Új Pale Ale a piacon

A Pécsi Sörfőzde új sörtípussal, egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott sörstílus, amely világos, könnyű, változatos aromakomlókkal készülő, sokszor citrusos, kellemesen gyümölcsös, frissítő ital.

Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajókaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében, hiszen könnyen érthető és könnyen fogyasztható sörről van szó. A Pécsi Sörfőzde szándékai szerint termékfejlesztésüknek köszönhetően a jövőben még többen választják majd az APA söröket.

Az összesen hétféle komlóval készülő Pécsi APA a többi pécsi prémium sörhöz hasonlóan nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben. A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez – amellyel kapcsolatban hagyományosan jó tapasztalatokkal rendelkeznek Pécsen.

A Pécsi APA sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhat benne a fogyasztó, amelyek további izgalmas aromaanyagokat zárnak a palackba vagy a dobozba.

A sör 5 százalékos alkoholtartalommal és 32-is IBU-val (International Bitterness Unit) rendelkezik, és illeszkedik abba a fejlesztési és edukációs programba, amelyet a főzde a Pécsi Prémium sorozattal elkezdett – mondta a sörmester. A pécsiek szándéka, hogy a fogyasztók általában többet tudjanak az általuk választott sörökről, ezért szeretnének időről időre olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyeken keresztül meg tudják mutatni a vásárlóknak, hogy a sör egy izgalmas, változatos ital.

A Pécsi APA 0,33 literes üveges mellett fél literes dobozban is kapható, a kiszállítás elindult, a fogyasztók mindkét kiszereléssel találkozhatnak már az üzletek polcain.

Forrás: Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.