Továbbra is étolajjal jár a szakács

Továbbra is használni fogja az étolajat üzemanyagként, de csak az országhatáron kívül – ezt mondta az a szakács, akit júniusban mutattak be az RTL Híradóban. A vámosok elkapták, mert étolajjal ment a kocsija. 36 000 forintra büntették, elvették az autóját és az olajtisztító berendezést is, amiket most visszakapott - adta hírül a csatorna.

Az olajtisztító berendezés csövein és szűrőin megy keresztül a használt étolaj, mire teljesen tiszta lesz, még a prézlit is lehet látni, amit kiszűrt a gép. Ezt aztán gázolajjal keveri a férfi és az üzemanyagtankba önti.

„Kicsit lehet érezni a palacsintaszagot…” - mondja viccesen.

A férfi szakácsként dolgozik Norvégiában, így ingyen szerzi be a használt olajat. Külföldön ezt lehet, de Magyarországon tilos, ezért büntették meg júniusban a vámosok.

„Mikor jöttem be az országba, bementem Veszprémbe, ki akartam fizetni a jövedéki adót. A vámos nézett rám, hogy erről nem is hallott még, és mondta, hogy utánam telefonál, hogy hol nézzem meg az interneten, de elkésett, addigra elkaptak” – mondta Sneider Károly.

Hiába fizette volna be a jövedéki adót, itthon nem mehet ezzel az autó.

„Az étolaj egyébként nem felel meg a magyar üzemanyag szabványoknak és ezért nem használható fel, teljesen mindegy, hogy sütés előtt, vagy sütés utáni állapotban használja ezt, vagy használná ezt fel” – mondta Schuller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint az étolaj nem környezetbarátabb, mint a benzin.

„Olyan szén-dioxid mennyiség szabadul fel a használat során, amit a növény megkötött az élete során, viszont ebbe nem szokták beleszámolni a betakarításnak és a feldolgozásnak az energiaszükségletét” – mondta Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület elnöke.

Az viszont biztos, hogy olcsóbb. A szakács kiszámolta, ha Mályiból elindul a kétezer kilométerre fekvő Oslóba, és ha benzint használ, 100 000 forint az üzemanyagköltség, ha étolajat, akkor 20 000 forintba kerül az út.

18 darab 10 literes olajoskanna kell ahhoz, hogy a magyar határtól Oslóig eljusson a szakács. Jövő héten indul vissza dolgozni és továbbra is használni fogja a tisztított étolajat. De csak miután elhagyta a magyar határt. (forrás: RTL Klub)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.