Ha tej, akkor hazai

A Tej Terméktanács számításai alapján* Magyarország évente mintegy 12 000 kamionnyi tejet és tejtermékeket importál. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.

A környezetvédelem napjainkban az egyik legfontosabb téma. Kevesen gondolják azonban, hogy csak azzal, hogy vásárláskor nem figyelünk arra, honnan származik egy-egy termék, máris mennyit ártunk a környezetünknek. A Tej Terméktanács számításai alapján például – amelyek a KSH tájékoztatási adatbázisában közzétett 2018-as adatokon alapulnak – évente több mint 12 000 kamionnyi importált tej- és tejtermék érkezik hazánkba. Kevesen tudják, hogy Németországból több mint 30 ezer tonna, míg Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajt érkezett tavaly Magyarországra. Vajból tavaly közel 6 ezer tonna, míg joghurtból több mint 55 ezer tonna külföldről érkezett áru terhelte az utakat.

Elsőre talán nem is tűnik túl nagy számnak, de gondoljunk csak bele egy picit jobban. Ha a teherautók átlagos hosszával számolunk, gyorsan kiderül, hogy egymás mellé állítva az országba érkező összes tejterméket szállító, átlagosan 20 méter hosszú kamiont, bekeríthetnénk vele a Balatont. Ezen felül a kamionok szükségtelen károsanyagkibocsátást és környezetterhelést okoznak, miközben olyan termékeket importálnak külföldről, amelyeket akár magyar tejfeldolgozóktól is megvásárolhatunk.

És honnan tudhatjuk, hogy biztosan itthon készült tejtermék kerül a kosárba? Ez mindennél egyszerűbb, hiszen elég, ha olyan terméket veszünk le a polcokról, amelyen megtalálható a Tejszív logó, ami garantálja, hogy Magyarországon készült. Ezzel a tudatos vásárlói döntéssel nemcsak a felesleges károsanyag-kibocsátást előzhetjük meg, de abban is biztosak lehetünk, hogy magyar terméket viszünk haza. A Tejszív emblémával ellátott tejtermékek minden esetben teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat, sőt akár még meg is haladják. A magyar gazdák és a friss tej feldolgozásával foglalkozó szakemberek sokat fáradoznak azon, hogy az általuk előállított tejtermékek a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljenek, biztonsággal fogyaszthatók, ízletesek legyenek és a kíméletes technológiáknak köszönhetően megőrizzék értékes összetevőiket. Mivel a magyar élelmiszerbiztonságot garantáló szabályozások a kontinens egyik legszigorúbb rendelkezéseit írják elő, hazánkban ezeket a termékeket is sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az EU más tagországaiban. Azzal pedig, hogy magyar tejet és tejterméket választunk, az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is sokat tehetünk. 

*A Tej Terméktanács számítása a KSH 2018-as adatai alapján


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.