Terítéken a mítoszok és legendák

A Baraka séfje, André Bicalho új koncepciója izgalmasnak ígérkezik, mesésre sikerült. A tél a történetmesélés évszaka, amikor átéljük, hogyan hatnak ezek az őseinktől örökölt mítoszok és legendák szinte természetfölötti módon az emberi lélekre.

A Baraka séfjét, André Bicalhot ezen a télen menüje megalkotásakor ősi ázsiai történetek ihlették. Az étterem vendégei egy csodálatos gasztronómiai élmény formájában lesznek részesei e mítoszoknak, melyek szerelemről, életről-halálról, hitről és rejtélyekről szólnak.

A Baraka konyhájának stílusát továbbra is francia-ázsiai fúziós konyhaként írhatjuk le és több mint egy éve már, hogy a séf, Andre Bicalho szezonális menüjét minden évben egy téma köré építi fel, mely téma minden tányéron megjelenik.

Az étterem téli menüjét ebben a szezonban ázsiai mítoszok és legendák ihlették. Számtalan kalandot élhetünk át, hiszen a menü összes tányéra egy-egy ázsiai népmesét idéz. Az összetevők és alapanyagok valahogyan egy-egy mese karakterére, cselekményére, mélyebb jelentésére utalnak. A Betobeto-san, ártalmatlan japán szellem legendájától, a koreai kilenc farkú rókalény meséjén át, a vietnámi rizstorta történetén keresztül megérkezünk a fehér kígyó birodalmába. A Baraka elmeséli a szövőlány és a tehénpásztor történetét is, miközben arra inspirálja a vendégek képzeletét, hogy az ízeken és textúrákon keresztül a mesék egy további jelentéstartalommal egészüljenek ki.

Amuse Boche

  • Kitsunebi – Rókatűz / Libamáj és céklamakaron, kecskesajt zöldfűszerekkel és blue curacao, sütőtök, rákkrokett és zöld curry

A Kitsunebi gömböket, azaz a rókatüzeket mítikus rókák hozzák létre. Szájukon át tüzet lehelnek a gömbökbe, melyek segítik megvilágítani útjukat az éjszakában. Ezek a rókatüzek olyan fényesek, mintha lámpások lennének. Színük piros, narancs, kék és zöld. Sokszor megtévesztik még az embereket is, akik a sötétben keresik az utat.

  • Történet a Japán halászról / Fürj, karfiol, homár koral, cassis, zöld olívabogyó

Urashima halász volt, és egy napon megmentette egy teknősbéka életét. Hálából a teknős egy csodálatos palotába vitte a tenger mélyére, ahol 3 éven át élt a palota hercegnőjével. Mielőtt visszatért volna a szárazföldre egy dobozt kapott a hercegnőtől, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a dobozban lévő dolgokra, még majd szüksége lehet. Otthonából azonban semmi sem maradt mire hazatért, így kétségbeesésében kinyitotta a dobozt, mely varázslatos módon egy daruvá változtatta. Felrepült az égbe, ahol megpillantotta a teknőst, és abban a pillanatban rájött, hogy a teknős maga volt a hercegnő.

  • Banh Chung — A vietnámi rizstorta története / Malac, fekete rizs, mogyoró, bambusz, hoisin

Vietnám uralkodója egy kulináris versenyt hirdetett fiai között azért, hogy kiderítse, ki kövesse őt a trónon. Míg a többiek ritka és ínycsiklandó hozzávalókhoz nyúlhattak, szegényebb fiának mindennapos, legegyszerűbb alapanyagokból kellett megalkotnia ételét, hogy ezzel fejezze ki tiszteletét az ősök iránt a vietnámi újévkor. A király a Bánh Chung névre keresztelt rizstortát olyannyira finomnak találta, hogy Lang Liêu let Vietnám következő uralkodója.

  • Fehér kígyó — A szerelem ereje / Kókusz, joghurt, citrus

Xu Xian találkozott álmai hölgyével, akivel azonnal összeházasodtak. Egy szerzetes méltóság figyelmeztette őt, hogy a nő egy kígyó volt. Xu Xian egy mágikus italt adott neki, hogy megtudja az igazat. Az asszony erre fehér kígyóvá vált, férje pedig a szörnyű felismeréstől megijedve meghalt. Az asszony ezután visszaváltozott emberré, és egy piros színű gyógynövényt használt, hogy visszahozza férje életét. Még mindig szerette őt, így hűséges maradt hozzá a szerzetes kívánsága ellenére. Örökkön örökké együtt éltek.

 

  • Az arany Buddha története / Japán naspolya, ananász, sárgabarack, sárgadinnye, passiógyümölcs

1957-ben egy óriás agyag Buddha szobrot költöztetett néhány szerzetes, ami a mozgatás közben elkezdett megrepedni. Az agyag alatt a szerzetesek aranyat fedeztek fel. A történészek úgy vélik, hogy több száz évvel korábban, a háború alatt, a szerzetesek védték meg az arany Buddhát azáltal, hogy agyaggal borították be, de mindannyiukat megölték a támadás során, így csak sok évvel később felfedezték a kincset.

  • Az őszinteség virága / Csokoládé, körte, tejkaramella

Egy bizonyos hercegnek császárrá kellett válnia, azonban ennek érdekében először házasodni kellett. Hercegnője megtalálásához Kína legszebb és leggazdagabb lányainak, valamint egyik szolgálója lányának adott vetőmagokat. Azt mondta, ültessék földbe, gondozzák, és aki 6 hónap múlva a legszebb virággal tér vissza, az lesz az ő felesége. A szolgáló lánya titokban szerelmes volt belé, és biztos volt benne, hogy nincs esélye. A 6 hónap elteltével ő egy üres edénnyel tért vissza a herceghez, miközben a többi leány virága csodálatosan pompázott. A herceg azonban mégis őt választotta, mert tudta, minden mag, amit a leányok kaptak steril volt, és a szolgáló lánya volt az egyetlen őszinte ember, aki megmutatta neki „kudarcát”.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.