Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. A hatóságok eddig három felvidék településen – Medvén, Nyáradon és Bakán – igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét. A járványról mi is beszámoltunk.

Richard Takáč földművelésügyi miniszter vasárnap iemondta, a jelenlegi kár úgy nyolcmillió euróra tehető. A tárcavezető bejelentette, hogy az ország nemzetközi segítséggel próbálja megfékezni a járványt.

Csehország és Magyarország mellett most már Ausztria is csatlakozott az erőfeszítésekhez, amely 70 szakértőt és 10 fertőtlenítő eszközt biztosít a fertőzött farmok mentesítésére,

áll az infostart.hu tudósításában.


Fotó: Depositphotos

Mint kiderül, e héten szakértői csoport érkezik az Európai Bizottságtól, továbbá Hollandia is felajánlotta segítségét. A kormány minden lehetőséget megvizsgál a vírus terjedésének megállítására,azonban az elhullott állatok megsemmisítése továbbra is kihívást jelent. Jelenleg csak egy tetemfeldolgozó üzem működik Zsolnán, amely nem tudja időben feldolgozni az elhullott állatok teljes mennyiségét. Ezért Szlovákia azt fontolgatja, hogy 

Magyarországhoz hasonlóan tömegsírokba helyezi a fertőzött állatokat.

A Csallóköz magas talajvízszintje azonban bonyolítja ezt a megoldást, teszik hozzá.

Szlovákia állami érdekeit veszélyezteti a ragadós száj- és körömfájás megjelenése, ezért mindenki biztos lehet benne, hogy a lehető legnagyobb komolysággal kezeljük a helyzetet

– írta közösségi oldalán Robert Fico miniszterelnök. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „álmában sem gondolta volna”, hogy ilyen ügyekkel kell majd foglalkozniuk.

Medvén és Csiliznyáradon jelenleg is zajlik az állatok vakcinázása a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében. A védőoltásokat Németországból szállították.

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.