Teltházas volt a hetedik Somlói Juhfarkünnep

A somlói borászok idén hetedik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját a Tornai pincészetben. Az ismét teltházas, mégis családias találkozón 17 pincészet 27 Juhfarkját kóstolhatták a vendégek - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Juhfark 30 évvel ezelőtt egy kihalás szélén álló, elfeledett fajta volt, ami a somlói termelők céltudatos munkája révén mára a világ egyik elismert, sikeres márkájává vált. Ezt bizonyítják a legrangosabb nemzetközi elismerések és a világpiac egyre növekvő érdeklődése is. A Juhfark nagyon szépen mutatja meg a hegy különleges terroirját, vulkanikus talajának és mikroklímájának egyediségét, emellett sokarcú, minden borstílusban magas minőséget produkáló fajta.

A somlói borászok összefogásából létrejött reprezentatív sétálókóstolót 2016-ban rendezték meg először, és azóta minden év őszén bemutatják a közönségnek legjobb tételeiket. A résztvevő borokat szigorú előkóstolón választják ki, az utóbbi években pedig több más garancia is biztosítja a rendezvényen bemutatott borok hamisítatlan somlói minőségét. A Borvidék Hegyközsége ugyanis az Agrárminisztérium támogatásával kampányt indított az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok (OEM) népszerűsítésére, és ennek a Somlói Juhfark Ünnep kiemelt eseménye. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor az, amely (minőségi kritériumok mellett) egyértelmű és vitathatatlan kapcsolatban van azzal a szőlőterülettel, ahol készítik. Vagyis az alapanyag teljes egészében a címkén megjelölt borvidéken termett, és itt is dolgozzák fel.  A borok minőségét a Somlón az újonnan megalkotott termékleírással is garantálják, amelyben szintén fontos szerep jut a „legsomlóibb” fajtának.

A Juhfarkünnep programját a sétálókóstoló mellett dűlőtúra, pincelátogatás és mesterkurzusok egészítették ki, amelyeken a résztvevők különböző kontextusokban, mélyebben is megismerkedhettek a fajtával.
Fiáth Attila (WSET) mesterkurzusán a közönség aktív közreműködésével hasonlított össze válogatott Juhfark tételeket más világhíres borvidékek ikonikus fajtáival, mint például a Chablis, a wachaui Zöld Veltelini vagy az Assyrtiko Santorini szigetéről. A ritka élményt kínáló, tanulságos kóstolón a somlói Juhfarkok úgy is kiemelkedően szerepeltek, hogy különlegesen erős volt a nemzetközi mezőny.
Tornai Tamás az elmúlt két évtized különböző évjáratú Tornai Juhfarkjait mutatta be vertikális összehasonlító kóstolóján, amelynek legfőbb tapasztalata az volt, hogy a régi nagy borok még nagyobbakká fejlődtek az esztendők során.



A résztvevő borászatok és borok:
5 Ház Birtok: Juhfark 2020, Juhfark 2019
Baráth Borműhely: Juhfark 2020
Barcza Pincészet: Barcza Juhfark 2020 (szűretlen), Juhfark 2019 (szűretlen)
Csetvei Pincészet: Juhfark 2017
Dobosi Pincészet: Bio Juhfark 2021
Fehérvári Birtok: Reserve Juhfark 2020, Grand Reserve Juhfark 2020
Fekete Pince: Juhfark 2019
Hegedűs-Szabó Pincészet: Juhfark 2020, 2021
Kolonics Pincészet: Juhfark 2021
Kőfejtő Pince: Juhfark 2020, Juhfark 2019, Juhfark 2018, Juhfark 2017
Kreinbacher Birtok: Juhfark Selection 2020, Juhfark 2021
Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2020
Somlói Vándor Pince: Juhfark 2021
Szabó Pincészet: Juhfark 2020
Tomcsányi Családi Birtok: Juhfark 2021 (szűretlen)
Tornai Pincészet: Prémium Juhfark 2021, Aranyhegy Juhfark 2020, Grófi Juhfark 2019
Zsirai Pincészet: Juhfark 2020


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.