Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

A 2024 január 1-én bevezetésre került kötelező visszaváltási rendszer az eddig egyszerhasználatos (egyutas) 0,1-3 liter űrtartalomig terjedő palackokat érinti, a korábban betétdíjas ( visszaváltható, többutas) palackok kezelése, visszaváltása változatlan marad a kereskedők számára.

Saját hulladék visszaváltása ( Visszaváltópont típus: HORECA) az alábbiak szerint történik:


Olyan adott helyen működő egységek, ahol nagy mennyiségű italcsomagolási hulladék keletkezik vagy, aki a saját
maga által termelt hulladékot szeretné visszaváltani., illetve azokat a csomagolásokat, amik a termékkel együtt NEM kerülnek átadásra a fogyasztónak a Mohu által biztosított zsákba kell gyűjtik, külön az üveg és a PET-ALU ép palackokat, és online felületen a MOHU Partner Portálon kell jelentenii az összegyűjt mennyiséget.


• Minimum elszállítható mennyiség 1000 db, melyet az elszállításig időjárástól védve tárolandó
• Mobil RVM szolgáltatás házhoz megy az összegyűjtött palackokért.
• Az applikáció segítségével a MOHU bankszámlára utalással megtéríti visszaváltási díjat a mobilRVM-
be konszolidált palackok után.

Kismennyiségű palack esetén fogyasztói RePont hálózatban bárhol visszaválthatóak a palackok.

 

műanyag palack visszaváltás
műanyag palack visszaváltás
Fotó: pixabay

Fogyasztótól való visszaváltás (Visszaváltópont típusa : Üzlet)


Olyan visszaváltó pont, ami adott helyen folyamatosan üzemel, az italcsomagolások elszállítása rendszeres. A fogyasztótól vagy vendégtől kézi vagy gépi úton váltják vissza a palackokat.
Kézi úton történik a havi 10 000 db alatti visszaváltási mennyiség mobil applikáció segítségével, amely végén a visszaváltási díj a fogyasztó számára megtérítésre kerül. Az ép állapotban tárolt palackokat ezer darabonként szállítják el a Mohu által biztosított zsákokban. Ehhez a Mohu zsákokat, kézi nyomtatót és rolli kocsit biztosít, illetve haviu elszámolásban téríti meg a kezelési díjat (5 Ft/palack). 

Gépi úton történő visszaváltásra önkéntesen lehet jelentkezni annak, aki megfelel a követelményeknek. Ez esetben a beltéri üzemeltetés biztosított és havonta minimum 10.000 darab visszaváltott palack esetében kérhető, ha az automata és tárolási kapacitás minimum 4 m2. A palackok elszállítása hetente történik és ez esetben is havi elszámolás szerint térítik meg a kezelési és visszaváltási díjat, ami 7,5 Ft/palack.

Rendezvények

Rendezvények esetén jelentkezéskor megadott időtartamra és mennyiségre vonatkozó adatok alapján a rendezvény végén egyszeri vagy a rendezvény ideje alatt többszöri elszállítás is lehetséges.
Rendezvény esetén jelenleg kézi ( fogyasztótól való) és HORECA ( saját hulladék) visszaváltás érhető el, de  előkészületben van  bérelhető nagy kapacitású rendezvény kiszolgálásra alkalmas automata, mely díj ellenében elérhető lesz augusztus második  felétől.

Lehetőség van mobil RVM szolgáltatás igénybevételére, amely esetében nagy teljesítményű visszaváltó automata házhoz megy a begyűjtött palackokért. Anyagfajtától és palackok méretétől függően 10-13 ezer db tárolási kapacitással rendelkezik, rendezvényeken szükség esetén egyszerre több autóval is megoldható a szállítás. PET-ALU palackokat a zsákokból be lehet önteni a gépbe az üveg palackokat egyesével kell az automatába helyezni, ezt a feladatot az autó sofőrje végzi.

Jelentkezés és regisztráció

A visszaváltási rendszerhez való csatlakozás regisztrációhoz (HORECA) vagy szerződéskötéshez (fogyasztói
visszaváltás) kötött, ami elérhető a www.oss.mohu.hu oldalon.
Amennyiben már regisztrált felhasználó a „Partner adatmódosítás” menüben a „DRS visszaváltó” szerepkört fel kell
venni a profilhoz. "Új visszaváltási pont regisztrációja” menüben a visszaváltópont típusánál a fentiek szerint megfelelő
visszaváltópont típust ( Üzlet/HORECA/Rendezvény) opciót kell választani, majd kitölteni és beküldeni az adatlapot


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.