Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. A hatóságok eddig három felvidék településen – Medvén, Nyáradon és Bakán – igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét. A járványról mi is beszámoltunk.

Richard Takáč földművelésügyi miniszter vasárnap iemondta, a jelenlegi kár úgy nyolcmillió euróra tehető. A tárcavezető bejelentette, hogy az ország nemzetközi segítséggel próbálja megfékezni a járványt.

Csehország és Magyarország mellett most már Ausztria is csatlakozott az erőfeszítésekhez, amely 70 szakértőt és 10 fertőtlenítő eszközt biztosít a fertőzött farmok mentesítésére,

áll az infostart.hu tudósításában.


Fotó: Depositphotos

Mint kiderül, e héten szakértői csoport érkezik az Európai Bizottságtól, továbbá Hollandia is felajánlotta segítségét. A kormány minden lehetőséget megvizsgál a vírus terjedésének megállítására,azonban az elhullott állatok megsemmisítése továbbra is kihívást jelent. Jelenleg csak egy tetemfeldolgozó üzem működik Zsolnán, amely nem tudja időben feldolgozni az elhullott állatok teljes mennyiségét. Ezért Szlovákia azt fontolgatja, hogy 

Magyarországhoz hasonlóan tömegsírokba helyezi a fertőzött állatokat.

A Csallóköz magas talajvízszintje azonban bonyolítja ezt a megoldást, teszik hozzá.

Szlovákia állami érdekeit veszélyezteti a ragadós száj- és körömfájás megjelenése, ezért mindenki biztos lehet benne, hogy a lehető legnagyobb komolysággal kezeljük a helyzetet

– írta közösségi oldalán Robert Fico miniszterelnök. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „álmában sem gondolta volna”, hogy ilyen ügyekkel kell majd foglalkozniuk.

Medvén és Csiliznyáradon jelenleg is zajlik az állatok vakcinázása a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében. A védőoltásokat Németországból szállították.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.