Újabb séf, ezúttal a szingapúri André étterem tulajdonosa mond le két Michelin-csillagáról. André Csiang honlapján közölte a döntését. A 41 éves, tajvani születésű Csiang hét éve nyitotta meg éttermét Szingapúrban, ahol egyébként hét vendéglő rendelkezik két, egy pedig három csillaggal a nagy presztízsű francia étterem- és szállodakalauz ítélete alapján. Csiang csütörtöki bejelentése szerint bezárja az Andrét, ezzel lemond a csillagairól is, melyet nem szakácsok, hanem éttermek kapnak. Utolsó vendégeit február közepén szolgálja ki, majd hazatér Tajvanra. Az étterem Facebook-oldalán videóban köszöntek el a vendégektől, illetve bejelentették, hogy február 14-én lehet utoljára enni az étteremben. "Vissza akarok menni oda, ahol kezdtem, vissza akarok menni a konyhába, nyugodtabb életre vágyom, örülni szeretnék a főzésnek" – írta a szakács.
Szeptemberben a francia Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet séfje azért kérte törlését az étteremkalauzból, mert túlságosan nagy nyomást jelent számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek. "Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak" – magyarázta akkor az AFP-nek. Bras előtt is voltak séfek, akik lemondtak a csillagaikról: 2005-ben Alain Senderens, egy szintén háromcsillagos étterem szakácsa, mivel "megváltoztatta a koncepcióját", majd másik két háromcsillagos francia, 2006-ban Antoine Westermann, 2008-ban Olivier Roellinger kérte a törlést.
Forrás: hvg.hu