztérium támogatásával kampányt indított az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok (OEM) népszerűsítésére, és ennek a Somlói Juhfark Ünnep kiemelt eseménye. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor az, amely (minőségi kritériumok mellett) egyértelmű és vitathatatlan kapcsolatban van azzal a szőlőterülettel, ahol készítik. Vagyis az alapanyag teljes egészében a címkén megjelölt borvidéken termett, és itt is dolgozzák fel.  A borok minőségét a Somlón az újonnan megalkotott termékleírással is garantálják, amelyben szintén fontos szerep jut a „legsomlóibb” fajtának.

A Juhfarkünnep programját a sétálókóstoló mellett dűlőtúra, pincelátogatás és mesterkurzusok egészítették ki, amelyeken a résztvevők különböző kontextusokban, mélyebben is megismerkedhettek a fajtával.
Fiáth Attila (WSET) mesterkurzusán a közönség aktív közreműködésével hasonlított össze válogatott Juhfark tételeket más világhíres borvidékek ikonikus fajtáival, mint például a Chablis, a wachaui Zöld Veltelini vagy az Assyrtiko Santorini szigetéről. A ritka élményt kínáló, tanulságos kóstolón a somlói Juhfarkok úgy is kiemelkedően szerepeltek, hogy különlegesen erős volt a nemzetközi mezőny.
Tornai Tamás az elmúlt két évtized különböző évjáratú Tornai Juhfarkjait mutatta be vertikális összehasonlító kóstolóján, amelynek legfőbb tapasztalata az volt, hogy a régi nagy borok még nagyobbakká fejlődtek az esztendők során.



A résztvevő borászatok és borok:
5 Ház Birtok: Juhfark 2020, Juhfark 2019
Baráth Borműhely: Juhfark 2020
Barcza Pincészet: Barcza Juhfark 2020 (szűretlen), Juhfark 2019 (szűretlen)
Csetvei Pincészet: Juhfark 2017
Dobosi Pincészet: Bio Juhfark 2021
Fehérvári Birtok: Reserve Juhfark 2020, Grand Reserve Juhfark 2020
Fekete Pince: Juhfark 2019
Hegedűs-Szabó Pincészet: Juhfark 2020, 2021
Kolonics Pincészet: Juhfark 2021
Kőfejtő Pince: Juhfark 2020, Juhfark 2019, Juhfark 2018, Juhfark 2017
Kreinbacher Birtok: Juhfark Selection 2020, Juhfark 2021
Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2020
Somlói Vándor Pince: Juhfark 2021
Szabó Pincészet: Juhfark 2020
Tomcsányi Családi Birtok: Juhfark 2021 (szűretlen)
Tornai Pincészet: Prémium Juhfark 2021, Aranyhegy Juhfark 2020, Grófi Juhfark 2019
Zsirai Pincészet: Juhfark 2020


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.