Tiltólistán az ukrán méz - de mi van helyette?

Az Index információi szerint elégedetlenek a magyar mézexportörök, mert a – hazai méhészek védelmében meghozott – ukrán méz behozatalának tilalma kontraproduktívvá vált. Az ukrán méz helyébe ugyanis az olcsó, sokszor hamis kínai méz került. 

Mint írják, a Magyarországon megtermelt méz kétharmadát Németországban, Olaszországban és Franciaországban értékesítik. Ezen országok mézkiszerelő üzemei azonban továbbra is akadálytalanul tudnak olcsó és megfelelő minőségű ukrán mézet vásárolni, megkerülve ezzel a magyar exportőröket.
 

Drámaian visszaesett a magyar méz exportja

Magyarországról 2022-ben 6500 tonna mézet szállítottak Olaszországba, 3500 tonnát Németországba és 2000 tonnát Franciaországba. Meglepetés, hogy tavaly a negyedik legnagyobb importőr Japán lett, ahová összesen 1300 tonna – leginkább akác- – mézet szállítottak a magyar cégek.

A magyar mézkereskedők 2022-ben összesen csupán 16 400 tonnát exportáltak a korábbi évek 23-24 ezer tonnájával szemben. Több, mézzel foglalkozó cégvezető az Indexnek úgy nyilatkozott: bár az ősszel bevezetett korlátozó intézkedés megnyugtatta a hazai méhészeket, azonban érezhetően semmilyen pozitív hatással nem volt a magyar mézpiacra, illetve az exportra.

Évente körülbelül 10 ezer tonna méz fogy el a belföldi piacon. amelyből 6 ezer tonnát a méhészek értékesítenek közvetlenül a fogyasztóknak, 4 ezer tonna pedig az áruházláncokban talál gazdára. Sajnos a felvásárlási ár továbbra is nagyon alacsony, a virágméz kilóját 600-650 forintért veszik meg, mondta el az Indexnek Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint vannak olyan méhészek, akik ki sem pörgették a nyári virágmézet, hanem a kaptárban hagyták téli eleségnek. Ennek oka, hogy drágult a cukor, és továbbra is alacsony a méz felvásárlási ára.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Forrás: Index


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.