Újabb alapvető élelmiszer drágul

Szeptembertől áremelésre kényszerülnek a tojástermelők. 

A termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők darabonként nettó 10 forintos termelői áremelésre kényszerülnek - jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az okok között említették az Európát sújtó aszály miatt drágábbá és szűkösebbé váló takarmányellátás mellett a háború kitörése óta bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedést is.

Emlékeztettek arra s, hogy az  elmúlt öt évben az alapvető élelmiszerek közül legkevésbé a tojás drágult. Míg 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 forint volt, 2022. júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár. A tíz darabos kiszerelés fogyasztói átlagára pedig az elmúlt öt évben mindössze 17,4 százalékkal, míg a kenyéré 144,8 százalékkal, a vajé 64,7 százalékkal, a tejé 51,9 százalékkal emelkedett.

A közleményben a Tojásszövetség hangsúlyozta, hogy továbbra sincs tojáshiány. “A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor” - hangsúlyozta Sütő Zoltán, a szövetség elnöke. “Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz” - tette hozzá.

A tojástermelő gazdálkodók bíznak abban, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat. A tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest. ​

 

Forrás: Magyar Tojóhibrid--tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.