Túl nagyok az ételadagok az éttermekben

A British Medical Journal (BMJ) nevű folyóirat hasábjain megjelent egyik kutatás szerint a tányérokat globális szinten is túlságosan megrakják az éttermekben.

A tanulmány tulajdonképpen hat államban mérte fel a helyzetet (öt országot összehasonlított az USA-val). Az Egyesült Államok mellett Kínát, Indiát, Brazíliát, Ghánát és Finnországot vizsgálták meg a szakértők. A gyors- és a hagyományos éttermekben egyaránt a legnépszerűbb menüket vették górcső alá.

Meglepő, hogy a széles körben túlevőnek bélyegzett USA-ban étkezésenként csupán a kínai menüknél kerül több kalória a fogyasztók szervezetébe. Számos tudós a felszolgált ételsorban a 600 kalóriát határozza meg  az optimális értéknek. Ezt a mennyiséget az összes országban meghaladták. Étkezésenként még Kínában is fejenként 719 kalóriát habzsolt fel a lakosság.


Általános beidegződés, hogy bármennyire tele vagyunk, nem illik akármennyi ételt is ott hagyni a tányéron. Kétségtelen, hogy ha a táplálék egy részét érintetlenül hagyjuk, az élelmiszer-pazarlásnak számít. A gond az, hogy ha a szervezetünk által megkívánt mértéknél többet eszünk, akkor elhízunk. A megoldás kézenfekvő: az éttermekben csökkenteni kell az ételadagokat.

Forrás: Élelmiszer Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.