Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Egyetlen beszélgetés két világhírű borvidék páratlan találkozását eredményezte. Az olasz textilgyártó Busatti céget Magyarországon képviselő Toscaneria Kft. és a prémium vendégházakat működtető Kiss-Henézi Guest House ötlete alapján, öt család rendkívüli összefogásával valósult meg az első Busatti Furmint kollekció.

Tokaj-Hegyalja ékszerdobozában, Mádon, rangos borászok társaságában került először terítékre a Busatti Furmint textília. A jeles vendégeket Mád polgármestere, Tatárka József köszöntötte. Az eseményen tiszteletét tette ifj. Szepsy István, a 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer díj birtokosa, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai és a Tokaji Borbarátnők Társasága tagjai, valamint olyan elismert pincészetek képviselői, mint a MARIASY és a SAUSKA.

A közel kétszáz éves múltra visszatekintő Busatti márkanév szinonimája a magas minőségnek. Olyan neves világmárkáknak készítettek már kollekciókat, mint az olasz Prada divatház vagy a luxus órákat, ékszereket gyártó svájci Chopard.

A magyar vonatkozású Busatti mintázat 181 évet váratott magára, de végül 2023 tavaszán elkészült az első hungarikum ihlette textil kollekció, a Zwack Unicum részére.  

A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében, hiszen a híres magyar borrégió legfontosabb szőlőfajtáját, az egyik legértékesebb hungarikumot először alkotta meg a patinás olasz cég. Ebben a különleges textíliában két világhírű és évszázadok óta magas minőséget képviselő brand találkozott, újat és maradandót alkotva.

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció
Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció
Fotó: Mary-Anna Photography

Az elegáns, szálfestéses, kézműves Busatti Furmint szövet a királyok borához méltó óarany színben és a Tokaji borvidék sajátos éghajlatát jelképező pasztell kék árnyalatokban készült. Az első termékcsaládot alkotó asztalterítő, asztali futó, szalvéta, függöny és díszpárna szett kiegészült egy különleges Hollóházi porcelán lámpával is, ünnepi fényárban úsztatva csodálatos borvidékünket. A Busatti által tervezett textília funkcionalitását tekintve végtelen lehetőséget rejt, a klasszikus lakberendezési tárgyaktól kezdve a speciális designer termékek megalkotásáig, különleges márkakiterjesztésként segítve a térség nemzetközi ismertségét.

A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében
A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében
Fotó: Mary-Anna Photography

Livio Sassolini Busatti, a család kilencedik generációjának vezetője, aki egyben az  Unione Imprese Centenarie Italiane igazgatótanács tagja is - amely szövetség olyan több, mint száz éves múltra visszatekintő, magas minőséget képviselő olasz vállalatokat tömörít, mint például a borkiválóságairól híres Marchesi Antinori -, az alábbiakat nyilatkozta az új design kapcsán:

„A Busatti Furmint minta különösen büszkévé tesz minket, mert lehetővé teszi számunkra, hogy szoros együttműködést folytassunk immáron két, kiváló borairól híres területtel, amelyet a világon mindenhol ismernek és elismernek: az egyik Chianti Toszkánában, a másik pedig Tokaj, Magyarországon. Egy különleges pamutszövetet készítettünk a furmint számára, és biztosak vagyunk benne, hogy ez az együttműködés még nagyobb közelséget teremt két nemzetünk, Olaszország és Magyarország között.”

 

A 100%-ban tanúsított pamutból készült prémium Busatti Furmint textília 2024. május végétől elérhető a Toscaneria.hu kínálatában.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.