Újévi partin itták meg a világ legdrágább borát. Egy Tokaji Essenciát

Egy újévi partin Kínában fogyasztották el az első palack Tokaji Essencia 2008-at, amely a világ legdrágább bora lett - számol be a CNN.

A Royal Tokaji mindössze 20 palackkal készített a borkülönlegességből, amelyhez a magyar állam hozzájárulása is kellett a különleges kiszerelés miatt. Ezek a borok ugyanis 1,5 literes kiszerelésben érkeznek, a palackot James Carcass tervezte.

Megjelenésekor a világ legdrágább bora volt, 40 ezer dollárt, közel 12 millió forintot kellett fizetni érte. A palackok fényezett fekete dobozban kerülnek a boltokba, és egy kapcsolóval ki lehet világítani a palackot. Mindegyik kézzel készült, így nincs két egyforma.

Becslések szerint az elkészült 20 példányból 11-et adtak eddig el.

Szentkirály Orsi, londoni magyar borszakértő a CNN-nek azt mondta, a Tokaji Aszú a természet csodája. Alkoholfoka csupán 3 százalék, de az aszú szőlő miatt rendkívül sok természetes cukor van benne, ennek is köszönhető, hogy szavatossága csak 2300-ban jár le. Egy kilogramm érett aszú szőlőből egyetlen teáskanálnyi bort tudnak készíteni.

Kovács Zoltán, a Royal Tokaji menedzsere azt mondja, mindig a borkészítő döntésén múlik, hogy mikor palackoznak be egy Essenciát. Lehet három, négy, vagy akár 10 évvel később is. A 2008-as Essenciákat nyolc év érlelés után palackozták be.

Mivel ritkaság számba megy, és 2300-ig megőrzi a minőségét, ezért a gyűjtők körében is népszerű lesz az ital, ára pedig csak felfelé mehet.

Forrás: CNN


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.