Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. A hatóságok eddig három felvidék településen – Medvén, Nyáradon és Bakán – igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét. A járványról mi is beszámoltunk.

Richard Takáč földművelésügyi miniszter vasárnap iemondta, a jelenlegi kár úgy nyolcmillió euróra tehető. A tárcavezető bejelentette, hogy az ország nemzetközi segítséggel próbálja megfékezni a járványt.

Csehország és Magyarország mellett most már Ausztria is csatlakozott az erőfeszítésekhez, amely 70 szakértőt és 10 fertőtlenítő eszközt biztosít a fertőzött farmok mentesítésére,

áll az infostart.hu tudósításában.


Fotó: Depositphotos

Mint kiderül, e héten szakértői csoport érkezik az Európai Bizottságtól, továbbá Hollandia is felajánlotta segítségét. A kormány minden lehetőséget megvizsgál a vírus terjedésének megállítására,azonban az elhullott állatok megsemmisítése továbbra is kihívást jelent. Jelenleg csak egy tetemfeldolgozó üzem működik Zsolnán, amely nem tudja időben feldolgozni az elhullott állatok teljes mennyiségét. Ezért Szlovákia azt fontolgatja, hogy 

Magyarországhoz hasonlóan tömegsírokba helyezi a fertőzött állatokat.

A Csallóköz magas talajvízszintje azonban bonyolítja ezt a megoldást, teszik hozzá.

Szlovákia állami érdekeit veszélyezteti a ragadós száj- és körömfájás megjelenése, ezért mindenki biztos lehet benne, hogy a lehető legnagyobb komolysággal kezeljük a helyzetet

– írta közösségi oldalán Robert Fico miniszterelnök. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „álmában sem gondolta volna”, hogy ilyen ügyekkel kell majd foglalkozniuk.

Medvén és Csiliznyáradon jelenleg is zajlik az állatok vakcinázása a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében. A védőoltásokat Németországból szállították.

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.