A gönci barackról legendák keringenek: egyedülállóan finom, telt, zamatos íze, gyönyörű, egészséges külseje, temérdek – sajátosan helyi – felhasználási módja miatt maga az édes kísértés. A gönci kajszibarack és az abból készült pálinka egyaránt hungarikum, földrajzi eredetvédett termék, de nincs helye itt a szerénységnek: maga a mosolygós vendégcsalogató világszám. Helyit kóstolni márpedig helyben a legjobb!
És amíg a különleges, aromás szesz meg a fenséges gyümölcs a maga világhódító útját járja, addig a környékbeliek sem ülnek tétlenül: Boldogkőváralján 2012 óta fesztivállal is ünneplik ezt a kivételes kincset. A VI. Gönci Barack Vigasságon minden a jókedvről, a mulatásról és a főszereplő finomságról fog szólni– a gasztronómiai extrák mellett élő zenével, gyerek- és családi programokkal, tánccal, hasznos előadásokkal várják a vendégeket az ország minden tájáról július első hétvégéjén.
Az édes palacsintákat, zamatos lekvárokat, hűsítő szörpöket és frissítő barackos különlegességeket kóstolva mások mellett a Magna Cum Laude, ByAlex, Hobo vagy Szalonna és Bandája koncertjébe feledkezhetünk bele, részt vehetünk pálinkakóstolón, a falu háziasszonyai és a környék kézművesei pedig a barackfeldolgozás hagyományaiba avatják be az érdeklődőket. A kisebbeket rengeteg ügyességi foglalkozás, zenés műsor és izgalmas előadás várja.
A fesztivál szűk pátriája, az abaúji kistérség is számos látnivalót és élményt tartogat: a Vizsolyi Bibliától kezdve az encsi Anyukám Mondta étteremig, utóbbiban helyi alapanyagokból világhírűt főznek.
Forrás: Vendég & Hotel