Több mint félezer nevezés ezen a hazai borversenyen

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a SynVino-díjakat. A rendkívül erős mezőnyt a zsűri rajtuk kívül öt nagyarannyal és 114 aranyéremmel jutalmazta.

„Nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét, immár huszadik alkalommal rendeztük meg a nagyszabású versenyt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagy számú, összesen 501 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a jubileumi borversenyre", hangsúlyozta Eric Thomas. A rendezőcég növényvédelmi marketingvezetője ismertette: az idei borverseny bírálói 262 fehér-, 166 vörösbort, 53 rozét, 10 pezsgőt, 8 gyöngyözőbort és két sillert minősítettek. A 2022-es évjáratból 216 nevezés érkezett.

 

„Növényvédelmi szempontból a tavalyi évjárat a szélsőségek éve volt. Borvidékenként, de azon belül akár dűlőnként változó volt a szőlőbetegségek szerepe. Az év jelentős részét jellemző aszály miatt a kórokozók csak lokálisan egy-egy helyen okoztak jelentősebb problémát. A szeptemberi csapadéknak köszönhetően azonban a szürkepenész okozott jelentős kártételt az ország szinte egész területén. Természetesen ez a növényvédelem szempontjából kedvező helyzet nem több, mint évjárati sajátosság, és továbbra is számolnunk kell a szőlőt veszélyeztető betegségek megjelenésével", mondta Eric Thomas az elmúlt év termesztési tapasztalataival kapcsolatban.

Az illatos szőlőfajták – Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Muskotály – esetében kifejezetten jó évjárat lett a 2022-es, és sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak. A 28 aranyérmük is jelzi, hogy a nehézségek ellenére minőséget képviselnek az évjárat borai.

Az elmúlt évtizedekben számos európai fajtát honosítottak meg a szőlészek Magyarországon, ilyen újabb fajta például a Syrah. Az éghajlati változások következtében a Kárpát-medence mikroklímája egyre inkább dél-európai termesztési viszonyokhoz kezd hasonulni, ez nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára. Ide tartozik egyebek mellett a magasabb alkoholtartalom kezelése a szüret megfelelő időpontjának megválasztásával, amely most már minden évben fejtörést okozhat a szőlészeknek-borászoknak.

A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat kapott a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2017-es Béres Tokaji Hatputtonyos Aszúja, Maróti Attila 2022-es Zenitje, a Maul Zsolt Premium Winery 2018-as Dávid cuvée-je, valamint a Szentpéteri Borpince 2022-es Nero Rosé Válogatása. Nagyarany elismerést vett át a Cerazus Hun-Kert Kft. (Cabernet Franc, 2018), a Fitomark-94 Kft. (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2004), a Sauska Borászat Villány (Cuvée 7 Villány, 2018), a Schieber Borászat (L'aura Cuvée, 2019), valamint a Tolcsva-Bor Kft.- Sajgó Pincészet (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2013).

Rajtuk kívül 114 arany, 312 ezüst és 66 bronz minősítéssel jutalmazta a borászokat a zsűri.

 

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.