Thaiföld a díszvendég a Csabai Kolbászfesztiválon

Budapest lesz az idei Csabai Kolbászfesztivál hazai díszvendége, Thaiföld pedig nemzetközi meghívottként mutatja be tradicionális konyháját október 19. és 22. között Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csabai Kolbászfesztivál a térség kultúráját, különleges értékeit és életformáját, valamint a családi tradíciókat is bemutatja. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta, hogy elsősorban a főváros kulturális értékeit népszerűsítik a fesztiválon. Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: a közönséget számos versennyel is várják, amelyek segítségével a csabai identitáshoz is közelebb kerülhetnek a résztvevők. A zsűri a fesztivál kezdete előtt két héttel bírálta el a Nemzetközi Szárazkolbászversenyre érkezett termékeket. A szakértőkből és a média képviselőiből álló bizottság több száz kolbászt vizsgált meg, és az első díjat Vincze Gábornak ítélte, aki a nyitónapon veheti át az elismerést.

A fesztivál tematikus programsorozata október 19-én, pénteken az ingyenes ifjúsági gyúrással indul, amelyen idén mintegy négyszáz csapat vesz részt, a szombati kolbásztöltő versenyre pedig több mint 600 csapat jelentkezett. A vasárnap a nyugdíjasokról és a fogyatékossággal élő emberekről szól majd, a siketeket és nagyothallókat jeltolmács segíti egész nap, de speciális programokat is szerveznek számukra. Hétfőn töltöttkáposzta-főző verseny lesz, valamint a mangalicát népszerűsítik majd: mangalicás ételek készülnek, lesz mangalicavágás-bemutató, mangalicakolbász-készítő verseny de mangalicakonferencia is.

A rendezvény középpontjában idén is a hagyományápolás és a csabai kolbász hírnevének öregbítése áll, de a hagyományos és különleges étkek mellett számos "zenei csemegével" is készülnek a szervezők. Fellép mások mellett a Punnany Massif, Rúzsa Magdi, Kovács Kati, Majka és az Ők, a Magna Cum Laude, a Csík Zenekar, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, valamint a Budapest Bár is.

Forrás: MTI/Vendég&Hotel


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.