Újévi partin itták meg a világ legdrágább borát. Egy Tokaji Essenciát

Egy újévi partin Kínában fogyasztották el az első palack Tokaji Essencia 2008-at, amely a világ legdrágább bora lett - számol be a CNN.

A Royal Tokaji mindössze 20 palackkal készített a borkülönlegességből, amelyhez a magyar állam hozzájárulása is kellett a különleges kiszerelés miatt. Ezek a borok ugyanis 1,5 literes kiszerelésben érkeznek, a palackot James Carcass tervezte.

Megjelenésekor a világ legdrágább bora volt, 40 ezer dollárt, közel 12 millió forintot kellett fizetni érte. A palackok fényezett fekete dobozban kerülnek a boltokba, és egy kapcsolóval ki lehet világítani a palackot. Mindegyik kézzel készült, így nincs két egyforma.

Becslések szerint az elkészült 20 példányból 11-et adtak eddig el.

Szentkirály Orsi, londoni magyar borszakértő a CNN-nek azt mondta, a Tokaji Aszú a természet csodája. Alkoholfoka csupán 3 százalék, de az aszú szőlő miatt rendkívül sok természetes cukor van benne, ennek is köszönhető, hogy szavatossága csak 2300-ban jár le. Egy kilogramm érett aszú szőlőből egyetlen teáskanálnyi bort tudnak készíteni.

Kovács Zoltán, a Royal Tokaji menedzsere azt mondja, mindig a borkészítő döntésén múlik, hogy mikor palackoznak be egy Essenciát. Lehet három, négy, vagy akár 10 évvel később is. A 2008-as Essenciákat nyolc év érlelés után palackozták be.

Mivel ritkaság számba megy, és 2300-ig megőrzi a minőségét, ezért a gyűjtők körében is népszerű lesz az ital, ára pedig csak felfelé mehet.

Forrás: CNN


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.