Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Egyetlen beszélgetés két világhírű borvidék páratlan találkozását eredményezte. Az olasz textilgyártó Busatti céget Magyarországon képviselő Toscaneria Kft. és a prémium vendégházakat működtető Kiss-Henézi Guest House ötlete alapján, öt család rendkívüli összefogásával valósult meg az első Busatti Furmint kollekció.

Tokaj-Hegyalja ékszerdobozában, Mádon, rangos borászok társaságában került először terítékre a Busatti Furmint textília. A jeles vendégeket Mád polgármestere, Tatárka József köszöntötte. Az eseményen tiszteletét tette ifj. Szepsy István, a 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer díj birtokosa, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai és a Tokaji Borbarátnők Társasága tagjai, valamint olyan elismert pincészetek képviselői, mint a MARIASY és a SAUSKA.

A közel kétszáz éves múltra visszatekintő Busatti márkanév szinonimája a magas minőségnek. Olyan neves világmárkáknak készítettek már kollekciókat, mint az olasz Prada divatház vagy a luxus órákat, ékszereket gyártó svájci Chopard.

A magyar vonatkozású Busatti mintázat 181 évet váratott magára, de végül 2023 tavaszán elkészült az első hungarikum ihlette textil kollekció, a Zwack Unicum részére.  

A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében, hiszen a híres magyar borrégió legfontosabb szőlőfajtáját, az egyik legértékesebb hungarikumot először alkotta meg a patinás olasz cég. Ebben a különleges textíliában két világhírű és évszázadok óta magas minőséget képviselő brand találkozott, újat és maradandót alkotva.

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció
Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció
Fotó: Mary-Anna Photography

Az elegáns, szálfestéses, kézműves Busatti Furmint szövet a királyok borához méltó óarany színben és a Tokaji borvidék sajátos éghajlatát jelképező pasztell kék árnyalatokban készült. Az első termékcsaládot alkotó asztalterítő, asztali futó, szalvéta, függöny és díszpárna szett kiegészült egy különleges Hollóházi porcelán lámpával is, ünnepi fényárban úsztatva csodálatos borvidékünket. A Busatti által tervezett textília funkcionalitását tekintve végtelen lehetőséget rejt, a klasszikus lakberendezési tárgyaktól kezdve a speciális designer termékek megalkotásáig, különleges márkakiterjesztésként segítve a térség nemzetközi ismertségét.

A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében
A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében
Fotó: Mary-Anna Photography

Livio Sassolini Busatti, a család kilencedik generációjának vezetője, aki egyben az  Unione Imprese Centenarie Italiane igazgatótanács tagja is - amely szövetség olyan több, mint száz éves múltra visszatekintő, magas minőséget képviselő olasz vállalatokat tömörít, mint például a borkiválóságairól híres Marchesi Antinori -, az alábbiakat nyilatkozta az új design kapcsán:

„A Busatti Furmint minta különösen büszkévé tesz minket, mert lehetővé teszi számunkra, hogy szoros együttműködést folytassunk immáron két, kiváló borairól híres területtel, amelyet a világon mindenhol ismernek és elismernek: az egyik Chianti Toszkánában, a másik pedig Tokaj, Magyarországon. Egy különleges pamutszövetet készítettünk a furmint számára, és biztosak vagyunk benne, hogy ez az együttműködés még nagyobb közelséget teremt két nemzetünk, Olaszország és Magyarország között.”

 

A 100%-ban tanúsított pamutból készült prémium Busatti Furmint textília 2024. május végétől elérhető a Toscaneria.hu kínálatában.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.