Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye hagyományteremtő szándékkal szervezi meg a városban az  I. Tomaj Lakomáját, egy Magyarországon teljesen egyedülálló történelmi- és gasztrofesztivált.

 

Az esemény 2 napja alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részt vehetnek középkori lakomán, lovasíjászati és harcászati bemutatón, jelmezes felvonuláson, valamint megelevenedik Tomaj jurtája és háztartása, egybekötve egy korabeli vásárral. A régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthatunk: agyag edények, nemezelés, lábbeli készítés, kovácsműhely, íjkészítés, korabeli viseletek, ötvösmunkák, kerámiák, bőrdíszműves mesterségek bemutatójára is sor kerül, illetve a termékeket meg is vásárolhatjuk. Sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével, korabeli táncok tanulásával is várják az érdeklődőket!

I. Tomaj lakomája
I. Tomaj lakomája
Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

„Ha csak nézelődni és ízlelgetni lesz kedve az érdeklődőknek, azt is megtehetik majd, hiszen Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokaságával vár az I. Tomaj Lakomája: megtudhatjuk milyen ízű a kumisz, ehetünk áldost (a gulyás őse) és kóstolhatunk üstönyt (az ősi pörkölt), esetleg nyárson sült ürü-, valamint vaddisznócombbal űzhetjük el éhségünket.”

– tájékoztatott Kulcsár-Székely Attila, a szervező Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének igazgatója.

Az Etyeki Sörmanufaktúra kifejezetten erre az alkalomra elkészíti a fesztivál exkluzív Tomaj nevű sörét, a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borával, a Férhezli család pedig természetes alapanyagú szörpökkel készül a vendégek fogadására és itatására.

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak. Színpadra lép a Hollóének Hungarica és a Bordó Sárkány együttesek.

Május 4-én, szombaton, 15 órakor, a fesztivál programja keretében, Dr. Navracsics Tibor miniszter Úr és Krisztin N. László polgármester Úr vezetésével, Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felavatja a nemrég teljeskörűen felújított badacsonytomaji Fő utcát, ami a fesztivál helyszíneként is szolgál.

A szombati program
A szombati program
Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

Az idén 20 éve város Badacsonytomaj sok szeretettel várja az érdeklődőket  2024. május 3-án, pénteken a középkori életformáról és gasztronómiáról szóló rendhagyó történelmi beszélgetésekre, majd május 4-én, szombaton a Tájház udvarba és a Fő utcába a Tomaj vezér udvarában tartandó mulatságra és vásárba.

Az ingyenesen látogatható esemény 2024. május 3-4. között kerül megrendezésre.


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.