Új elnök a Chaine des Rotisseurs élén

A lovagrend magyarországi tagozata október 5-én a Gerbeaud Házban tartotta éves közgyűlését.

A Chaine des Rotisseurs 1248-ban Franciaországban alakult, majd a XX. század közepén megújult – az igényes gasztronómiát támogatja. Baráti vacsoraesteket, kirándulásokat és egyéb rendezvényeket szerveznek, ahol az étkezések végén minden esetlen laudáció (méltatás és építő kritikai értékelés) is elhangzik. A szervezet fele-fele arányban amatőr és profi tagokból áll.

Fontos küldetés a fiatal szakemberek támogatása. Magyarország is több mint tíz éve sikeresen részt vesz a fiatal szakácsok és sommelierek nemzetközi versenyén. Többek között Kovács Lázár, Széll Tamás, Ádám Csaba és Tóth Ágnes is szép sikereket ért el a világversenyeken.

Az október eleji közgyűlés egyben tisztújító is volt. 12 sikeres év után Novák Iván leköszönt az elnöki pozícióról és új elnöknek Pintér Katalint választották.

Az elnökség további tagjai: Vig Bence, Hanzély Attila, Meskál Tibor, Kovács Lázár, Kozma Kálmán, Raj Ráchel és Barka Áron. A Felügyelőbizottság tagjai: Novák Iván, Makai Éva és Dr. Komáromi Péter.

Az e hét elején megtartott első elnökségi ülésen deklarálták, hogy az alapítók céljain túl a magyar gasztronómia, a helyi alapanyagok népszerűsítését kívánja a szervezet támogatni. A pandémia okán több kisebb, lokális rendezvény megtartását tervezik.

A Világszervezet döntése alapján a 2020. évre tervezett ifjúsági világbajnokságok 2021-ben kerülnek megrendezésre, Így lesz lehetőség mind az idei évi győztes (Lendvai Levente – Arany Kaviár) mind a jövő idei győztes nemzetközi szereplésére.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.