Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom...

ár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn az MTI-nek.

A parlament április végén fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.
A javaslat egyik benyújtója, Heintz Tamás, aki a "törvény arcának" nevezte magát, azt mondta, a vendéglátóipar felől érkező ellenző hangokat sikerült elcsendesíteniük. Mint kifejtette: többször találkozott vendéglátósokkal, elment a rendezvényeikre, és végül kiderült, ők is úgy vélik, "ez a törvény nekik is nagyon jó". Belátták, ha egységessé válik a szabályozás, annak betartásával "tisztább lesz az éttermük, az étel valóban illatozni fog az asztalon".
Heintz Tamás szerint, ha ezt a törvényt mindenki komolyan veszi, az nagy előrelépést jelent majd az egészségügy területén is. Erőszakkal ugyan senkit nem lehet rávenni, hogy leszokjon a dohányzásról, de a törvényi tiltásból fakadóan kevesebben és kevesebb alkalommal tudnak majd rágyújtani, s ez a cigarettafogyasztás radikális csökkenését eredményezheti. Ennek kapcsán utalt arra, hogy New Yorkban a szigorítás hatására egy év alatt 1300-1400-zal csökkent az akut infarktusok száma. Ez Magyarországon, csak az akut ellátások területén, forintmilliárdos megtakarítást jelentene, de ezen felül kevesebben szorulnának utókezelésre, egész életen át tartó gyógyszerszedésre, amelyek szintén jelentős költséget rónak az egészségügyi kasszára.
A képviselő ismertetése szerint Magyarországon egy óra alatt hárman, két óra alatt hatan, három óra alatt kilencen halnak meg dohányzás miatt. Évente mintegy 70 ezerrel csökken a magyar lakosság száma, amelynek feléért a dohányzás a felelős. 25-55 év között a mai magyar lakosság több mint a fele dohányzik, 50-55 éves kor fölött már csak a lakosság 20 százaléka. A harminc százalékos különbség viszont nem abból adódik, hogy leszoktak volna, hanem meghaltak - fűzte hozzá.
Amikor ilyen mértékben fogy az ország, kiemelten fontos a megelőzés - mondta Heintz Tamás, hozzátéve: ezt a célt szolgálja a nemdohányzók védelméről szóló törvény.
Ennek kapcsán úttörő szerepet vállalt Budapest, azon belül egy belvárosi szórakozóhely, a Gödör Klub, amely szeptember 18-tól füstmentességet hirdetett. Filep Ákos, a klub vezetője vasárnap jelentette be, október elsejéig még udvariasan megkérik vendégeiket, hogy a zárt termekben ne dohányozzanak. Ezután a Gödör belső termeiben nem, csak az arra kijelölt helyen lehet majd dohányozni - tette hozzá. (MTI)


Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.