Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. A hatóságok eddig három felvidék településen – Medvén, Nyáradon és Bakán – igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét. A járványról mi is beszámoltunk.

Richard Takáč földművelésügyi miniszter vasárnap iemondta, a jelenlegi kár úgy nyolcmillió euróra tehető. A tárcavezető bejelentette, hogy az ország nemzetközi segítséggel próbálja megfékezni a járványt.

Csehország és Magyarország mellett most már Ausztria is csatlakozott az erőfeszítésekhez, amely 70 szakértőt és 10 fertőtlenítő eszközt biztosít a fertőzött farmok mentesítésére,

áll az infostart.hu tudósításában.


Fotó: Depositphotos

Mint kiderül, e héten szakértői csoport érkezik az Európai Bizottságtól, továbbá Hollandia is felajánlotta segítségét. A kormány minden lehetőséget megvizsgál a vírus terjedésének megállítására,azonban az elhullott állatok megsemmisítése továbbra is kihívást jelent. Jelenleg csak egy tetemfeldolgozó üzem működik Zsolnán, amely nem tudja időben feldolgozni az elhullott állatok teljes mennyiségét. Ezért Szlovákia azt fontolgatja, hogy 

Magyarországhoz hasonlóan tömegsírokba helyezi a fertőzött állatokat.

A Csallóköz magas talajvízszintje azonban bonyolítja ezt a megoldást, teszik hozzá.

Szlovákia állami érdekeit veszélyezteti a ragadós száj- és körömfájás megjelenése, ezért mindenki biztos lehet benne, hogy a lehető legnagyobb komolysággal kezeljük a helyzetet

– írta közösségi oldalán Robert Fico miniszterelnök. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „álmában sem gondolta volna”, hogy ilyen ügyekkel kell majd foglalkozniuk.

Medvén és Csiliznyáradon jelenleg is zajlik az állatok vakcinázása a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében. A védőoltásokat Németországból szállították.

 


Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.