Újévi partin itták meg a világ legdrágább borát. Egy Tokaji Essenciát

Egy újévi partin Kínában fogyasztották el az első palack Tokaji Essencia 2008-at, amely a világ legdrágább bora lett - számol be a CNN.

A Royal Tokaji mindössze 20 palackkal készített a borkülönlegességből, amelyhez a magyar állam hozzájárulása is kellett a különleges kiszerelés miatt. Ezek a borok ugyanis 1,5 literes kiszerelésben érkeznek, a palackot James Carcass tervezte.

Megjelenésekor a világ legdrágább bora volt, 40 ezer dollárt, közel 12 millió forintot kellett fizetni érte. A palackok fényezett fekete dobozban kerülnek a boltokba, és egy kapcsolóval ki lehet világítani a palackot. Mindegyik kézzel készült, így nincs két egyforma.

Becslések szerint az elkészült 20 példányból 11-et adtak eddig el.

Szentkirály Orsi, londoni magyar borszakértő a CNN-nek azt mondta, a Tokaji Aszú a természet csodája. Alkoholfoka csupán 3 százalék, de az aszú szőlő miatt rendkívül sok természetes cukor van benne, ennek is köszönhető, hogy szavatossága csak 2300-ban jár le. Egy kilogramm érett aszú szőlőből egyetlen teáskanálnyi bort tudnak készíteni.

Kovács Zoltán, a Royal Tokaji menedzsere azt mondja, mindig a borkészítő döntésén múlik, hogy mikor palackoznak be egy Essenciát. Lehet három, négy, vagy akár 10 évvel később is. A 2008-as Essenciákat nyolc év érlelés után palackozták be.

Mivel ritkaság számba megy, és 2300-ig megőrzi a minőségét, ezért a gyűjtők körében is népszerű lesz az ital, ára pedig csak felfelé mehet.

Forrás: CNN


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.