A parlament április végén fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.
A javaslat egyik benyújtója, Heintz Tamás, aki a "törvény arcának" nevezte magát, azt mondta, a vendéglátóipar felől érkező ellenző hangokat sikerült elcsendesíteniük. Mint kifejtette: többször találkozott vendéglátósokkal, elment a rendezvényeikre, és végül kiderült, ők is úgy vélik, "ez a törvény nekik is nagyon jó". Belátták, ha egységessé válik a szabályozás, annak betartásával "tisztább lesz az éttermük, az étel valóban illatozni fog az asztalon".
Heintz Tamás szerint, ha ezt a törvényt mindenki komolyan veszi, az nagy előrelépést jelent majd az egészségügy területén is. Erőszakkal ugyan senkit nem lehet rávenni, hogy leszokjon a dohányzásról, de a törvényi tiltásból fakadóan kevesebben és kevesebb alkalommal tudnak majd rágyújtani, s ez a cigarettafogyasztás radikális csökkenését eredményezheti. Ennek kapcsán utalt arra, hogy New Yorkban a szigorítás hatására egy év alatt 1300-1400-zal csökkent az akut infarktusok száma. Ez Magyarországon, csak az akut ellátások területén, forintmilliárdos megtakarítást jelentene, de ezen felül kevesebben szorulnának utókezelésre, egész életen át tartó gyógyszerszedésre, amelyek szintén jelentős költséget rónak az egészségügyi kasszára.
A képviselő ismertetése szerint Magyarországon egy óra alatt hárman, két óra alatt hatan, három óra alatt kilencen halnak meg dohányzás miatt. Évente mintegy 70 ezerrel csökken a magyar lakosság száma, amelynek feléért a dohányzás a felelős. 25-55 év között a mai magyar lakosság több mint a fele dohányzik, 50-55 éves kor fölött már csak a lakosság 20 százaléka. A harminc százalékos különbség viszont nem abból adódik, hogy leszoktak volna, hanem meghaltak - fűzte hozzá.
Amikor ilyen mértékben fogy az ország, kiemelten fontos a megelőzés - mondta Heintz Tamás, hozzátéve: ezt a célt szolgálja a nemdohányzók védelméről szóló törvény.
Ennek kapcsán úttörő szerepet vállalt Budapest, azon belül egy belvárosi szórakozóhely, a Gödör Klub, amely szeptember 18-tól füstmentességet hirdetett. Filep Ákos, a klub vezetője vasárnap jelentette be, október elsejéig még udvariasan megkérik vendégeiket, hogy a zárt termekben ne dohányozzanak. Ezután a Gödör belső termeiben nem, csak az arra kijelölt helyen lehet majd dohányozni - tette hozzá. (MTI)
Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom...
ár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn az MTI-nek.

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf
Vajon mit keresett ott?

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál
Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból
A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról
Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést
Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?
Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese
Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte
Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori
Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.