Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

A 2024 január 1-én bevezetésre került kötelező visszaváltási rendszer az eddig egyszerhasználatos (egyutas) 0,1-3 liter űrtartalomig terjedő palackokat érinti, a korábban betétdíjas ( visszaváltható, többutas) palackok kezelése, visszaváltása változatlan marad a kereskedők számára.

Saját hulladék visszaváltása ( Visszaváltópont típus: HORECA) az alábbiak szerint történik:


Olyan adott helyen működő egységek, ahol nagy mennyiségű italcsomagolási hulladék keletkezik vagy, aki a saját
maga által termelt hulladékot szeretné visszaváltani., illetve azokat a csomagolásokat, amik a termékkel együtt NEM kerülnek átadásra a fogyasztónak a Mohu által biztosított zsákba kell gyűjtik, külön az üveg és a PET-ALU ép palackokat, és online felületen a MOHU Partner Portálon kell jelentenii az összegyűjt mennyiséget.


• Minimum elszállítható mennyiség 1000 db, melyet az elszállításig időjárástól védve tárolandó
• Mobil RVM szolgáltatás házhoz megy az összegyűjtött palackokért.
• Az applikáció segítségével a MOHU bankszámlára utalással megtéríti visszaváltási díjat a mobilRVM-
be konszolidált palackok után.

Kismennyiségű palack esetén fogyasztói RePont hálózatban bárhol visszaválthatóak a palackok.

 

műanyag palack visszaváltás
műanyag palack visszaváltás
Fotó: pixabay

Fogyasztótól való visszaváltás (Visszaváltópont típusa : Üzlet)


Olyan visszaváltó pont, ami adott helyen folyamatosan üzemel, az italcsomagolások elszállítása rendszeres. A fogyasztótól vagy vendégtől kézi vagy gépi úton váltják vissza a palackokat.
Kézi úton történik a havi 10 000 db alatti visszaváltási mennyiség mobil applikáció segítségével, amely végén a visszaváltási díj a fogyasztó számára megtérítésre kerül. Az ép állapotban tárolt palackokat ezer darabonként szállítják el a Mohu által biztosított zsákokban. Ehhez a Mohu zsákokat, kézi nyomtatót és rolli kocsit biztosít, illetve haviu elszámolásban téríti meg a kezelési díjat (5 Ft/palack). 

Gépi úton történő visszaváltásra önkéntesen lehet jelentkezni annak, aki megfelel a követelményeknek. Ez esetben a beltéri üzemeltetés biztosított és havonta minimum 10.000 darab visszaváltott palack esetében kérhető, ha az automata és tárolási kapacitás minimum 4 m2. A palackok elszállítása hetente történik és ez esetben is havi elszámolás szerint térítik meg a kezelési és visszaváltási díjat, ami 7,5 Ft/palack.

Rendezvények

Rendezvények esetén jelentkezéskor megadott időtartamra és mennyiségre vonatkozó adatok alapján a rendezvény végén egyszeri vagy a rendezvény ideje alatt többszöri elszállítás is lehetséges.
Rendezvény esetén jelenleg kézi ( fogyasztótól való) és HORECA ( saját hulladék) visszaváltás érhető el, de  előkészületben van  bérelhető nagy kapacitású rendezvény kiszolgálásra alkalmas automata, mely díj ellenében elérhető lesz augusztus második  felétől.

Lehetőség van mobil RVM szolgáltatás igénybevételére, amely esetében nagy teljesítményű visszaváltó automata házhoz megy a begyűjtött palackokért. Anyagfajtától és palackok méretétől függően 10-13 ezer db tárolási kapacitással rendelkezik, rendezvényeken szükség esetén egyszerre több autóval is megoldható a szállítás. PET-ALU palackokat a zsákokból be lehet önteni a gépbe az üveg palackokat egyesével kell az automatába helyezni, ezt a feladatot az autó sofőrje végzi.

Jelentkezés és regisztráció

A visszaváltási rendszerhez való csatlakozás regisztrációhoz (HORECA) vagy szerződéskötéshez (fogyasztói
visszaváltás) kötött, ami elérhető a www.oss.mohu.hu oldalon.
Amennyiben már regisztrált felhasználó a „Partner adatmódosítás” menüben a „DRS visszaváltó” szerepkört fel kell
venni a profilhoz. "Új visszaváltási pont regisztrációja” menüben a visszaváltópont típusánál a fentiek szerint megfelelő
visszaváltópont típust ( Üzlet/HORECA/Rendezvény) opciót kell választani, majd kitölteni és beküldeni az adatlapot


Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.