Tiltólistán az ukrán méz - de mi van helyette?

Az Index információi szerint elégedetlenek a magyar mézexportörök, mert a – hazai méhészek védelmében meghozott – ukrán méz behozatalának tilalma kontraproduktívvá vált. Az ukrán méz helyébe ugyanis az olcsó, sokszor hamis kínai méz került. 

Mint írják, a Magyarországon megtermelt méz kétharmadát Németországban, Olaszországban és Franciaországban értékesítik. Ezen országok mézkiszerelő üzemei azonban továbbra is akadálytalanul tudnak olcsó és megfelelő minőségű ukrán mézet vásárolni, megkerülve ezzel a magyar exportőröket.
 

Drámaian visszaesett a magyar méz exportja

Magyarországról 2022-ben 6500 tonna mézet szállítottak Olaszországba, 3500 tonnát Németországba és 2000 tonnát Franciaországba. Meglepetés, hogy tavaly a negyedik legnagyobb importőr Japán lett, ahová összesen 1300 tonna – leginkább akác- – mézet szállítottak a magyar cégek.

A magyar mézkereskedők 2022-ben összesen csupán 16 400 tonnát exportáltak a korábbi évek 23-24 ezer tonnájával szemben. Több, mézzel foglalkozó cégvezető az Indexnek úgy nyilatkozott: bár az ősszel bevezetett korlátozó intézkedés megnyugtatta a hazai méhészeket, azonban érezhetően semmilyen pozitív hatással nem volt a magyar mézpiacra, illetve az exportra.

Évente körülbelül 10 ezer tonna méz fogy el a belföldi piacon. amelyből 6 ezer tonnát a méhészek értékesítenek közvetlenül a fogyasztóknak, 4 ezer tonna pedig az áruházláncokban talál gazdára. Sajnos a felvásárlási ár továbbra is nagyon alacsony, a virágméz kilóját 600-650 forintért veszik meg, mondta el az Indexnek Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint vannak olyan méhészek, akik ki sem pörgették a nyári virágmézet, hanem a kaptárban hagyták téli eleségnek. Ennek oka, hogy drágult a cukor, és továbbra is alacsony a méz felvásárlási ára.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Forrás: Index


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.