Terítéken a mítoszok és legendák

A Baraka séfje, André Bicalho új koncepciója izgalmasnak ígérkezik, mesésre sikerült. A tél a történetmesélés évszaka, amikor átéljük, hogyan hatnak ezek az őseinktől örökölt mítoszok és legendák szinte természetfölötti módon az emberi lélekre.

A Baraka séfjét, André Bicalhot ezen a télen menüje megalkotásakor ősi ázsiai történetek ihlették. Az étterem vendégei egy csodálatos gasztronómiai élmény formájában lesznek részesei e mítoszoknak, melyek szerelemről, életről-halálról, hitről és rejtélyekről szólnak.

A Baraka konyhájának stílusát továbbra is francia-ázsiai fúziós konyhaként írhatjuk le és több mint egy éve már, hogy a séf, Andre Bicalho szezonális menüjét minden évben egy téma köré építi fel, mely téma minden tányéron megjelenik.

Az étterem téli menüjét ebben a szezonban ázsiai mítoszok és legendák ihlették. Számtalan kalandot élhetünk át, hiszen a menü összes tányéra egy-egy ázsiai népmesét idéz. Az összetevők és alapanyagok valahogyan egy-egy mese karakterére, cselekményére, mélyebb jelentésére utalnak. A Betobeto-san, ártalmatlan japán szellem legendájától, a koreai kilenc farkú rókalény meséjén át, a vietnámi rizstorta történetén keresztül megérkezünk a fehér kígyó birodalmába. A Baraka elmeséli a szövőlány és a tehénpásztor történetét is, miközben arra inspirálja a vendégek képzeletét, hogy az ízeken és textúrákon keresztül a mesék egy további jelentéstartalommal egészüljenek ki.

Amuse Boche

  • Kitsunebi – Rókatűz / Libamáj és céklamakaron, kecskesajt zöldfűszerekkel és blue curacao, sütőtök, rákkrokett és zöld curry

A Kitsunebi gömböket, azaz a rókatüzeket mítikus rókák hozzák létre. Szájukon át tüzet lehelnek a gömbökbe, melyek segítik megvilágítani útjukat az éjszakában. Ezek a rókatüzek olyan fényesek, mintha lámpások lennének. Színük piros, narancs, kék és zöld. Sokszor megtévesztik még az embereket is, akik a sötétben keresik az utat.

  • Történet a Japán halászról / Fürj, karfiol, homár koral, cassis, zöld olívabogyó

Urashima halász volt, és egy napon megmentette egy teknősbéka életét. Hálából a teknős egy csodálatos palotába vitte a tenger mélyére, ahol 3 éven át élt a palota hercegnőjével. Mielőtt visszatért volna a szárazföldre egy dobozt kapott a hercegnőtől, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a dobozban lévő dolgokra, még majd szüksége lehet. Otthonából azonban semmi sem maradt mire hazatért, így kétségbeesésében kinyitotta a dobozt, mely varázslatos módon egy daruvá változtatta. Felrepült az égbe, ahol megpillantotta a teknőst, és abban a pillanatban rájött, hogy a teknős maga volt a hercegnő.

  • Banh Chung — A vietnámi rizstorta története / Malac, fekete rizs, mogyoró, bambusz, hoisin

Vietnám uralkodója egy kulináris versenyt hirdetett fiai között azért, hogy kiderítse, ki kövesse őt a trónon. Míg a többiek ritka és ínycsiklandó hozzávalókhoz nyúlhattak, szegényebb fiának mindennapos, legegyszerűbb alapanyagokból kellett megalkotnia ételét, hogy ezzel fejezze ki tiszteletét az ősök iránt a vietnámi újévkor. A király a Bánh Chung névre keresztelt rizstortát olyannyira finomnak találta, hogy Lang Liêu let Vietnám következő uralkodója.

  • Fehér kígyó — A szerelem ereje / Kókusz, joghurt, citrus

Xu Xian találkozott álmai hölgyével, akivel azonnal összeházasodtak. Egy szerzetes méltóság figyelmeztette őt, hogy a nő egy kígyó volt. Xu Xian egy mágikus italt adott neki, hogy megtudja az igazat. Az asszony erre fehér kígyóvá vált, férje pedig a szörnyű felismeréstől megijedve meghalt. Az asszony ezután visszaváltozott emberré, és egy piros színű gyógynövényt használt, hogy visszahozza férje életét. Még mindig szerette őt, így hűséges maradt hozzá a szerzetes kívánsága ellenére. Örökkön örökké együtt éltek.

 

  • Az arany Buddha története / Japán naspolya, ananász, sárgabarack, sárgadinnye, passiógyümölcs

1957-ben egy óriás agyag Buddha szobrot költöztetett néhány szerzetes, ami a mozgatás közben elkezdett megrepedni. Az agyag alatt a szerzetesek aranyat fedeztek fel. A történészek úgy vélik, hogy több száz évvel korábban, a háború alatt, a szerzetesek védték meg az arany Buddhát azáltal, hogy agyaggal borították be, de mindannyiukat megölték a támadás során, így csak sok évvel később felfedezték a kincset.

  • Az őszinteség virága / Csokoládé, körte, tejkaramella

Egy bizonyos hercegnek császárrá kellett válnia, azonban ennek érdekében először házasodni kellett. Hercegnője megtalálásához Kína legszebb és leggazdagabb lányainak, valamint egyik szolgálója lányának adott vetőmagokat. Azt mondta, ültessék földbe, gondozzák, és aki 6 hónap múlva a legszebb virággal tér vissza, az lesz az ő felesége. A szolgáló lánya titokban szerelmes volt belé, és biztos volt benne, hogy nincs esélye. A 6 hónap elteltével ő egy üres edénnyel tért vissza a herceghez, miközben a többi leány virága csodálatosan pompázott. A herceg azonban mégis őt választotta, mert tudta, minden mag, amit a leányok kaptak steril volt, és a szolgáló lánya volt az egyetlen őszinte ember, aki megmutatta neki „kudarcát”.


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.