Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

A 2024 január 1-én bevezetésre került kötelező visszaváltási rendszer az eddig egyszerhasználatos (egyutas) 0,1-3 liter űrtartalomig terjedő palackokat érinti, a korábban betétdíjas ( visszaváltható, többutas) palackok kezelése, visszaváltása változatlan marad a kereskedők számára.

Saját hulladék visszaváltása ( Visszaváltópont típus: HORECA) az alábbiak szerint történik:


Olyan adott helyen működő egységek, ahol nagy mennyiségű italcsomagolási hulladék keletkezik vagy, aki a saját
maga által termelt hulladékot szeretné visszaváltani., illetve azokat a csomagolásokat, amik a termékkel együtt NEM kerülnek átadásra a fogyasztónak a Mohu által biztosított zsákba kell gyűjtik, külön az üveg és a PET-ALU ép palackokat, és online felületen a MOHU Partner Portálon kell jelentenii az összegyűjt mennyiséget.


• Minimum elszállítható mennyiség 1000 db, melyet az elszállításig időjárástól védve tárolandó
• Mobil RVM szolgáltatás házhoz megy az összegyűjtött palackokért.
• Az applikáció segítségével a MOHU bankszámlára utalással megtéríti visszaváltási díjat a mobilRVM-
be konszolidált palackok után.

Kismennyiségű palack esetén fogyasztói RePont hálózatban bárhol visszaválthatóak a palackok.

 

műanyag palack visszaváltás
műanyag palack visszaváltás
Fotó: pixabay

Fogyasztótól való visszaváltás (Visszaváltópont típusa : Üzlet)


Olyan visszaváltó pont, ami adott helyen folyamatosan üzemel, az italcsomagolások elszállítása rendszeres. A fogyasztótól vagy vendégtől kézi vagy gépi úton váltják vissza a palackokat.
Kézi úton történik a havi 10 000 db alatti visszaváltási mennyiség mobil applikáció segítségével, amely végén a visszaváltási díj a fogyasztó számára megtérítésre kerül. Az ép állapotban tárolt palackokat ezer darabonként szállítják el a Mohu által biztosított zsákokban. Ehhez a Mohu zsákokat, kézi nyomtatót és rolli kocsit biztosít, illetve haviu elszámolásban téríti meg a kezelési díjat (5 Ft/palack). 

Gépi úton történő visszaváltásra önkéntesen lehet jelentkezni annak, aki megfelel a követelményeknek. Ez esetben a beltéri üzemeltetés biztosított és havonta minimum 10.000 darab visszaváltott palack esetében kérhető, ha az automata és tárolási kapacitás minimum 4 m2. A palackok elszállítása hetente történik és ez esetben is havi elszámolás szerint térítik meg a kezelési és visszaváltási díjat, ami 7,5 Ft/palack.

Rendezvények

Rendezvények esetén jelentkezéskor megadott időtartamra és mennyiségre vonatkozó adatok alapján a rendezvény végén egyszeri vagy a rendezvény ideje alatt többszöri elszállítás is lehetséges.
Rendezvény esetén jelenleg kézi ( fogyasztótól való) és HORECA ( saját hulladék) visszaváltás érhető el, de  előkészületben van  bérelhető nagy kapacitású rendezvény kiszolgálásra alkalmas automata, mely díj ellenében elérhető lesz augusztus második  felétől.

Lehetőség van mobil RVM szolgáltatás igénybevételére, amely esetében nagy teljesítményű visszaváltó automata házhoz megy a begyűjtött palackokért. Anyagfajtától és palackok méretétől függően 10-13 ezer db tárolási kapacitással rendelkezik, rendezvényeken szükség esetén egyszerre több autóval is megoldható a szállítás. PET-ALU palackokat a zsákokból be lehet önteni a gépbe az üveg palackokat egyesével kell az automatába helyezni, ezt a feladatot az autó sofőrje végzi.

Jelentkezés és regisztráció

A visszaváltási rendszerhez való csatlakozás regisztrációhoz (HORECA) vagy szerződéskötéshez (fogyasztói
visszaváltás) kötött, ami elérhető a www.oss.mohu.hu oldalon.
Amennyiben már regisztrált felhasználó a „Partner adatmódosítás” menüben a „DRS visszaváltó” szerepkört fel kell
venni a profilhoz. "Új visszaváltási pont regisztrációja” menüben a visszaváltópont típusánál a fentiek szerint megfelelő
visszaváltópont típust ( Üzlet/HORECA/Rendezvény) opciót kell választani, majd kitölteni és beküldeni az adatlapot


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.