A parlament április végén fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.
A javaslat egyik benyújtója, Heintz Tamás, aki a "törvény arcának" nevezte magát, azt mondta, a vendéglátóipar felől érkező ellenző hangokat sikerült elcsendesíteniük. Mint kifejtette: többször találkozott vendéglátósokkal, elment a rendezvényeikre, és végül kiderült, ők is úgy vélik, "ez a törvény nekik is nagyon jó". Belátták, ha egységessé válik a szabályozás, annak betartásával "tisztább lesz az éttermük, az étel valóban illatozni fog az asztalon".
Heintz Tamás szerint, ha ezt a törvényt mindenki komolyan veszi, az nagy előrelépést jelent majd az egészségügy területén is. Erőszakkal ugyan senkit nem lehet rávenni, hogy leszokjon a dohányzásról, de a törvényi tiltásból fakadóan kevesebben és kevesebb alkalommal tudnak majd rágyújtani, s ez a cigarettafogyasztás radikális csökkenését eredményezheti. Ennek kapcsán utalt arra, hogy New Yorkban a szigorítás hatására egy év alatt 1300-1400-zal csökkent az akut infarktusok száma. Ez Magyarországon, csak az akut ellátások területén, forintmilliárdos megtakarítást jelentene, de ezen felül kevesebben szorulnának utókezelésre, egész életen át tartó gyógyszerszedésre, amelyek szintén jelentős költséget rónak az egészségügyi kasszára.
A képviselő ismertetése szerint Magyarországon egy óra alatt hárman, két óra alatt hatan, három óra alatt kilencen halnak meg dohányzás miatt. Évente mintegy 70 ezerrel csökken a magyar lakosság száma, amelynek feléért a dohányzás a felelős. 25-55 év között a mai magyar lakosság több mint a fele dohányzik, 50-55 éves kor fölött már csak a lakosság 20 százaléka. A harminc százalékos különbség viszont nem abból adódik, hogy leszoktak volna, hanem meghaltak - fűzte hozzá.
Amikor ilyen mértékben fogy az ország, kiemelten fontos a megelőzés - mondta Heintz Tamás, hozzátéve: ezt a célt szolgálja a nemdohányzók védelméről szóló törvény.
Ennek kapcsán úttörő szerepet vállalt Budapest, azon belül egy belvárosi szórakozóhely, a Gödör Klub, amely szeptember 18-tól füstmentességet hirdetett. Filep Ákos, a klub vezetője vasárnap jelentette be, október elsejéig még udvariasan megkérik vendégeiket, hogy a zárt termekben ne dohányozzanak. Ezután a Gödör belső termeiben nem, csak az arra kijelölt helyen lehet majd dohányozni - tette hozzá. (MTI)
Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom...
ár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn az MTI-nek.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.