Továbbra is étolajjal jár a szakács

Továbbra is használni fogja az étolajat üzemanyagként, de csak az országhatáron kívül – ezt mondta az a szakács, akit júniusban mutattak be az RTL Híradóban. A vámosok elkapták, mert étolajjal ment a kocsija. 36 000 forintra büntették, elvették az autóját és az olajtisztító berendezést is, amiket most visszakapott - adta hírül a csatorna.

Az olajtisztító berendezés csövein és szűrőin megy keresztül a használt étolaj, mire teljesen tiszta lesz, még a prézlit is lehet látni, amit kiszűrt a gép. Ezt aztán gázolajjal keveri a férfi és az üzemanyagtankba önti.

„Kicsit lehet érezni a palacsintaszagot…” - mondja viccesen.

A férfi szakácsként dolgozik Norvégiában, így ingyen szerzi be a használt olajat. Külföldön ezt lehet, de Magyarországon tilos, ezért büntették meg júniusban a vámosok.

„Mikor jöttem be az országba, bementem Veszprémbe, ki akartam fizetni a jövedéki adót. A vámos nézett rám, hogy erről nem is hallott még, és mondta, hogy utánam telefonál, hogy hol nézzem meg az interneten, de elkésett, addigra elkaptak” – mondta Sneider Károly.

Hiába fizette volna be a jövedéki adót, itthon nem mehet ezzel az autó.

„Az étolaj egyébként nem felel meg a magyar üzemanyag szabványoknak és ezért nem használható fel, teljesen mindegy, hogy sütés előtt, vagy sütés utáni állapotban használja ezt, vagy használná ezt fel” – mondta Schuller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint az étolaj nem környezetbarátabb, mint a benzin.

„Olyan szén-dioxid mennyiség szabadul fel a használat során, amit a növény megkötött az élete során, viszont ebbe nem szokták beleszámolni a betakarításnak és a feldolgozásnak az energiaszükségletét” – mondta Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület elnöke.

Az viszont biztos, hogy olcsóbb. A szakács kiszámolta, ha Mályiból elindul a kétezer kilométerre fekvő Oslóba, és ha benzint használ, 100 000 forint az üzemanyagköltség, ha étolajat, akkor 20 000 forintba kerül az út.

18 darab 10 literes olajoskanna kell ahhoz, hogy a magyar határtól Oslóig eljusson a szakács. Jövő héten indul vissza dolgozni és továbbra is használni fogja a tisztított étolajat. De csak miután elhagyta a magyar határt. (forrás: RTL Klub)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.