Tizenhárom szakács jutott tovább a Czifray-mesterkurzus selejtezőiből

Tizenhárom szakács jutott tovább a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) III. Czifray-mesterkurzusának selejtezőiből, a kiválasztottak két éven át verseny formában folytathatják az "önképző továbbképzést"- közölte az MTI-vel hétfőn az MGE alapító-elnöke.

Molnár B. Tamás tájékoztatása szerint a december 4-én zárult selejtezőből továbbjutó szakácsoknak az újabb, negyedévente sorra kerülő fordulókon mindig két feladatot kell megoldaniuk. A versenykurzus műfaja a szervezők meghatározása szerint "finomított polgári, illetve emelkedett bisztrókonyha".

A szervezők a Bűvös Szakács blogon (www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs) hozzáférhetővé teszik a versenytányérok fotóit, leírásait, részben receptjeit is, abban a reményben, hogy ez a polgári háztartásoknak is tanulságokkal szolgál, hozzájárul az általános étkezési kultúra fejlődéséhez - jelezte az MGE elnöke. Mint emlékeztetett, a korábbi versenyeken számos kitűnő versenyző tűnt fel, akik már részben maguk is neves éttermeket vezettek vagy vezetnek, illetve szakmai műhelyeket alapítottak, köztük az Alabárdos, az Olimpia, az Arany Kaviár, az Onyx, a Salon étterem, a Rézkakas és a győri La Maréda szakácsai.

A civil szervezet önerőből és az OTP Bank támogatásával indította el a versenykurzust a "komolyan nem vehető hazai mesterképzés egyfajta alternatívájaként". A zsűri legfontosabb szempontjai az íz, a kompozíciókban megjelenő harmónia és arányérzék.

A cél az alapanyag-ismeret és a technológiák tökéletesítése, a szezonalitás és minőség iránti elkötelezettség fejlesztése, a hagyományok életben tartása és frissítése - közölte Molnár B. Tamás. A továbbjutók teljes névsora a www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/iii-czifray-versenykurzus-a-selejtezo-eredmenye honlapon olvasható.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.