Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

A 2024 január 1-én bevezetésre került kötelező visszaváltási rendszer az eddig egyszerhasználatos (egyutas) 0,1-3 liter űrtartalomig terjedő palackokat érinti, a korábban betétdíjas ( visszaváltható, többutas) palackok kezelése, visszaváltása változatlan marad a kereskedők számára.

Saját hulladék visszaváltása ( Visszaváltópont típus: HORECA) az alábbiak szerint történik:


Olyan adott helyen működő egységek, ahol nagy mennyiségű italcsomagolási hulladék keletkezik vagy, aki a saját
maga által termelt hulladékot szeretné visszaváltani., illetve azokat a csomagolásokat, amik a termékkel együtt NEM kerülnek átadásra a fogyasztónak a Mohu által biztosított zsákba kell gyűjtik, külön az üveg és a PET-ALU ép palackokat, és online felületen a MOHU Partner Portálon kell jelentenii az összegyűjt mennyiséget.


• Minimum elszállítható mennyiség 1000 db, melyet az elszállításig időjárástól védve tárolandó
• Mobil RVM szolgáltatás házhoz megy az összegyűjtött palackokért.
• Az applikáció segítségével a MOHU bankszámlára utalással megtéríti visszaváltási díjat a mobilRVM-
be konszolidált palackok után.

Kismennyiségű palack esetén fogyasztói RePont hálózatban bárhol visszaválthatóak a palackok.

 

műanyag palack visszaváltás
műanyag palack visszaváltás
Fotó: pixabay

Fogyasztótól való visszaváltás (Visszaváltópont típusa : Üzlet)


Olyan visszaváltó pont, ami adott helyen folyamatosan üzemel, az italcsomagolások elszállítása rendszeres. A fogyasztótól vagy vendégtől kézi vagy gépi úton váltják vissza a palackokat.
Kézi úton történik a havi 10 000 db alatti visszaváltási mennyiség mobil applikáció segítségével, amely végén a visszaváltási díj a fogyasztó számára megtérítésre kerül. Az ép állapotban tárolt palackokat ezer darabonként szállítják el a Mohu által biztosított zsákokban. Ehhez a Mohu zsákokat, kézi nyomtatót és rolli kocsit biztosít, illetve haviu elszámolásban téríti meg a kezelési díjat (5 Ft/palack). 

Gépi úton történő visszaváltásra önkéntesen lehet jelentkezni annak, aki megfelel a követelményeknek. Ez esetben a beltéri üzemeltetés biztosított és havonta minimum 10.000 darab visszaváltott palack esetében kérhető, ha az automata és tárolási kapacitás minimum 4 m2. A palackok elszállítása hetente történik és ez esetben is havi elszámolás szerint térítik meg a kezelési és visszaváltási díjat, ami 7,5 Ft/palack.

Rendezvények

Rendezvények esetén jelentkezéskor megadott időtartamra és mennyiségre vonatkozó adatok alapján a rendezvény végén egyszeri vagy a rendezvény ideje alatt többszöri elszállítás is lehetséges.
Rendezvény esetén jelenleg kézi ( fogyasztótól való) és HORECA ( saját hulladék) visszaváltás érhető el, de  előkészületben van  bérelhető nagy kapacitású rendezvény kiszolgálásra alkalmas automata, mely díj ellenében elérhető lesz augusztus második  felétől.

Lehetőség van mobil RVM szolgáltatás igénybevételére, amely esetében nagy teljesítményű visszaváltó automata házhoz megy a begyűjtött palackokért. Anyagfajtától és palackok méretétől függően 10-13 ezer db tárolási kapacitással rendelkezik, rendezvényeken szükség esetén egyszerre több autóval is megoldható a szállítás. PET-ALU palackokat a zsákokból be lehet önteni a gépbe az üveg palackokat egyesével kell az automatába helyezni, ezt a feladatot az autó sofőrje végzi.

Jelentkezés és regisztráció

A visszaváltási rendszerhez való csatlakozás regisztrációhoz (HORECA) vagy szerződéskötéshez (fogyasztói
visszaváltás) kötött, ami elérhető a www.oss.mohu.hu oldalon.
Amennyiben már regisztrált felhasználó a „Partner adatmódosítás” menüben a „DRS visszaváltó” szerepkört fel kell
venni a profilhoz. "Új visszaváltási pont regisztrációja” menüben a visszaváltópont típusánál a fentiek szerint megfelelő
visszaváltópont típust ( Üzlet/HORECA/Rendezvény) opciót kell választani, majd kitölteni és beküldeni az adatlapot


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.