Újabb séfnek lett elege és adja vissza a Michelin-csillagait

André Csiang nyugalomra vágyik, újra örülni szeretne a főzésnek, ezért bezárja szingapúri éttermét, és hazamegy Tajvanra.

Újabb séf, ezúttal a szingapúri André étterem tulajdonosa mond le két Michelin-csillagáról. André Csiang honlapján közölte a döntését. A 41 éves, tajvani születésű Csiang hét éve nyitotta meg éttermét Szingapúrban, ahol egyébként hét vendéglő rendelkezik két, egy pedig három csillaggal a nagy presztízsű francia étterem- és szállodakalauz ítélete alapján. Csiang csütörtöki bejelentése szerint bezárja az Andrét, ezzel lemond a csillagairól is, melyet nem szakácsok, hanem éttermek kapnak. Utolsó vendégeit február közepén szolgálja ki, majd hazatér Tajvanra. Az étterem Facebook-oldalán videóban köszöntek el a vendégektől, illetve bejelentették, hogy február 14-én lehet utoljára enni az étteremben. "Vissza akarok menni oda, ahol kezdtem, vissza akarok menni a konyhába, nyugodtabb életre vágyom, örülni szeretnék a főzésnek" – írta a szakács.

Szeptemberben a francia Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet séfje azért kérte törlését az étteremkalauzból, mert túlságosan nagy nyomást jelent számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek. "Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak" – magyarázta akkor az AFP-nek. Bras előtt is voltak séfek, akik lemondtak a csillagaikról: 2005-ben Alain Senderens, egy szintén háromcsillagos étterem szakácsa, mivel "megváltoztatta a koncepcióját", majd másik két háromcsillagos francia, 2006-ban Antoine Westermann, 2008-ban Olivier Roellinger kérte a törlést.

Forrás: hvg.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.